French Montana – Excuse My French

French is afkomstig uit de categorie rappers die een buzz creëerde met gratis online verspreide mixtapes (de Coke Boys serie en de Mac & Cheese serie zijn zijn bekendste), oogstte bijval voor een paar pakkende singles en was plotseling overal: als je de door Harry Fraud geproduceerde single Shot Caller dacht te ontwijken, was daar alweer Stay Schemin’, waarop hij met Rick Ross een team vormt.
Laatstgenoemde is trouwens ook te horen op Excuse My French. Driemaal zelfs, waarvan één keer op Pop That, het stripclub-anthem met daarop de gastartiesten die je verwacht op een French Montana-plaat (Lil Wayne en Drake doen ook mee). Geen van de rappers (gastheer inclusief) weet een echt toffe verse neer te zetten, maar ze weten hoe ze met een beat als deze om moeten gaan. En dat geldt eigenlijk voor het merendeel van het album. French stottert wat over een blazende trapproductie en hoppa, de track staat. Volgende.

Er is heel weinig inhoud, gewicht of diepte te ontdekken op de plaat, wat op zich wel te verwachten was gezien zijn eerdere werk. Maar de albumhoes doet iets anders vermoeden. Het is een foto van een jongen in een woestijn; een verwijzing naar zijn jeugd. Montana groeide namelijk op in Rabat, Marokko, waar hij tot zijn twaalfde heeft gewoond. Uiteindelijk verhuisde zijn gezin naar The Bronx in New York. Je zou denken dat die verhuizing zich perfect leent voor meer persoonlijke raps dan op zijn mixtapes, maar niets is minder waar. Zielloze clubbangers zonder inhoud is het recept. Waar gastrappers en tevens platenbazen Diddy en Rick Ross de aandacht nog enigszins vast kunnen houden door hun gezaghebbende stemmen, klinkt French alsof hij de verses al slaapwandelend heeft ingerapt. Nou ja, gerapt, gemompeld. Daarbij zijn de lyrics ook nog eens inspiratieloos en slaapverwekkend, getuige deze quote uit Gifted:

I be gifted when I’m faded, faded all the time / I thought they’d love me when I made it, niggas hated all the time / It’s a dirty game, try to find a bitch, maybe get married / It’s like pissin’ in the freezer, tryna make canaries…

Dan is er nog het ellendige dancehall-ritme van Freaks (met Nicki Minaj), de tenenkrommende hook van Mavado op Fuck What Happens Tonight, die een zure bijsmaak geeft aan de track, ondanks de toffe verse van Scarface. Opvallend is ook de uit Wu-Tang Clan’s klassieker C.R.E.A.M.getrokken sample op We Go Where Ever We Want, de track waarop Ne-Yo en Raekwon (geen toeval dus) meedoen. De ad-libs ‘Haaahhn!’ en ‘Eeey!’ vliegen je om de oren, en niet alleen in deze track. Op I Told Them en Bust it Open (twee van de weinige tracks waarop alleen French te horen is) verdrink je als luisteraar bijna in de vervelende ‘Haaahhn!’-kreet. Misschien was het toffer geweest als French er zelf in verdronken was. 

Door de vele gastartiesten (zie tracklist) lijkt French Montana z’n debuutalbum op een mixtape en had er op de front cover net zo goed Mac & Cheese 4 kunnen staan. French zelf klinkt verveeld met zijn lome flows, wat eveneens vervelend is voor de luisteraar. Voor een van de langverwachte en meest besproken platen van 2013, volgens veel websites, mag French Montana zich voor Excuse My French ergens in een hoekje heel diep gaan zitten schamen. Onbegrijpelijk dat zowel Diddy als Rick Ross dit uit wilden brengen. Waarschijnlijk hebben ze dat alleen gedaan omdat hij een goed oor voor beats heeft en de juiste mensen kent.

 

Tracklist:

 

01. Once In a While (feat. Max B)
02. Trap House (feat. Birdman & Rick Ross)
03. Ain’t Worried About Nothin
04. Paranoid (feat. C.A.S.H.)
05. When I Want
06. Fuck What Happens Tonight (feat. DJ Khaled, Mavado, Ace Hood, Snoop Dogg & Scarface)
07. Gifted (feat. The Weeknd)
08. Ballin Out (feat. Jeremih & Diddy)
09. I Told Em
10. Pop That (feat. Rick Ross, Drake & Lil Wayne)
11. Freaks (feat. Nicki Minaj)
12. We Go Where Ever We Want feat. Ne-Yo & Raekwon
13. Bust It Open
14. Drink Freely (feat. Rico Love)
15. Throw It In the Bag (feat. Chinx Drugz)
16. Marble Floors (feat. Rick Ross, Lil Wayne & 2 Chainz)
17. Ocho Cinco (feat. MGK, Los, Red Cafe & Diddy)
18. If I Die

Geplaatst door bowie op 29 mei 2013