Floorburnin Crew

Na de vette overwinning van de FloorburninCrew (www.floorburnincrew.com) op Optima Forma, besloot ik drie vliegen in een klap te vangen! Een verslag van BOTY 2006, een (sinds Amsterdam Breakz 2006) beloofd interview met de FBC, en deze bijzondere crew eens van dichtbij mee te maken en uit te vissen wie deze mannen zijn, wat hun beweegt en hoe ze zover gekomen zijn. Nogmaals, van een ‘leuk’ en ‘aandoenlijk’ groepje op de Spin-Off enkele jaren geleden, hebben deze jongens zich opgewerkt tot een B-boy posse waarmee wel degelijk rekening gehouden moet worden…

Boven bij de perstribune in de VW-Halle kom ik de woordvoerder, initiator en coach van de Floorburnin Crew, Ruud Rullenraad tegen. De crewmembers zijn bezig met de eerste warming-up dus is er even tijd voor een kort gesprek.

Hoe zijn jullie begonnen?
Ik heb me eigenlijk altijd met Moderne Dans beziggehouden, maar dan meer op gebied van steps, tap en Jazzdance en wel als docent. In ‘97 ben ik mij meer gaan toeleggen op break. Uiteindelijk resulteerde dat in de oprichting van de FBC in 2000. De FBC bestaat uit zo’n dertig personen en is onderverdeeld in jeugd (8-14 jr) en junioren (14-18 jr).

Wat hopen jullie te bereiken op BOTY?
Uiteraard gaan we voor de 1e plaats, maar we moeten wel realistisch blijven. Kijk: dit is de allereerste keer dat er een NL crew aan BOTY meedoet en ook nog een crew met enkele zeer jonge leden. Je kan je voorstellen dat de druk behoorlijk groot is.

Op de Spin off zag men jullie als ‘aardig dansgroepje uit het Zuiden’ FBC is sinsdien gegroeid.
Zeker, wij hebben er allemaal keihard voor moeten knokken. Ik ben constant bezig nieuwe doelen te stellen voor mijzelf en de crew. Al in 2002 was het streven om in 2006 op BOTY te staan. Mag je gerust navragen. Enne…hier staan we dan!

En waar staat de FBC in 2008, om maar iets op te gooien?
Hmm…Mag misschien arrogant klinken maar het doel is om in 2008 bij de eerste vier te eindigen. Maar het feit dat we hier staan, geeft zeker inspiratie en moed om door te gaan. De gemiddelde FBC’er is 16 jaar en het zal een behoorlijke impact geven als wij kunnen aansluiten op de diverse wereldpodia. Eigenlijk willen we gewoon een goede show neerzetten die iedereen graag nog eens ziet.

Wat is de toekomst van de FBC?
Trainen en nog eens trainen. We zetten ons hier op de kaart en dat brengt verplichtingen met zich mee. Uiteraard doen we aan zoveel mogelijk battles om ervaring op te doen. Ook gaan we ons meer op workshops en theater richten.

Intussen hebben Bboy ‘Illest Foe’ en Lil’ Mike zich bij ons gevoegd.

B-boys in tha’place 2B! W’sup? Zijn jullie er klaar voor?
Ja! Helemaal! We zijn best nerveus, maar toch zijn we rustig, goeie coach… Onze show is geïnspireerd op de OldSkool flava en kan gezien worden als een tribute. Als meest geduchte concurrent zien we de Aziatische landen en de Fransen. Omdat we relatieve nieuwkomers zijn hebben we meer kunnen trainen op showelementen, uprock, toprock en complexe routines, dan op snoeiharde Nupowermoves. Maar ook daar staan we ons mannetje hoor. We gaan ervan uit dat we op dat gebied zeker groeien om in de loop der jaren te kunnen competen met de big B-boys op hun eigen powermoves!

Hierna besluit ik de FBC los te laten zodat ze zich volledig kunnen concentreren op hun show. Later in de week (als de adrenalinespiegel weer een beetje gezakt is) heb ik contact met Ruud.

Gefeliciteerd met de performance! Hoe vond je het zelf gaan?
Boven alle verwachtingen! Als nieuwkomer ben ik erg blij met de 8e plaats van de 20 crews!! We hebben veel steun van onze achterban gekregen wat enorm veel energie geeft. Uiteraard gingen we voor een 1e plaats, anders moet je daar niet zijn maar ik durfde niet aan te geven op de hoeveelste plek we dan wel zouden belanden. Zeker geen achtste!
De show ging choreografisch gezien perfect, alleen is Illest Foe geblesseerd geraakt aan zijn enkel tijdens zijn openingssalto dus moest hij de hele show met een dikke enkel doordansen. Hij ligt dan nu ook met zijn voet omhoog…

Beterschap! Ga je nu het doel verleggen naar BOTY 2007 ipv 2008?
Nee! Ondanks dit succes blijven we nuchter en gaat dit team twee jaar lang aan de slag voor 2008 en wel door zoveel mogelijk met de hele crew , individueel of 2 on 2 aan battles mee te doen. Verder hebben we nog onze workshops en theaterprojecten. Het junior team gaat wel voor BOTY Benelux 2007.

En wat nu als ze er toch door komen?!
Eehh…da wee’k noch affe nie, hooch!

Denk je dat dit succes een goede impuls is voor het breakin?
Het kan zijn en ik hoop er stiekem op dat er crews aan het werk gaan met de gedachte: “Als FBC dit kan bereiken dan kunnen wij dit ook” en zo trek je je aan elkaar op. Zie ik als een positieve ontwikkeling. Concurrentie houdt je scherp.

Heb je een boodschap voor de evt. concurrentie?
Nee, niet echt. Wij hebben niet van die pakkende one-liners, noch doen we aan grootspraak. FBC laat liever gewoon zien! De concurrentie komen we wel weer tegen op de vele battlegrounds.
Dat is de plek waar je for real bent, of dat je nog iets harder moet oefenen. Geldt overigens ook voor onszelf…

Meer info: http://www.floorburnincrew.com

Geplaatst door bowie op 13 november 2006