Gery Mendes – Caminho

Op de flyer voor zijn show ter gelegenheid van de release van zijn nieuwe plaat Caminho is te zien hoe Gery Mendes op pad is met zijn gitaarkoffer. Deze foto vertelt voor een gedeelte het verhaal dat te horen is op zijn tweede album. Caminho is namelijk Portugees voor ‘het onderweg zijn’. In de zeven jaar na zijn debuut This Is Not An Album…This Is A Phase hebben de nodige (muzikale) ontwikkelingen plaatsgevonden. De fase waarin het multitalent zat ten tijde van zijn eerste wapenfeit lijkt hij grotendeels achter zich te hebben gelaten en Caminho is het bewijs dat het vooral gezonde ontwikkelingen waren.

 

Waar voorheen de producerkant van GMB, Humaniac, nog harde boombap-beats in elkaar flansde op een MPC, daar manifesteert hij zich nu vooral als de volwassen maestro die zijn visie tot leven laat komen door een team aan instrumentalisten. Het is dan ook niet raar dat Caminho qua productie een stuk rijker klinkt. Dit is meteen te horen op Little Child waar de baslijn en de meeslepende blaaspartijen een fijne ondergrond creëren voor Gery’s liefdevolle boodschap aan het adres van de jeugd.

 

Verder is de rol van traditionele hiphop, dat voor een groot gedeelte de klok sloeg op This Is Not An Album…, nu vooral in productioneel opzicht een stuk minder prominent aanwezig. De opzwepende soultrack Memories, waarin gevoelens van nostalgie en heimwee worden verwoord, sluit echter wel op een geruststellende noot af met een rap in het Kaapverdiaans. Dit is een tweeklapper. Gery Mendes laat hiermee zien dat hij zijn Afrikaanse roots en de muziek die hem heeft gevormd niet snel zal vergeten.

 

De worstelingen van (Afrikaanse) immigranten in de westerse wereld is nog steeds een graag bezongen onderwerp, al trekt hij dit thema in het rock-georiënteerde lied Desperate Situation wat breder en zingt hij vergezeld door een gierende gitaar over uitzichtloze situaties die kleurenblind zijn. De baslijn van deze track doet denken aan Love Is A Battlefield van Pat Benatar en die loopt, als afsluiting van de urgente sfeer, over in een kalmerende reggae-jamsessie.
Loves Me Not en Wonder zijn verslagen van Gery’s ervaring op het slagveld der liefde, waarvan vooral Wonder de show steelt met een minimale, maar zeer rake productie.

 

Caminho is met een speelduur van 49 minuten effectief en uiterst solide. Gery Mendes is een verhalenverteller, een motivational speaker, een muzikaal en spiritueel reiziger en heeft een product afgeleverd dat niet in hokjes valt te stoppen. Het is een smeltkroes van jazz, soul en hiphop met hier en daar wat Afrikaanse ritmes en tongvallen. Caminho heeft een zeer vriendelijke en toegankelijke sound en Gery Mendes bewijst dat hij zich heeft ontwikkeld tot een volwaardig muzikant. Hij verenigt muziekgenres en zal hiermee ongetwijfeld ook verschillende mensen samen brengen.

 

Tracklist:

 

01. Caminho

02. Little Child

03. Memories

04. Not Ready

05. Heartbreaker

06. African Princess

07. Gotta Be

08. Loves Me Not

09. Wonder

10. Running

11. Desperate Situation

12. Back in Two

 

Geplaatst door bowie op 7 mei 2014