Geen Daden Maar Woorden

Na verschillende voorrondes was het dan eindelijk zover de grote finale van Geen Daden Maar Woorden. Traditie getrouw natuurlijk weer in de Rotterdamse Schouwburg.

27 September was het moment dat de finale van de ‘Geen Daden Maar Woorden’ competitie in de Schouwburg van Rotterdam werd gehouden. Met nogal veel commotie doordat de organisatie veel te laat had aangeduid dat als je de voorronde gewonnen had, je niet alleen een plaats in de finale te Rotterdam kreeg, maar ook nog een masterclass/workshop. Deze masterclass was verplicht om ook aan de finale mee te kunnen doen. Dit bericht wat Presto ten gehore legde op internet leidde tot verontwaardigde reacties. Van heads die het belachelijk vonden dat een organisatie pas drie dagen van te voren een dergelijke regel meldde, maar ook van de organisatie zelf, die het belachelijk vond dat Presto een speciale behandeling eiste en toen die deze niet kreeg maar gelijk op internet een hele hetze begon. Verder liet de organisatie weten dat alle andere deelnemers nergens een probleem van hadden gemaakt en gewoon naar de masterclass kwamen en dat er direct bij de voorronden al gemeld was dat de masterclass verplicht was.

Deze avond was Presto niet aanwezig maar ook CC die in Utrecht zijn finale plaats had verdiend was ook verhinderd voor de workshop en was dus ook gediskwalificeerd. Ondanks deze commotie was er alsnog een volle schouwburg in Rotterdam waar de mensen hongerig wachtten op een paar harde punchlines. Met de volgende battle cats: Decoy & Lijpaard (Groningen), Diggie B & Mini Thug (Rotterdam), MacronizM & d’Blo (Eindhoven), STEEN (Utrecht), 5th Season & C-Ronic (Zwolle), Robian (Amsterdam), Klopdokter, Raymzter, E.X en Tim (VSOP). Verder was Negativ ingevallen om zo de line up compleet te maken. Allen waren natuurlijk uit op die hoofdprijs van een dikke 750 Euro… 2 keer 30 seconden hadden deze mensen nodig om zich naar de finale te praten.

De stemming was rumoerig en de kleine zaal stond bomvol en te wachten tot de host ‘Mell’ opkwam om de battles te openen. DJ Code Red nam plaats achter de turntables en nadat de jury zich had voorgesteld konden de battles beginnen. Mini Thug mocht on stage plaatsnemen om zo 5th Season verbaal van het podium te verwijderen. Ondanks de ietwat cliché naam van Mini en zijn 15 jarige leeftijd kwam deze met krachtige punchlines en speelde zo het publiek naar zijn hand. Ondanks de lekkere flow van 5th Season waren er weinig punchlines te bekennen en ging zo Mini Thug naar de volgende ronde. Hierna kreeg Robian meteen een zware tegenstander voor zijn kiezen namelijk Raymzter. Jammer voor Robian die toch nog probeerde zich lyrisch te weerstaan tegenover Raym, maar de flow met harde zinnen zorgden ervoor dat dit een duidelijke battle was waarbij Robian niet doorging naar de volgende ronde. STEEN kwam nu met nonchalante manier het podium op om zo tegenover Negativ plaats te nemen. STEEN sprak komisch maar met zinneloze zinnen voor een battle. Ondanks deze komische vertoning nam Negativ het voortouw om zo STEEN naar de uitgang te verwijzen.

