Gangstarr – The Ownerz

Ze zijn al langer dan 10 jaar bezig en hebben verschillende classics op hun naam staan. Ik sla een lange introductie over…. Guru en Dj Premier oftewel Gangstarr droppen hun 6e album: ‘The Ownerz’.

Het 19 tracks tellende album met de erkende beats van Premier en de wijsheid van Guru, begint na de intro met ‘Put up or Shut up’ waar meteen die duidelijke Premo beat de aandacht eist. Met lichtelijke kapsones haalt Guru hierop uit met Krumbsnatcha naar de ‘wack MC’s‘. Smiley spit aggresief op de skit ’Werdz from the Ghetto Child‘. ’Sabotage’ opent met een roffe slap-him-down-beat en Guru spit zijn verhaal over het leven in de ghetto‘s. Een mysterieuze beat geeft het nummer ’Rite Where U Stand’ de sfeer die het nodig heeft. Guru begint met // Yo I don‘t even fight with u man, I lay u Rite Where u Stand // dit nummer heeft zo’n lekker O.G. flavour waar Jadakiss zijn vurige verse nog aan toevoegt. Met lekker klinkende scratches opent Premier de track ‘Skillz’ waar Guru het verschil over skillz, die nodig zijn voor de hiphop, uitlegt. Ook hier flowt Guru cynisch over de mainstrain rap. Premier haalt je terug met jazzy samples naar de ‘Ex To The Next Girl’ sound met ‘Deadly Habits’ waar Guru over verschillende onderwerpen zijn visie vertelt.

Met een R&B achtig refrein spitten Guru en Jadakiss op een ietwat te kale beat hiervoor bij de track ‘Nice Girl Wrong Place’. Hierna aggressie en sarcasme naar de corrupte labels en de neppe ‘thugs’ en ‘shiny superstars’ met de track ‘Peace of Mine’ waar Premier ook een rauwe beat onder zet. // Rappers simple chasin’ flows en chasing hoes, frontin’ hard that shit ain‘t amazing yo // Producers makin’ tinkerbell beats for them to rhyme on…// Fat Joe en MOP leveren hun bijdrage bij ‘Who Got Gunz’ Een nummer dat zeer veel energie uitstraalt. Ook een zeer rauwe beat bij de ‘Capture, Militia Pt. 3’ waar Freddie Foxx ook een geweldig rauwe verse dropt. Roffe hiphop voert hier dus de boventoon. Een vernieuwende beat met lekker samples zorgen voor dope ondersteuning voor Guru die heerlijk weg flowt op ‘Playtawin’. Hierna een serieuze tekst met zeer pakkende beat bij ‘Riot Akt’ dat zeker de interesse van de gemiddelde hiphop liefhebber weet te boeien. Let the Games Begin in ‘Same Team No Games’. De titel geeft aan waar de tekst inhoudelijk over gaat, dit is overigens met het hele album zo, Gangstarr is terug en zijn nog steeds hetzelfde als 10 jaar geleden… De track ‘In This Life’ samen met Snoop Dogg en Uncle Reo, die de zang voor zijn rekening neemt, Guru wordt heel goed aangevuld door Snoop en dit zorgt voor een rustige, maar lekkere track die goed wegluistert. ‘The Ownerz’ geeft je energie, strakke scratches en een strakke beat met een flowende Guru! Echt weer zo’n Gangstarr track van niveau! ‘Zonin’ verzorgt een rustige sfeer waar Guru zijn ‘knowledge’ te kennen geeft. ‘Eulogy’ is een opsomming van artiesten die overleden zijn en waar Gangstarr zijn respect aan betuigt. Een toelichting van Guru maakt duidelijk dat dit een eerbetoon is aan alle overleden mc’s. Deze worden ook allemaal opgenoemd en dit zou na een tijdje wel als irritant ervaren kunnen worden.

‘The Ownerz’ brengt je terug naar de sfeer van ‘Hard To Earn’ en ‘Moment Of Truth’ alleen weten de heren dat ze goed zijn en laten dit ook blijken in hun lyrics. Het albums heeft zeker een unieke ‘underground sound’ en is vernieuwend al kijk je naar andere artiesten die na 10 jaar een album uitbrengen. Alsnog is dit album toegankelijk voor mensen die nog nooit van Gangstarr gehoord hebben, hoe dan ook Gangstarr blijft zoals ze altijd waren….een leerschool qua hiphop met harde beats en rhymes met vaak een educatieve inhoud.

Tracklist:
01. Intro
02. Put Up Or Shut Up (feat. Krumb Snatcha)
03. Werdz From The Ghetto Child (feat. Smiley The Ghetto Child)
04. Sabotage
05. Rite Where You Stand (feat. Jadakiss)
06. Skillz
07. Deadly Habitz
08. Nice Girl, Wrong Place (feat. Boy Big)
09. Peace Of Mine
10. Who Got Gunz (feat. M.O.P./Fat Joe)
11. Capture (Militia Pt. 3) (feat. Big Shug/Freddie Foxxx)
12. Playtawin
13. Riot Akt
14. Hiney
15. Same Team, No Games (feat. H.Stax/NYG’z)
16. In This Life… (feat. Snoop Dogg)
17. The Ownerz
18. Zonin
19. Eulogy

Meer info: http://www.gangstarronline.com

Geplaatst door bowie op 4 juli 2003