Geen Daden Maar Woorden:de Presto crisis [update]

Ook dit jaar waren er weer voorrondes van de MC battles van Geen Daden Maar Woorden en hieruit zijn weer 12 finalisten gekomen en 4 wildcards (halve finalisten van vorig jaar). Als je de voorronde gewonnen had, kreeg je niet alleen een plaats in de finale te Rotterdam, maar ook nog een masterclass/workshop. Deze masterclass was verplicht om ook aan de finale mee te kunnen doen. Was je niet aanwezig bij de masterclass, kon je je plaats in de finale vergeten. Fair enough zou je zeggen…

Maar een paar dagen voor het zover was, werd er via internet ineens het bericht verspreid door Presto. In dat bericht liet hij weten dat hij pas op 24 september een brief kreeg van de organisatie met daarin vermeld dat de masterclass een verplicht onderdeel was. Naar eigen zeggen was hij hier niet eerder van op de hoogte gesteld en had hij ook niet de mogelijkheid om eerder aanwezig te zijn. Tijdens een paar telefoongesprekken bleek dus dat er voor Presto geen uitzondering gemaakt kon worden en hij ook maar op tijd aanwezig moest zijn. En daar was Presto niet blij mee, vooral ook omdat de masterclass voor de wildcards niet verplicht was.

Dit bericht leidde uiteraard tot verontwaardigde reacties. Van heads die het belachelijk vonden dat een organisatie pas drie dagen van te voren een dergelijke regel meldde, maar ook van de organisatie zelf, die het belachelijk vond dat Presto een speciale behandeling eiste en toen die deze niet kreeg maar gelijk op internet een hele hetze begon. Verder liet de organisatie weten dat alle andere deelnemers nergens een probleem van hadden gemaakt en gewoon naar de masterclass kwamen en dat er direct bij de voorronden al gemeld was dat de masterclass verplicht was.

Het is natuurlijk belachelijk als een organisatie pas drie dagen van te voren laat weten dat MC’s al ’s middags aanwezig dienen te zijn ipv ’s avonds. Dat is veel te kortdag. Mensen moeten werken of hebben al andere verplichtingen die ze niet zomaar vlak van te voren af kunnen zeggen. Maar om daar nu meteen een hele campagne over diverse websites uit te zetten om je verontwaardiging te uiten is ook weer een ander uiterste. Zeker als je de enige bent die hier echt problemen mee heeft en van maakt. Tot nu toe zijn er nog van geen enkele andere deelnemers hier klachten over gekomen.

Wat er precies aan de hand is, is nog niet duidelijk. Was de organisatie idd veel te laat met het melden van het verplicht zijn van de masterclass of is er gewoon 1 MC die een speciale behandeling wilde, die niet kreeg en nu zijn verontwaardiging via internet uit? Vanavond is het zover en zijn de MC Battles er, met of zonder Presto. En dus zal HIJS vanavond proberen uit te zoeken wat er nu werkelijk aan de hand is.


Zo gezegd, zo gedaan:

HIJS sprak na afloop van de GWMD finale met de directeur van Passionate: Giel van Strien. Hij betreurt de hele situatie en hij vindt het dan ook jammer dat het zo gelopen is. Giel van Strien is van mening dat Presto hier vanavond gewoon had moeten staan, want de gestelde regels zijn er niet om mensen tegen te werken maar juist beter te maken.

Workshop
De belangrijkste doelstelling voor ons als organisatie is dat de Nederlandstalige hiphop voor vol wordt aangezien, dat is onze drijfveer. Daarom werkten we dit jaar met voorrondes zodat iedereen een kans kreeg. De workshop is in het leven geroepen ter extra voorbereiding en bij meer deelnemers horen ook meer regels.

Situatie met Presto
Ik wil het in orde maken met Presto. Dat CC niet meedeed, daar was ik eigenlijk nog niet van op de hoogte. Als je achteraf naar de situatie kijkt kan je misschien concluderen dat we niet formeel genoeg zijn geweest tegen de deelnemers van de battle. Enige miscommunicatie is dan ook in het spel geweest en van welke kanten, tja… Ik durf me hand in het vuur te steken dat onze medewerkers hun werk goed hebben gedaan maar ik geloof ook Presto.

Wat nu?
Ik wil en ik ga contact opnemen met Presto en dat gebeurt wanneer de situatie afgekoeld is, want dit moet worden uitgepraat. En wat mij betreft dan zand erover en op naar volgend jaar! Ten slotte wil ik zeggen dat het hier niet gaat om het gelijk hebben. Alle feedback is welkom daar kunnen we zelf ook weer van leren.

Geplaatst door bowie op 27 september 2003