Na een veel te lange pauze en weer een volle crowd verzameld voor het podium konden de battles zich hervatten te beginnende met Lijpaard VS Tim. Lijpaard kon weinig inbrengen tegen de gevatte punchlines van Tim ondanks de sterke pogingen. Humor stond ook hier weer hoog in het vaandel en zo bracht Tim zijn hele performance. Lijpaard kon vertrekken en Tim zich verheugen op de volgende battle. Nu moesten de vrienden MacronizM en d’Blo het tegen elkaar opnemen. Dit gebeurde teleurstellend en kwam niet in de buurt van het niveau van voorgaande battles. Ondanks de vriendschap maakte MacronizM scherpere lines om zo naar de volgende ronde te gaan nadat de jury teleurstellend over hen sprak. Nu was het de beurt aan E.X om Diggy B de les te lezen of andersom. E.X. had duidelijk veel support in de zaal en speelde hier goed op in. Ondanks dat Diggy B goed tegen E.X. in kwam was Exellent gewoon veel sterker. Zo werd de battle ook beslist en waren de volgende battle cats zich aan het preparen voor die strijd met die lekkere hoofdprijs.

Na weer een lange pauze die opgevuld werd met aardige hiphop acts die het publiek geruime tijd entertainde, was het de beurt aan Negativ om MacronizM les te geven in battlen of visa versa. Een zwakkere battle was hiervan het resultaat waar Negativ als winnaar uit kwam. Nu was het de beurt aan Mini Thug om het tegen de veel oudere Tim op te nemen. Dit was een battle die zeker de moeite waard was. Mini begon lekker en Tim reageerde hier zwak op. Door deze misstap kon deze kleine Thug hierop inspelen, maar Tim herstelde zich om zo volgens de jury gelijk te eindigen en het met een accapella te beslissen. Code Red zette de beat dus stil om zo de battle door te zetten en deze woordelijke nek aan nek race werd net aan gewonnen door Tim. Opgevolgd door Raymzter die op tijd was om het tegen Decoy op te nemen. Decoy kwam aardig maar feit was dat Raymzter gehakt van hem maakte. Raym gaf duidelijk het verschil aan wie de winnaar was en wie de verliezer en zo kon Decoy vertrekken. Raym bewees naast dikke punchlines ook nog met strakke flow zich verbaal duidelijk te maken. E.X. VS Klopdokter was ook een waardige battle. Beide gewaagd aan elkaar met een uitgebreide woordenbrei en humor. Een moeilijke keuze voor de jury die uiteindelijk Klopdokter door liet gaan. Tim stond nu Raymzter op te wachten en deze battle was wel zeker spectaculair. Het publiek werd helemaal hype om deze twee pappies van formaat tegen elkaar te zien battelen. Deze battle werd beslist in de laatste 30 sec van Tim waar hij Raymzter van zijn stuk had. Tim dus door naar de finale, nadat Klopdokter Negativ had duidelijk gemaakt dat de finale bestaat uit Klopdokter VS Tim kwam deze enkele minuten daarna. Op spectaculaire wijze gingen deze MC’s elkaar verbaal te lijf. Humoristisch, hard en geweldig waren de zinnen die inslagen als bliksem. Ook haalde Tim nog lekker flink uit naar de organisatie wegens de commotie rond Presto en CC. Dit leverde een daverend applaus op waar Klopdokter mee instemde. Klopdokter kwam toch harder dan Tim en nam zo terecht voor de 2e keer de trofee in ontvangst. De finale is beslist. Klopdokter weer ongeslagen. Maar wel veel nieuwe battlecats die het zeker nog ver gaan schoppen.

Al met al een leuke avond met vele verassende aspecten, humor, punchlines in overvloed, alcohol en enthousiast publiek. Met een ongeslagen Klopdokter kunnen mensen weer uitkijken naar volgend jaar wie dan zicht waagt in de ring van Geen Daden Maar Woorden…

Fixtures:
Hoogtepunt: De finale battle “Klopdokter VS Tim”
Dieptepunt: De veel te lange pauzes tussen de battles
Bier: 1,50
Wc: Gratis
Garderobe: 0.70
Fotograferen: Ja
Geluid: Prima
Bezoekers: Rond de 130
Damage: 15 euro (met CJP pas of OV 10 euro)
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 28 september 2003