Frontline

Na de release Certified Bangers en de tientallen shows werd het toch echt een keer tijd om eens met RawSkillz, Jay Frenzy en DJ Krylon te babbelen. Check ook zeker die vers van de pers exclusive mp3 die je hier kan downloaden!

Er blijven toch altijd mensen die Frontline nog niet kennen. Wat moeten die mensen weten van Frontline?
Frontline = RawSkillz, Jay Frenzy en DJ Krylon. Straight up Engelstalige no-nonsense boombap hiphop zoals hiphop is ontstaan (2 turntables and a mic) en zoals het volgens ons nog steeds moet klinken. Wat niet wil zeggen dat we niet met onze tijd meegaan, of dat vernieuwing slecht is. We luisteren alledrie naar hiphop (en dan ook echt alle verschillende soorten), maar daarbuiten ook naar andere muziek… En dat hoor je terug in onze tracks.

We zijn begonnen uit liefde voor de muziek en de drang onze visie van goede hiphop aan mensen over te dragen. Dat is vier jaar geleden en tot op de dag van vandaag houdt het ons nog steeds bezig. De vele toffe ervaringen, tracks en supporters die we nu rijker zijn doen mij zeggen dat ik het voor geen goud had willen missen… We are definately here to stay!

Het is allemaal erg snel gegaan met Frontline of niet dan? Voorprogramma van grote acts als Non Phixion, Cypress Hill en onder andere een show op Planet Rock.
Frontline bestaat ondertussen al een jaar of 4. We waren alledrie al bezig met onze eigen dingen, maar toen we besloten samen Frontline te vormen, hadden we de instelling: we doen het goed of we doen het niet. Vandaar dat we de eerste 2 jaar voornamelijk bezig zijn geweest met tracks maken, veel recorden… Basically: aan onze skills als groep werken. We waren allemaal van mening dat er maar weinig dope Engelstalige hiphop in Nederland te vinden waren en daar wilden we verandering in brengen. Uiteindelijk hebben we toen een show in elkaar gezet en hebben onze eerste gig gegeven, en vanuit daar kregen we steeds nieuwe optredens aangeboden. Dat is eigenlijk 1,5 jaar achter elkaar doorgegaan… En we hebben met Frontline echt overal gestaan (van grote zalen tot kleine jeugdcentra, van Vlissingen tot Groningen, van de 3FM Studio in Hilversum tot shows voor 10 dronken boeren). Je hoort ons als independent act dus ook niet klagen, hoor…

Non Phixion had al eens eerder een collabo opgenomen met de Zwitserse MC Greis toen ze daar optreden. Waren er mogelijkheden om samen iets met Non Phixion te doen of was daar totaal geen sprake van?
Om in het voorprogramma van een act te staan die je zelf al jaren volgt in de Melkweg is heel dope natuurlijk en de show was super. Maar eerlijk gezegd was de avond redelijk hectisch en we hebben alleen even met Sabac gesproken. En dat was meer even praten over zijn nieuwe solo album, touren, etc. dan dat we het hebben gehad over een collabo.
We werken vrij weinig met mensen buiten de vertrouwde kring en als het er van komt dan ontstaat het eerder uit een persoonlijke sfeer dan uit een professionele.

Certified Bangers is alweer een flinke tijd uit. Tevreden met de reacties?
Wat was het doel met deze release? En hebben jullie alles uit deze release gehaald vinden jullie zelf?
We hebben destijds Certified Bangers uitgebracht, omdat er bij elke show gevraagd werd of we een CD hadden. Toen hebben we besloten om in eigen beheer een CD’tje te laten persen met 10 van onze tracks, meer als een soort promo/demo-actie. De reacties waren echt boven verwachting. We hebben overal goede reviews gekregen, en veel dope reacties ontvangen. Omdat we met Certified Bangers verder geen distributie deal hadden, moesten we wel alles zelf verkopen (veel via de site en via shows verkocht) en daar gaat best veel tijd in zitten. Maar die CD heeft zeker wel gedaan wat er van verwacht werd. We hadden graag gezien dat er meer CD’s verspreid werden in het buitenland of dat we van betere distributiemogelijkheden gebruik konden maken, maar omdat we met een beperkt aantal oplages zaten, zijn er vrij weinig CD’s van de grote stapel overgebleven. Misschien wordt het tijd voor een re-issue ofzo, nieuw materiaal is sowieso in the making as you read.

