Fresku weet óók in het theater zijn publiek te raken

Serieuze monologen waarin de kijk op racisme van de hoofdpersoon op het toneel wordt verteld, afgewisseld met een verhaal over hoe het is om als kind van een Antilliaanse vader en Nederlandse moeder de overgang te maken tussen Curacao en Eindhoven. Het volgende moment is daar Gino Pietermaai, die met een jolige rap het publiek aanspoort om hun kinderen te slaan, omdat dat de opvoeding ten goede zou komen. Fresku kiest voor zowel de grappige als de serieuze weg in zijn eerste theaterprogramma ‘Welkom Bij De Fresku Show’ en na een stroeve start van zijn première in het Eindhovense Parktheater, waarin hij zich een paar keer verspreekt, zit hij na een kwartiertje helemaal in zijn spel en en daar trekt hij de uitverkochte zaal helemaal in mee.

welkom-bij-de-fresku-show_1

Zijn levensverhaal is bijzonder, dat weten zijn fans dankzij de persoonlijke verhalen op zijn albums natuurlijk al lang. Voor het theaterpubliek kleedt hij die verhalen aan met bijvoorbeeld het aanzicht van de riemenfabriek waarin hij heeft gewerkt, hij houdt een overwegend blank publiek een spiegel voor met een uitleg over vriendelijk racisme om vervolgens zijn typetje Willy Keurig het podium op te toveren, die op zijn beurt vindt dat buitenlanders alles van hem afpakken. Het zijn teksten die Frisse weleens in het echte leven naar zijn hoofd geslingerd heeft gekregen, wat het des te pijnlijker maakt. Hoe hij het verpakt als een Brabantse aso, met in detail diens gebruiken beschreven, is bijzonder knap en humoristisch.

Het is niet alleen maar lachen om de grappen met Fresku. Sterker nog; de persoonlijke toetsen in de voorstelling winnen het van de komische. Kwetsbaar is hij op zijn best. Met een van zijn openingsverhalen waan je je bijvoorbeeld onder een boom op de Antillen en twijfels over bijvoorbeeld zijn imago als artiest en de opvoeding van zijn twee dochters komen beter tot hun recht in het theater. Met zijn raps, veelal a capella uitgevoerd, lijkt hij het theater te verkleinen tot een ruimte van vier bij vier meter waardoor elk woord recht in je gezicht terechtkomt. Dat hij dat afwisselt met awkward sketches over bijvoorbeeld masturberen waarbij hij niet schroomt om het publiek uit te dagen neem je dan maar al te graag voor lief. Her en der is ruimte om de show, zeker wat transities betreft, nog aan te scherpen maar voor een eerste theaterprogramma is het niveau bijzonder hoog. Fresku is het ene moment gek, het andere moment openhartig, en weet met die combinatie ook in het theater te raken.

Tip: check ook het video-interview dat wij met Fresku deden in de try-out periode.
Ga dat zien: de hele speellijst van ‘Welkom Bij De Fresku Show’ zie je op Facebook!

Geplaatst door bowie op 21 november 2016