Fuist

Een nieuwe theatervoorstelling van Made in da Shade waar de hiphopinvloeden weer present zijn. Check hier hoe de 'remake' van FAUST genaamd FUIST in elkaar zit en of deze combinatie van theater en hiphop wel goed samen gaat…

Made in da Shade is al enige tijd goed bezig met theaterproducties leveren die enige hiphop invloeden vertonen. Met nieuwe voorstellingen als “Pussylounge” en “Scarfaced” in het vooruitzicht heeft Made in da Shade eerst al een stempel gezet met “Fuist”. Deze kruising tussen een hiphopconcert en een theatervoorstelling gebaseerd op het oude stuk Faust van Goethe was drie maal te zien in Bitterzoet te Amsterdam en ook in Rotterdam in Nighttown kon men het stuk ervaren.

De opzet van het stuk is vrij simpel, maar de uitwerking hiervan des te creatiever. Het klassieke stuk Faust van Goethe gaat over een man die zijn ziel aan de duivel verkoopt. Een beetje cliché op het eerste gezicht, maar vierhonderd jaar geleden toen Goethe het stuk schreef had dit nog enige originaliteit. Faust is de legende over goed en kwaad. Over hoe gedreven door ambitie mensen zo sneller over de streep gaan. Al deze kenmerken van het originele stuk zijn terug te vinden in de ‘remix’ Fuist. Iedereen had zijn eigen inbreng bij het stuk en samen met de regisseur Maarten van Hinte is dit tot een voorstelling van formaat uitgegroeid.

Zelf was ik aanwezig bij een van de drie voorstellingen in de Bitterzoet waar de ruimte in de zaal optimaal was gebruikt en er een vrij simpele set was gecreëerd voor de vertellers. Een volle zaal gevuld met nieuwsgierige mensen zorgde voor een intieme sfeer. Uiteindelijk was het dan zover dat de drie acteurs / MC’s Jeffrey Spalburg, Glen ‘FIT’ Faria en Jozef ‘Juiceisdunaam’ Klaase het stuk openden. Zij vertolkten een rol van drie vrienden met allen hun eigen of geen ambities en hoe zij omgaan met de keuzes in hun leven. Ook het hedendaagse materialisme kwam goed naar voren in het stuk wat levendig gepresenteerd werd. Als het ware werden stukjes van Faust gesampled in Fuist, wat te merken was aan enkele teksten. De teksten zaten overigens ook vol met straattaal wat het hiphop aspect weer omhoog haalde en wat het stuk weer apart maakte ten opzichte van traditionelere stukken. Door middel van raps, en op verhaalvertellende wijze werd hier een stuk neergezet dat je confronteerde met de onderwerpen die vandaag de dag aan de orde zijn. Het publiek werd vaak geraadpleegd en zelfs gevraagd om mee te doen in de voorstelling. De afwisselingen in het verhaal worden gekenmerkt door muziek of een beatbox waardoor de verhaal lijn goed te volgens is ook al loopt deze kris kras doorelkaar heen. Humor speelde ook een grote rol: naast de serieuzere teksten werd hier genoeg ruimte voor opengehouden, wat zeer vermakelijke acties opleverde. Naast een MC-battle die plaatsvind tussen de twee vrienden FIT en Juiceisdunaam kwamen er nog vele andere hiphop invloeden naar voren die lieten zien dat theater en hiphop heel goed samen gaan. Het acteerwerk werd vlekkeloos uitgevoerd en zo werd er een zeer verfrissend stuk op de planken gezet.

Made in da Shade kan trots zijn op deze uitverkochte theatervoorstelling die menig bezoeker nog lang zal heugen. Het lijkt er nu op dat deze combinatie van theater met hiphop nog veel meer producties zal opleveren en als het acteerwerk, de creativiteit, de originaliteit en humor de zelfde of een hogere dosis hebben als Fuist, reken ik zeker niet op tegenvallers. Natuurlijk is dit niet met een party te vergelijken, maar alsnog geef ik een cijfer aangezien de gehele voorstelling een hoogtepunt was en wegens dit grote succes komen er nog meer voorstellingen van FUIST onder andere op 24 maart in Diogenes in Nijmegen dus check de agenda!

Fixtures:
Hoogtepunt: De komische MC-Battle.
Dieptepunt: n.v.t.
Bier: n.v.t.
Wc: gratis
Garderobe: niet aanwezig
Fotograferen: ja
Geluid: Goed
Bezoekers: Volle Zaal
Damage: 10 euro
Cijfer: 8,5

Meer Info: http://www.shade.nl

Geplaatst door bowie op 9 maart 2004