Als eerder gezegd jullie hebben veel shows gedaan in een vrij korte tijd. Welke show is jullie het meeste bij gebleven en welke willen jullie het liefst zo snel mogelijk vergeten?
Het voorprogramma doen voor Cypress Hill in een uitverkocht 013 (2200 man!) was natuurlijk één van de dopeste dingen, maar bijvoorbeeld ook een show in een donker zaaltje in Vlissingen tijdens de Face Off tour 2004, waar de hele zaal uit z’n dak ging, was heel vet om te doen.
De optredens die minder leuk zijn, zijn degene waarvoor je 3 uur in de auto zit en dat er dan vervolgens blijkt dat het geluid in de zaal kut is, er maar 20 man in de zaal staan en er problemen met uitbetalen zijn. Die heb je natuurlijk ook… Maar die zien we meestal maar als betaald repeteren.

Was jullie favoriete show tevens ook jullie hoogtepunt of ligt dat op een ander vlak?
Het hoogtepunt van Frontline is niet echt één ding, maar het feit dat we in een korte tijd hebben bereikt wat ons in het begin voor ogen stond, en dat alles zonder consessies te hoeven doen. We hebben tot nu toe echt alles zelf gedaan, dus we weten dat we alles aan onszelf te danken hebben, maar dat we wel nog een lange weg hebben te gaan.

Frontline staat bekend voor zijn rauwe hiphop, zijn jullie van plan om ooit een andere stijl toe te passen of past dat dan gelijk niet meer onder het Frontline concept?
We hebben niet echt een vast concept. We maken gewoon de muziek die we dope vinden, zonder erbij na te denken of dat nou wel of niet bij ons ‘image’ past. We luisteren zelf ook zowel naar Non Phixion als Ludacris, naar Sean Price en G-Unit, maar bijvoorbeeld ook dancehall. Dus dat hoor je terug in de tracks: we hebben bangers, we hebben rustige tracks die diep gaan, we hebben party tracks, etc. Er is niet zoiets als “de enige echte hiphop”, en dat proberen we dus ook niet te maken. Het is ook zo dat we redelijk verschillen van leeftijd en dus vrij uiteenlopende fases van hiphop hebben meegekregen, dat zorgt voor een interessante mix van stijlen en toffe muzikale discussies.

Certified Bangers is alweer precies een jaar geleden uitgebracht, het materiaal is natuurlijk nog ouder. In een jaar leer je veel, ontwikkel je stijlen, probeer je weer vernieuwend te zijn… The concept is real simple: come correct and stay true to yourself.

Waar ligt jullie prioriteit nu na een periode van vrij veel shows?
We hebben in tussentijd al een aantal proefopnamens gemaakt voor nieuwe tracks. We gaan dus nu even focussen op nieuwe nummers maken. Begin 2005 gaan we dus weer een aantal keer de studio in om alles op te nemen en dan zien we wel wat we er mee gaan doen. Het zou heerlijk zijn om eind ’05 te eindigen met een full length album, paar videos, 12". Aangezien we eerder gestelde doelen met een vrij hoog chill gehalte hebben bereikt, besluiten we de lat dit jaar iets hoger te leggen.

Kunnen we nog nieuwe samenwerkingen of soloprojecten verwachten van de heren?
RawSkillz heeft een tijdje geleden al een solo mixtape gedropt, maar dat was meer een promotie ding met snippets van zijn laatste opnames. Misschien wordt ie binnenkort wel op de site gedropt (www.thefrontline.nl).
Ook Jay Frenzy is bezig met materiaal voor een eigen mixtape. En dat zijn alletwee natuurlijk échte mixtapes, dus geen schreeuwende DJ’s en losse tracks, maar straight-up dope tracks aan elkaar gemixed door Krylon. Dus naast nieuw FRONTLINE materiaal kun je ook een catalog van solo(s)hits verwachten.

We vingen op dat er ook een track wordt gezet met Jawat samen. Een dope maar rare combinatie zo op het eerste gezicht of niet?
Dat is inderdaad de bedoeling. We hebben Jawat ontmoet toen we met Opgezwolle in Groningen stonden en hij is gewoon dope. Het maakt ons niet uit wie je bent of hoe je rapt of in welke taal… Het gaat erom hoe je met hiphop omgaat en of je kwaliteit brengt. If so, then we’re down for whatever….

