Gaande viert Carnaval met dj’s in 013

‘Ooit zo hard willen dabben dat je feestneus er afvliegt?’ Die vraag valt sinds begin dit jaar te lezen op de website van 013. Om te lachen natuurlijk, maar tegelijkertijd omvat het precies het concept van de komende en vierde editie van Gaande: het Tilburgse feestje dat na twee edities in de Studio verhuisde naar 013 en daar een vast onderkomen gevonden lijkt te hebben. Op 5 februari, de onofficiële start van carnaval, kun je terecht in ‘Kruikenstad’ om dabs te gooien op tunes van FS Green, Girls Love DJ’s, David Ghetto en Paquito Moniz. In carnavalskostuum, dat dan weer wel. Wij spraken met Timmietex, samen met Fotosynthese organisator van Gaande.

Gaandeflyercarnaval

De rappers annex party-organisatoren mikken sinds een jaar op een clubgerichte eclectische mix van stijlen in plaats van op straight up hiphop, waar ze zich allebei mee in de kijker speelden. “We zaten gewoon een keer een avond te chillen en bedachten dat we een groot netwerk hebben, we weten wat goede muziek is en dat er te weinig aanbod is in wat wij op feestjes willen zien en horen. We dachten ‘laten we zelf iets gaan organiseren’. Nadat we een paar toffe ideeën op papier hadden gezet, spraken we meteen af met de Studio (een café in het Tilburgse centrum, red.) en vanaf toen zijn we gewoon gegaan.”

“In de loop der jaren is onze muzieksmaak veranderd,” legt Tim uit. “Hiphop is tegenwoordig een crossover geworden van allerlei stijlen. Met Gaande kijken we letterlijk wat er gaande is. Dat kan future beats zijn, neo-soul, trap of bass maar er komen net zo goed garage- en hiphopplaten voorbij. We willen jonge producers die ook draaien een podium bieden en zo een dikke clubavond neerzetten.”

De eerste twee edities van Gaande waren in de Studio. “Wij kwamen daar sowieso al vaak, en daar komt het publiek ook dat je wilt bereiken met een feestje zoals wij dat voor ogen zagen. Dus al vrij snel stond vast dat we daar een tof feestje wilden organiseren op donderdagavond.”
Inmiddels is de Studio verruild voor 013, wegens te weinig doorgroeimogelijkheden. “We hebben daar twee hele toffe edities gehad. 013 was eigenlijk meteen geinteresseerd, dus er volgden gesprekken met de programmeurs. Met oud & nieuw mochten we een kanaal van de silent disco hosten, maar was er nog veel meer te doen in de rest van het gebouw, dat was meer een introductie. Met carnaval is onze eerste ‘eigen’ editie, dus vanaf dan gaan we ook op die manier verder. 013 is, zeker na de verbouwing van alle zalen, echt geschikt voor wat wij willen doen, dus we zitten daar goed. We zijn op goede voet weggegaan bij de Studio, zij snapten onze keuze ook.”

“We letten gewoon op of iemand écht gaande is.”

Waar letten de mannen op bij het boeken van de dj’s? “Gewoon, of iemand écht gaande is! Dat kan zijn door het aantal plays of dikke live-sets of producties. Zo iemand als Pyrodox hadden we al staan vóór hij tekende bij AT-Bookings en op tour ging met Mr. Polska, daar zijn we dan echt blij mee. Verder kijken we met Bas Veekens, dance-programmeur van 013, hoe lang het bijvoorbeeld geleden is dat FS Green in 013 heeft gedraaid, dat soort dingetjes. Maar je moet vooral gaande zijn.”

De aankomende editie hebben ze gekozen voor FS Green, Girls Love DJ’s, David Ghetto en resident dj Paquito Moniz, dus carnavalsmuziek hoef je niet te verwachten. “We merkten dat er veel mensen waren die tijdens carnaval wél zin hebben in een feestje, maar geen zin hebben in hoempapamuziek. We proberen aan die behoefte te voldoen.”
Feestjes zijn er tegenwoordig in Tilburg heel veel. “Er is vooral veel techno. Er was voor ons gevoel te weinig aanbod in wat wij willen horen. Dus we proberen ons te onderscheiden van het stampwerk wat Draaimolen en Duikboot bieden.” En wat nou als er iemand tóch besluit een carnavalskraker er doorheen te gooien? “Tja, ik ga er niet vanuit, maar één of twee zou ik dan wel weer grappig vinden.”

Rest ons te vragen wie die gruwelijke one-liner over het dabben met een feestneus op (of af, net hoe je wilt) heeft bedacht. “Foto! Of zoals Bas zegt: ‘Mijndert, marketing-genius’.”

Tickets voor de Carnavalseditie van Gaande zijn voor € 8,- te bestellen via de website van 013, het event op Facebook check je hier en de boys zijn ook te volgen op Instagram (Timmietex, Fotosynthese).

Geplaatst door bowie op 27 januari 2016