Ghostface Killah – Apollo Kids

Het album dropte in de laatste weken van 2010, maar desondanks heeft de track 2Gether Baby een plaats weten te veroveren in onze HIJS Jaarmix. Elke track van dit album had echter volstaan, aangezien het album vol bangers staat. Ghostface knalt continu dikke lyrics eruit, en flowt ouderwets goed.

“This rap shit came at a time that was accurate / Twenty years later I mastered it.”

Dit statement is wellicht wat overtrokken, maar tekstueel gezien is hij simpelweg on fire.

“When it comes to baggin a chick, don’t be aggressive/I get girls, y’all fellas is desperate” – 2Getha Baby

“The big spender/rock a robe in November/ I never broke bud/I throw my trees up in the blender” – How U Like Me Baby

The Game komt met een verrassende verse op Drama, waarop zijn stijl en delivery enigszins doet denken aan die van Nas: “How I be killing pussy, should be a hate crime.”

Ook de bijdrages van onder andere Joell Ortiz, Busta Rhymes en de gebruikelijke Wu collega’s zijn allen on point. De hardste verse van het album vinden we op de hiphop-history track In Tha Park en komt op naam van Black Thought.

Tony Starks staat er om bekend om minder bekende producers een kans te geven, en ook op Apollo Kids is dit weer het geval. Deze formule blijkt wederom succesvol en met name het samplegebruik van de verschillende producers op dit album is noemenswaardig. Op Ghetto wordt een Marlene Shaw classic door Anthony Acid dusdanig geflipped dat mevrouw Shaw eigenlijk als featuring genoemd moet worden. De eerder door Prince Paul (voor Souls Of Misschief) gesamplede Tommy James track, gebruikt Frank Dukes als basis voor In Tha Park. In combinatie met monster MC Black Thought staat ook op Apollo Kids deze sample garant voor een enorme banger. Starkology is de track met de vreemdste sample. Een oude versie van de Star Wars Themesong wordt omgetoverd tot een hiphopproductie door Scram Jones, en ook dit levert weer een dikke joint op. Als laatste is de productie van de Nederlander Shroom op Superstar met Busta Rhymes, een beat die heerlijk aansluit bij de stijl van de beide MC’s. Het zanglijntje is afkomstig van de tevens uit Nederland afkomstige Jalese.

Het album kent een paar minpuntjes. Zo is de bijdrage van Jim Jones op Handcuffin Them Hoes veel te slap, de cover van het album alles behalve aantrekkelijk, en is de speelduur met 40 minuten aan de korte kant. Verder zijn de tracks stuk voor stuk losse joints, sprake van een samenhangend geheel is er niet. Apollo Kids neigt daarom naar een EP in plaats van een volledig album.

Deze paar minpuntjes mogen de pret niet drukken. Ghostface heeft op de valreep van 2010 wederom bewezen nog steeds in huis te hebben wat nodig is om een plaat vol harde tracks neer te zetten. Hij is nog steeds een constante MC die niet altijd gebruik hoeft te maken van bekende producers om goede tracks te bouwen. Het negende wapenfeit Apollo Kids is wederom een dik album, en houdt de Ghost liefhebber zeker zoet totdat dit jaar Supreme Clientele Part II dropt.

Apollo Kids is nu uit op Def Jam en is te koop via onder meer iTunes

Tracklist:

01. Purified Thoughts (met Killah Priest & Gza) (Prod. Frank Dukes)
02. Superstar (met Busta Rhymes) (Prod. Shroom)
03. Black Tequila (met Cappadonna & Trife Diesel) (Prod. Frank Dukes)
04. Drama (met Joell Ortiz & The Game) (Prod. Sean C & LV)
05. 2Getha Baby (Prod. Yakub)
06. Starkology (Prod. Scram Jones)
07. In Tha Park (met Black Thought) (Prod. Frank Dukes)
08. How You Like Me Baby (Prod. Pete Rock)
09. Handcuffin Them Hoes (met Jim Jones) (Prod. Chino Maurice)
10. Street Bullies (met Shawn Wiggs, Sheek Louch & Sun God) (Prod. Big Mizza)
11. Ghetto (met Raekwon, Cappadonna & U-God) (Prod. Anthony Acid)
12. Troublemakers (met Raekwon, Method Man & Redman) (Prod. Jake One)

Geplaatst door bowie op 10 januari 2011