Wat houdt jullie tegen om internationaal je ding te doen? (een goede manager?)
Een manager met goede contacten in het buitenland en een distributiedeal is eigenlijk het enige waar we naar op zoek zijn. Maar dat is dan ook gelijk het probleem; hoeveel managers met verstand van hiphop én die je ook nog kunt vertrouwen zijn er nou eenmaal in Nederland??

Het omgekeerde dan. Veel MC’s in het NL switchen van Engels naar Nederlands . Hoe kijken jullie naar die trend en denken jullie er ook over na?
Een groot gedeelte rapt inderdaad in het Nederlands, en er zitten veel dingen tussen die dope zijn (een groot gedeelte van de MC’s waar wij mee hangen rappen ook allemaal Nederlandstalig) en we snappen ook wel waarom: iedereen hier kan je verstaan, veel MC’s uiten zichzelf beter in het Nederlands dan in het Engels, etc. En daar hebben we ook respect voor natuurlijk. Maar wij voelen het net iets anders. We zijn alledrie opgegroeid met strictly Engelstalige hiphop, dus toen we zelf hiphop gingen maken deden wat dat ook in het Engels. En dat zijn we blijven doen. Dan kun je moeilijk gaan lullen over dat we internationaal willen gaan of dat Engels beter klinkt, maar daar hebben we helemaal niet over nagedacht; bottomline is dat we hiphop met ons gevoel maken…En dat gevoel is bij ons Engelstalig. De afgelopen paar jaar zijn er veel gasten geweest die Raw hebben gevraagd iets in het NL’s te doen, maar de drang om er echt werk van te maken is tot nu toe klein.

Hoe verloopt de samenwerking tussen jullie drie? (jullie wonen namelijk niet echt bij elkaar om de hoek)
We hebben nooit echt problemen gehad. Natuurlijk heb je soms muzikale discussies, maar dat is niet meer dan normaal in een band. Iedereen wil z’n invloed hebben in een track, maar gelukkig ligt onze muzikale voorkeur niet ver uit elkaar, dus na zo’n discussie zijn we het meestal wel met elkaar eens. En we wonen inderdaad redelijk ver van elkaar vandaan, maar gelukkig is Nederland maar een klein landje, en we hebben allemaal mobiel dus we houden elkaar bijna dagelijks op de hoogte… Plus we hebben als voordeel dat we na optredens altijd wel ergens in de buurt kunnen pitten.

Is het feit dat Rawskillz verhuisd is van het “rurale” Oudheusden naar het “metropole” Rotterdam terug te horen in zijn teksten?
Hmmm, das een goede vraag parr… Kijk, ik heb een groot deel van mijn leven in Oudheusden doorgebracht, dus dat bepaalt voor een deel hoe ik tegen dingen aankijk en hoe ik dingen benader. Aan de andere kant beïnvloedt de omgeving waarin ik me bevindt ook welke stof ik te verwerken krijg. Het heeft wel effect op wat ik schrijf, dus in die zin wel jah, maar zo zijn er nog 88 dingen die er ook effect op kunnen hebben.

We begrepen, Rawskillz, dat je een tijdje geleden naar Amerika bent geweest en hebt aangeklopt bij Def Jam. Vertel hoe zit dat precies?
Okay, ik ga je de whole story geven right… On some HIJS "" RawSkillz "" FRONTLINE Xclusive sheit for the ’05 he he check it.
Een maat van me kreeg een hook up via MTV om daar bij DefJam op bezoek te gaan, dus ik ik probeerde hem wat promotie FRONTLINE materiaal mee te geven en na een week belt deze kerel mij op om te vragen of ik het zelf in New York wilde afgeven. Next thing you know zit ik met deze gast in een hotel op 34th street zonder enig idee wat we bij DefJam gingen doen (hoe laat we waar moesten zijn, telefoonnummer van peeps?!). Volgende dag zitten we in de offices van DefJam, beetje lobbyen, promotiemateriaal uitdelen en natuurlijk verzamelen. Het was gewoon zakelijk, onze guide (leuke dame van de marketingafdeling) zei dat het de bedoeling was dat we een recording session met een van de artiesten moesten bijwonen, maar die zat in Miami voor de Video Music Awards (van MTV)… How ironic. Maar het was een toffe trip, paar dagen in Flatbush Brooklyn gezeten bij kennissen, in the Bronx freestyletje gedeeld met gasten van daar… Dat maakte de reis wel compleet!

