Froukje en S10: twee jonge voorbeelden achter de PYKE Mic

Vorige week openden Zwangere Guy en sor samen de serie, deze week staan er twee dames achter de microfoon in Felix Meritis tijdens de PYKE Mic-sessie. Al sinds de opkomst van Froukje vorig jaar worden er in de comments onder zowel de video’s van S10 als die van haar wensen geplaatst voor een samenwerking tussen de twee. En wie zijn Noah’s Ark, PYKE en Sticks, de initiatiefnemers van het concept, om die wens níet in vervulling te laten gaan? Precies.

De band van Froukje begeleidt de twee in de live-opname, maar het is aan S10 om het vocale spits af te bijten. De dreunende synth-partij van haar zwaar ondergewaardeerde nummer Maria (yeah, we said it) wordt ingezet, en daardoor hoeft de sessie helemaal niet op gang worden getrokken. De sessie opent dus stevig. Wel golft ‘ie mooi op en neer, doordat rustige stukken worden afgewisseld met dansbare. Het is dan ook knap dat de twee dames balanceren op een koord tussen chaos en rust.

En ik weet, je voelt je niet veilig
Maar je bent niks verplicht
Jij komt van niets, ja, van weinig
Maar je bent niemands bezit

De energie van de aanstekelijke popnummers van Froukje wordt gemixt met slimme en persoonlijke teksten. Na een kalme break gaat ze los in Onbezonnen en toont ze haar onzekere kant. Tegelijkertijd probeert ze zichzelf een hart onder de riem te steken:

Ik weet niet meer wie ik was voor het allemaal begon
Ik weet ook niet wat ik nu ben behalve jong
Onbezonnen, dagen in de zon, en
Eindeloze nachten, het komt wel weer

Breekbaarheid

Zodra de drummer ophoudt met de ferme klappen, neemt S10 het weer over om een deel uit Vlucht te zingen. Haar samenwerking met Ronnie Flex sluit qua thematiek naadloos aan. Froukje spreekt zich uit over haar nieuw gevonden, stormachtige roem, terwijl S10 haast smeekt om veiligheid. Hun stemmen en stijlen kleuren prachtig bij elkaar, en samen zijn ze de belichaming van breekbaarheid. Eindigen doen ze met Froukje’s 17, het nummer dat misschien nog wel het hardst binnenkomt. Thema’s als mentale gezondheid, twijfel en onzekerheid worden niet geschuwd.

Deze vrouwen van rond de twintig zijn rolmodellen voor iedere jongere, en zelfs voor iedereen van die ouder is dan hen en simpelweg te weinig nadenkt over de onderwerpen die ze aansnijden. Wij snappen wel dat men haast smeekte om een samenwerking, want wat Froukje en S10 hier samen neerzetten is zó goed. Met een positieve nasleep van de Fieldlab-festivals van dit weekend, kunnen we niet wachten om hen eens samen op een podium te zien.

Geplaatst door bowie op 20 maart 2021