De woorden van Fresku zijn er nog altijd om hoop te bieden

“Had ik vroeger wat ik nu inmiddels weet begrepen, dan had ik vroeger een andere brief aan Kees geschreven”, blikt Fresku terug in de openingstrack van zijn nieuwe EP. Die plaat, de Leren Leven EP, is het eerste deel van het gelijknamige aanstaande album. Hij blikt terug op hoe hij ooit op de radar kwam van ’s lands grootste platenbaas, tegen melancholische pianotoetsen en de engel-achtige vocalen van Jennie Lena. De conclusie: “Ik moet helder in het nu staan en bewuster zijn.”

Fresku is sinds 2008 een van de household names van de Nederlandse rapscene. Dat werd hij door onderhuidse gevoelens te bespreken; van zichzelf, van de mensen om hem heen, van de maatschappij. Hij steekt zijn angsten, twijfels en te geven liefde niet onder stoelen of banken. Hij hield het spierwitte Hilversum een spiegel voor. Ageerde tegen de cancelcultuur en hashtag-strijders. En liet van zich horen in fasen van polarisatie. Maar al die stappen bleken kleine stappen van een groot proces: het leren. Het leven. Het leren leven.

De bewuste schrijver uit Eindhoven lacht letterlijk de dag tegemoet zodra zijn wekker is gegaan. Dat horen we zodra het indrukwekkende openingsnummer is weggeëbt. “Het leven gaat om hoe ik tegenslagen hanteer / ik zoek het licht in mij, en zorg dat het brandt weer”, rapt hij dan. Fresku praat tegen zichzelf, maar beseft tegelijkertijd een ’tolk van het volk’ te zijn. Een spreekbuis, een spiegel, een houvast. Zijn woorden bleken door de jaren heen voor betekenisvol voor menig fan maar, zo blijkt nu, ook voor zichzelf.

Fresku heeft geleerd en geleefd, maar vooral geleerd om te leven. Op zijn nieuwe EP benadrukt hij, in prachtige volzinnen over akoestische piano’s en gitaren in combinatie met 808’s, dat we op aarde zijn om te zorgen. Voor je naasten, maar voornamelijk voor jezelf. Om hoop te houden, met het hoofd omhoog te leven. Het resultaat is een plaat om je aan vast te klampen, voor mensen dealen met welke shit dan ook. Uit eerste hand horen over het besef dat loyaliteit niet voor eeuwig is en dat en af en toe een L pakken juist goed is voor het testen van de veerkracht, is een perfecte reality check.

Het is een privilége dat Fresku nog altijd muziek maakt. En dat hij nog niet klaar is met delen, leert deze uitgebreide tester van wat ons allemaal nog te wachten staat.

Stream:

Geplaatst door bowie op 24 oktober 2023