Geweldige hiphopavond in Paradiso met als absoluut hoogtepunt Talib Kweli

De Melkweg is stijf uitverkocht voor de show van 50cent. Het Leidseplein is aardig gevuld wanneer diverse Amsterdamse rappers het buitenpodium betreden. Hoe is het gesteld met de publieke belangstelling voor Paradiso?

Het aantrekkelijke affiche van 30 juni bestaat uit Frank N Dank, Jean Grae en Talib Kweli. Paradiso loopt langzaam maar zeker vol wanneer het uit Detroit afkomstige duo Frank N Dank de taak heeft om het publiek klaar te stomen voor Jean Grae en Talib Kweli. Onlangs verscheen The EP op het Nederlandse Dopeness Galore label, maar er is meer. De tevens uit Nederland afkomstige producers zoals I.N.T. , Y’Skid en Kid Sublime zijn verantwoordelijk voor de producties. Als Frank N Dank in het begin van hun show via het projectiescherm hun Europese vakantie laten zien waarbij de Hollandse windmolens voorbij komen dan is het duidelijk dat de connectie met ons kikkerlandje enorm is.
Frank N Dank tonen zich een gedegen opwarmact waarbij het publiek een goede indruk krijgt aan de hand van oudere en nieuwe tracks. Een ode aan J Dilla (die een belangrijke rol heeft gespeeld in hun carrière) mag natuurlijk niet ontbreken. Waar veel acts met een dergelijke ode vaak de plank misslaan door de gehele show hier aan te wijden, pakken de heren het subtiel en respectvol aan. Het meest opvallende tijdens de show was toch wel dat vrouwen tijdens hiphop optredens wel degelijk meer geluid kunnen produceren dan mannen. Frank N Dank zijn ook nog op 15 juli tijdens The Stonesthrow Package in de Melkweg te bewonderen.

Het publiek reageert lauwtjes wanneer Jean Grae het podium op wandelt. In haar show die een duur van dertig minuten heeft laat ze al snel merken dat het toch vrij verwende Amsterdamse publiek een spoedcursus hiphop nodig heeft, de handjes willen namelijk maar niet de lucht in. Met een flinke dosis humor (if you love your mom say yeah!) en een zeer afwisselend optreden krijgt Jean Grae het uiteindelijk toch voor elkaar. De a capellas laten vooral de tekstueel sterke hiphop dame goed uit de verf komen. De humor van Jean Grae kent zijn hoogtepunt wanneer zij een oproep richt aan alle goede dansers in de zaal om het podium op te klimmen en fungeren als achtergronddansers. Priscilla en Nexus (beide afkomstig uit Rotterdam) staan uiteindelijk naast Jean en daarbij valt het vooral op dat Nexus de nodige moeite heeft om het dansje te voltooien. Jean Grae grijpt dit direct aan om zich van haar grappige kant te laten zien en Paradiso vindt het prachtig. Als ik heel eerlijk ben, dan lagen de verwachtingen bij Jean Grae die inmiddels al flink wat jaren meedraait vrij hoog en heeft zij deze maar gedeeltelijk kunnen waarmaken ook al was de show amusant om te zien. Het is nu wachten op haar solo album via het BlackSmith label waar Talib Kweli ook onderdeel van uitmaakt.
Een mooie foto van Jean en Talib zorgt voor het einde van Jeans show, wat meteen het begin van Talib Kweli’s show betekent en vanaf dat moment is het publiek direct bij de les. Wat Frank N Dank en Jean Grae niet lukte (de hele zaal meekrijgen) dat bereikt Talib Kweli alleen al door zijn verschijning. Al vrij snel wordt duidelijk dat de show een zeer strak geregiseerde is waarbij beelden op het projectiescherm en de rapkunsten van Talib aan elkaar gelinkt zijn. The Message vormt het startpunt van de hiphopgeschiedenis die als tijdlijn voor de gehele show dient. Talib Kweli heeft zelf zijn sporen in deze geschiedenis allang verdient en daar herrinert hij het publiek aan door de meeste eigen releases in beeld en op vocaal gebied te brengen. Denk hierbij aan de samenwerkingen met Mos Def als Black Star en Reflection Eternal, maar ook het solo album Equality en de samenwerking met Madlib op Liberation passeren de revu.

Het tamme publiek in het begin van de avond heeft plaats gemaakt voor een uitzinnige menigte waarbij er zelfs een moshpit ontstaat wanneer de classic Definition voorbij komt. Talib Kweli laat zien dat hij tot een van de groten behoort binnen hiphop, want een show als deze mag er absoluut zijn. De afwisseling is ook in een hoge mate aanwezig en dat blijkt wel uit de cover Sweet Dreams (Are Made of This) van de jaren 80 formatie Eurythmics. Jean Grae vervulde al de rol als backup van Talib, maar neemt nu ook nog de rol aan van Annie Lennox (zangeres van Eurythmics. Het resultaat is prachtig en Jean Grae toont zich een ware zangeres.

Get By (afkomstig van het Quality album) vormt de laatste track waar de energie nog maar weer eens vanaf spat. Daarna volgt nog een encore die jammer genoeg de show niet meer kan evenaren, maar wie maalt hier nog om? De fans en Talib Kweli vormen deze avond de perfecte wisselwerking en zijn daarom niet kapot te krijgen.

Talib Kweli geeft met zijn strak geregiseerde show een geweldige performance en een goed beeld van zijn carriere waar opvallend genoeg zijn nieuwste hoofdstuk, het album Ear Drum dat op 10 augustus verschijnt, niet aan bod komt.

Fixtures:
Hoogtepunt: Talib Kweli
Dieptepunt: Geen
Bier: 2,10 euro
Wc: Gratis
Garderobe: 1 euro
Merchandise: Cd’s en t-shirts van verschillende artiesten
Fotograferen: Nee, maar het gebeurde veelvuldig
Geluid: Niet geweldig
Bezoekers: Goed vol
Showtime: 21.00 uur
Curtains closed: 23.05 uur
Damage: 20,00 + lidmaatschap
Cijfer: 9

Geplaatst door bowie op 1 juli 2007