Jay draait het langste mee van jullie in de scene. Jay wat is volgens jouw de grootste verandering tussen het verleden en het heden kijkend naar de hiphopscene in Nederland?
De grootste verandering slaat niet alleen specifiek op de hiphopscene, maar heeft impact op de gehele industrie en dat is de komst van het internet en de PC. Bijvoorbeeld toen wij begonnen met opnemen (jaren voor het Frontline gebeuren, begin ’90) moesten we naar de studio om van vrijwel niks in een dag tracks in elkaar te zetten, dus als een sample niet resulteerde in een solide productie dan zat je dus met een studiosessie waar je vrij weinig kanten mee op kon. Nu kunnen we gewoon vanuit onze comfortabele thuisomgeving rustig de tijd nemen om dingen in elkaar te zetten en dat zorgt ervoor dat beter met je productiviteit kan omgaan en het zorgt zeker voor minder frustraties tijdens studiosessies.
Nog een verschil met vroeger is dat hiphop nu business is en daardoor staan labels wel meer open voor hiphop. Maar dan moet het wel van het soort zijn van waar geld mee verdiend kan worden.

Hoe ziet de toekomst er volgens jouw uit?
Ik denk dat internet een nog grotere rol gaat spelen qua muziek verspreiding en distributie en shit. En ik denk dat meer gasten in NL stappen gaan zetten om hun eigen shit op poten te zetten.

Van wie verwachten jullie het aankomende jaar veel in de Nederlandse scene?
Van de Nederlandstalige acts gaan Typhoon en Jawat hele dope dingen droppen volgens ons. En Engelstalig moet iedereen Supercharger records in de gaten houden. En het SpaceKees en Terilekst album is af en klink erg goed. Verwacht er maar veel van zou ik zeggen.

Krylon. 2 jaar geleden zei je in een interview op HIJS dat je liever zo nu en dan op parties draait dan week in, week uit met een crew on stage te staan. Wat heeft je mening doen veranderen ten opzichte van deze uitspraak?
Ach ja, een mens verandert. Destijds leek het me niks om elke week dezelfde show op te voeren, maar vond ik het leuker om elke keer een eigen set in elkaar te draaien, afgestemd op de crowd. Na ongeveer 50 shows heb ik wel gemerkt dat geen optreden hetzelfde is, en als je mensen los ziet gaan op jouw muziek… Da’s ook heel dope.

Krylon je hebt al 8 mixtapes op je naam staan. Een aantal tapes hadden bepaalde thema’s. Zijn er nog thema’s die je per se nog wil gaan behandelen in de toekomst? Porno bijvoorbeeld. Kan je al iets zeggen over wanneer de volgende uitkomt?
Ik heb veel plannen, maar weinig tijd, of ik ben gewoon lui. Ik wil al lang een tape maken met alleen maar Nederlandse dingen erop, een tape met tracks uit ‘die goeie ouwe tijd’. Ik heb ondertussen al veel nieuwe tracks gevonden voor een “187 On A Muthafackin Cop” Part 2 en tsja…een porn tape… Zou niet gek zijn, inderdaad. Op het moment ben ik nog niet bezig met een nieuwe Fo The Heads, maar er gaat er in 2005 zeker weer 1 komen.

Hoe is het eigenlijk gesteld met die Zweedse connectie? Nog steeds in tact en hou je die scene nog een beetje in de gaten? Zo ja: is Zweden een stuk verder dan Nederland denk je? Zweden heeft bijvoorbeeld een eigen hiphopawards.
Zweden loopt qua hiphop zeker voor op NL. Het allergrootste verschil met Nederland is dat daar de eigen hiphop gesupport wordt. En nou willen we niet gaan zeuren of met vingers wijzen, maar het is gewoon zo dat een groot deel van de zogenaamde Nederlandse ‘heads’ altijd loopt te zeiken, maar het eigenlijk niet veel beter weet. Die oer-Nederlandse ‘de beste stuurlui staan aan wal’-mentaliteit die je ook altijd met voetbal ziet. Veel mensen snappen niet dat er zonder support helemaal geen hiphop is in Nederland. En dat zie je wel in Zweden. Daar heb je independent labels met distributie via Virgin, en die droppen 5 12"s per maand, en die zijn nog zo uitverkocht ook. Het kan dus wel… But then again: we zeiken niet hoor…

Frontline: Any final last words?
Peace @ iedereen op Hiphopinjesmoel. Keep supporting that real hiphop! En check www.thefrontline.nl voor news, updates en music! PRPO!

Meer info: http://www.thefrontline.nl

Audio: EXCLUSIEF!
Frontline – Way To Express

Geplaatst door bowie op 10 januari 2005