Galapagos 4 & Edo G, Insight, Slaide en Jaysaun

2 tours samengevoegd voor de prijs van 1! Klinkt als een buitenkansje, zeker als het om Galapagos 4, Edo G en Insight gaat. HIJS begaf zich op Pinkstermaandag naar de Melkweg om verslag te doen.

Een flinke line-up voor een pinkstermaandagavond. Dat de dag niet erg goed gekozen is blijkt als ik op de officiële aanvangstijd (21.00 uur) binnenkom en er maar 3 man aanwezig is. DJ Mista Sweet draait een set waar vrij weinig op aan te merken is en de zaal stroomt heel langzaam iets voller. Tegen de tijd dat de eerste act on stage staat is er zo’n 60 man in de Oude Zaal van de Melkweg, een schandalig laag aantal.

Qwel, Robust en DJ Dallas Jackson mogen de avond aftrappen. De Galapagos 4 mannen hebben in Nederland al 2 keer eerder voor een bijna lege zaal gespeeld en proberen er toch wat van te maken. Qwel en Robust doen beide tracks van hun albums en Dallas Jackson fungeert als DJ en af en toe als back-up. Op zich is er vrij weinig aan te merken op het optreden. Qwel kicked nog een acapella, en Robust zwerft lekker rappend over de stage. De twee MC’s zijn soms niet zo goed te verstaan, wat overigens meer aan hen ligt dan aan de geluidsman van de Melkweg. Het publiek zat toch niet echt te wachten op het trio wat vooral Qwel nog al leek te irriteren. Na een zeer degelijke show werd er minimaal applaus geoogst. Jammer, deze mannen verdienen meer.

Onmiddellijk na de Galapagos crew kwamen Edo G, Insight, Slaide en Jaysaun het podium op. Insight nam plaats achter de draaitafels en de rest startte de show. Edo G is een geweldige man om te zien on stage. Hij is relaxed, speelt met het publiek en zet gewoon een heerlijke show neer. Net op het moment dat ik dacht dat Insight die avond weinig anders leek te gaan doen dan achter de draaitafels staan stapt hij naar voren en gaat volledig uit z’n dak. De snelheid waarmee hij spit is geweldig. Op een gegeven moment vraagt hij het publiek om een cirkel te vormen op de vloer. Als de cirkel rond is klimt hij van de stage af en gaat midden in de cirkel staan spitten. Het is op en top genieten, hij springt rond in de cirkel, maakt oogcontact met de mensen en is gewoon geweldig bezig. Weer terug on stage vertelt Edo dat ze dit opnemen voor een live cd en dat Insight graag een acapella wil spitten, zonder mic. Dit kan makkelijk vanwege de lege zaal en Insight doet een strakke acapella met veel handgebaren waardoor het geheel zeker een indruk achterlaat.

Vervolgens werd het tijd voor enkele tracks van nieuwe Special Teamz project van Edo G. Special Teamz is een nieuwe groep (volgens Edo zijn er te weinig echte groepen in hiphop) bestaande uit Edo, Slaide en Jaysaun. Het geheel klonkt best goed en ook Slaide daalde af in het publiek voor de nodige interactie. De avond eindigde in een verzoekrondje waarbij Edo G verzoek nummers uit het publiek deed. Voor een track had hij geen muziek bij zich maar dit werd opgelost door een fan die de 12 inch toevallig bij zich had. Uiteindelijk stond het Bostonse kwartet zo’n anderhalf tot 2 uur on stage, iets waar je zeker respect voor moet hebben aangezien het een vrij lege zaal was en enkel de eerste rijen volledig meegingen.

Al met al gewoon een zeer geslaagde avond. Veel rappers voor een goede prijs. Jammer genoeg was de zaal zo ontzettend leeg, met een volle zaal zou dit een legendarische show zijn geweest.

Fixtures:
Hoogtepunt: Insight en Edo G
Dieptepunt: De opkomst
Bier: 2,00
WC: Gratis
Fotograferen: Geen probleem
Geluid: Goed
Bezoekers: 60-70
Damage: 12,50 euro exclusief servicekosten en abonnement
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 25 mei 2005