Gart Smits en Fat Windjacks slaan de handen ineen voor multidisciplinair project ‘Art Of The Culture’

Nadat hij vorig jaar al Kleine Jay had vereeuwigd op een muur in diens hometown ‘s-Hertogenbosch, is kunstenaar Gart Smits nu terug met een vervolg van het project The Art Of The Culture. Dit keer werkte hij in het diepe zuiden van Nederland aan een mural waarop de beeltenissen van James, Tenshun, Nosa en Soulution prijken. Precies: een muurschildering van Fat Windjacks, in de typische paarse kleuren van hun logo, begeleid door een nieuwe track en video.

 

“Fat Windjacks is forever”, rapte Tenshun al op MEMORIES, de uitsmijter van het album Hommage. Gart gebruikte de quote als inspiratie voor zijn mural en ook de groep zelf gebruikte het als katalysator voor een nieuwe track. “Wederom werd een samenwerking op poten gezet met grootheden uit de NL hiphopscene. Deze track is instant classic en dat bewijst maar weer: Fat Windjacks is forever”, laat de kunstenaar weten in een Instagram-post. “Duizend maal dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen, op wat voor manier dan ook.”

De speciale shout outs gaan naar NTAN en Delic Clips voor de beelden, die ook de vorige clip met Kleine Jay schoten, naar Eefje Pieters voor de fotografie, naar Apollo Garments voor de limited shirts, naar Mix Master Mike voor de master en naar street art-orga Kings Of Colors, dat hij de hoeksteen noemt van het project The Art Of The Culture.

“Bob Ross, re-design gewoon die hele landscape”, rapt James in de eerste verse. En dat is wat zowel Fat Windjacks met hun muziek heeft gedaan als wat Gart Smits nu heeft gedaan met het landschap van Sittard. Want daar prijkt nu een van de belangrijkste groepen van de moderne tijd.

Over het project en de kunstenaar

Graffitikunstenaar en beatmaker Gart Smits (Young Gary Tesla) combineert zijn vaardigheden in twee disciplines van de hiphopcultuur en maakte er een uniek project van om de cultuur en de mensen die het creëren te eren. Door kunst en muziek samen te brengen, waarbij de een de ander inspireert, maakt hij beats voor rapartiesten met wie hij graag zou willen samenwerken. Zij schrijven en en nemen hun teksten op tot een track. De lyrics worden gebruikt als inspiratie voor een ontwerp dat zal worden geschilderd als een muurschildering, in de woonplaats van de artiest. Van elke song/muurschildering wordt een videoclip gemaakt om de heilige drie-eenheid compleet te maken. Als eindresultaat creëren we samen een album op een unieke manier. Wat centraal staat is de collectieve liefde voor de kunst van de cultuur: hiphop.

Beluister de track op Spotify:

Geplaatst door bowie op 5 juni 2024