Fremdkunst: B-Beats and Soundscapes by DJ Mace

DJ Juggernaut Mace, kortweg Mace, timmert al sinds begin jaren ‘90 aan de weg binnen de Nederlandse hiphopscene. Als DJ, maar ook als producer en in die laatste gedaante komt hij met dit opmerkelijke instrumentale album. De Tilburger gooit op Fremdkunst samples uit alle mogelijke muziekstromingen in de blender. Het basisingrediënt van elke resulterende cocktail is de breakbeat, maar de smaken lopen gigantisch uiteen. Fremdkunst: letterlijk Duits voor ’vreemde kunst’, maar in mijn beleving klinkt het als een duister experiment, uitgevoerd in een ondergrondse bunker… hmmm…

De mystiek rond het het cd’tje wordt al opgeworpen door het hoesje. Beetje arti-farti, maar wél leuk. De basic vintage look van het (zelf gevouwen?) kartonnen hoesje verraadt bij voorbaat het te verwachten avant-garde gehalte en bij nadere beschouwing blijkt deze verwachting juist. De sound is apart, kunstig zelfs. Hoewel het woordje Fremdkunst me slechts een kwartiertje bekend is, zorgt mijn koptelefoon voor het gevoel dat het al jaren in mijn vocabulaire voorkomt.

De term soundscapes komt goed tot z’n recht. Vage muzikale schetsen zorgen voor krachtige al dan niet herkenbare sferen. Zou dit dan Fremdkunst zijn? Track 1 luistert naar de naam Nah Endlich (zie je wel, tóch een Duits experiment) en trekt je meteen een surrealistische droomwereld binnen. Zwevende synthetische strings worden gecombineerd met smerige electrosounds en breaks. Een beetje vreemd, maar wel lekker: Endtroducing anno 2007. Mace surft vervolgens op de samplegolven van allerlei stijlen. Waar het ene nummer druipt van de jazz, is het andere gebaseerd op country-western. De overheersende sound is echter vooral elektronisch.

Bij nummer zeven komen twee oude bekenden om de hoek kijken. Optimus en Vindictiv, die vaker samenwerken met Mace (zie het Digheads project) voorzien de track April 7th van de nodige cuts en doen dat uiteraard niet onverdienstelijk. De Zeeuwen komen later nog tweemaal terug. De tracklist staat verder bol van de featurings met artiesten waarvan ik nog nooit heb gehoord. Of dat meer over de artiesten of over de recensist zegt, laat ik in het midden.

Fremdkunst telt in totaal achttien nummers. Best veel, maar toch verveelt het album geen seconde. De diversiteit van de tracks houdt het fris en verrassend. De producties laten kwalitatief weinig te wensen over. Alle arrangementen klinken mooi gebalanceerd en liggen bijzonder goed in het gehoor. De beats pompen, maar zijn subtiel daar waar nodig.

Laatste nummer is gepasseerd en ik weet nog steeds niet wat Fremdkunst betekent. Wellicht dat de website van Mace wat meer duidelijkheid kan scheppen. En ja hoor, hebbes: “Fremdkunst is als een overhangende tak boven een wildkolkende stroom. Maar denkt u nu niet dat die tak de hulpeloze drenkeling enige houvast kan bieden. Het is meer het soort tak dat precies afbreekt boven zijn hoofd en met reusachtig gewicht de verlorene neerslaat en met knoestige punten vastdrukt in het slijk van de rivierbodem.” Maar natuurlijk! Nee, toch niet.

Eigenlijk kan het me geen reet schelen wat Fremdkunst betekent. Wat het ook moge zijn, het klinkt verrekte goed. En de belofte dat Mace dit audio-experiment live op de planken gaat brengen, bijgestaan door een bende hardware en zijn draaitafelcompanen Optimus en Vindictiv, stemt me enthousiast. Fremdkunst is meer dan de moeite waard voor de liefhebbers van instrumentale hiphop, triphop en aanverwante stromingen. Zeker voor hen die de creaturen van labels als Mo’ Wax, Ninja Tune en Warp weten te waarderen is dit een dikke aanrader. Checken dus!

Meer info: http://www.juggernautmace.nl

Tracklist
01. Nah Endlich (When the beats…) feat. Leonie
02. Isagoge
03. Maitre Des Disques
04. Struggle For Atari
05. Mass & Speed
06. Sidewalk Surfers & Eccentric Dancers feat. Shycop
07. April 7th feat. Vindictiv & Optimus
08. Interlude: Drumtracks That Numb Your Ears Off feat. Vindictiv
09. Sophie Lascombe feat.Lieve
10. Ce Soir feat. Freq
11. Böse
12. Nostos & Algos feat. Michel & Shycop
13. To Concentrate, To Become Exhausted
14. B-Boy Mardi Grass
15. Interlude: Diabolistic
16. Vlad Tepes feat. Vindictiv & Optimus
17. Tape King/Membus/Proslogion feat. Dr Abba & Dik Bromtol
18. Eardrumpopmusic: Prelude To Klappiebam

Geplaatst door bowie op 30 januari 2007