Freddie Gibbs op de mic en Madlib aan de wijn in de Melkweg

Met Bandana hoog op onze jaarlijstjes-in-wording, móesten we iemand ter plaatse hebben bij de show van Freddie Gibbs en Madlib in de Melkweg, gisteravond. Gangsta Gibbs is ons nog nóóit tegengevallen tijdens een live-show, en dit was een van de weinige data dat Madlib ook echt aan zou schuiven als dj. Kat-in-’t-bakkie, zou je zeggen. Nou, niet dus.

De Amsterdamse stop van de tour was, dankzij de uitzonderlijke aankondiging van een daadwerkelijk gezamenlijke show, in rap tempo uitverkocht. Maanden terug kon de Melkweg al vlaggen met een sold out-banner op hun website. Helaas konden Gibbs en Madlib maar bij vlagen overtuigen met de briljantheid van hun twee gezamenlijke studio-albums.

Vaker kozen ze ervoor om te verzanden in meligheid en duurden pauzes tussen de nummers ellenlang. “Samen met mij vertrokken veel mensen al vroeg de zaal uit”, blikt fotograaf Shali Blok terug. “Madlib stond eigenlijk alleen maar te nippen van zijn glaasje wijn, dat hij continu bijvulde. Het leek erop alsof hij helemaal geen zin had om een show te geven. Ik dacht soms echt ‘what the fuck, schiet een beetje op’. Zelfs Gibbs kon hem niet meekrijgen, waardoor de show blijft steken op de meest krappe voldoende denkbaar.”

De foto’s zijn gelukkig een stuk harder dan de show.

Geplaatst door bowie op 31 oktober 2019