Floawaz – Future.XTC

De Floawaz stonden in 2005 al eens in de halve finale van de Grote Prijs. Sindsdien is het vrij stil geweest rondom NeXuSz en Dave Hunter. NeXuSz bracht in 2007 nog een mixtape (Fresh22Death) en in 2009 een solo EP (Love Is…) uit. De mannen dropten samen ook de Hello, You Bitch EP, maar alles bij elkaar opgeteld is dit over een periode van vijf jaar niet bijster veel materiaal.

Na een eerste luistersessie valt direct op dat het album qua beats en productie enorm goed in elkaar zit. De producties van Cirino Brown sluiten goed aan bij de twee MC’s. Ook de gastproducties van de Arnhemse producer Henning (Fakkelteitgroep) en Dean High dragen bij aan de plaat.

Hoewel de plaat energiek begint met Control en Classic, wordt bij Egalite duidelijk dat de mannen ook een wat rustigere beat prima weten vol te spitten waardoor het een heerlijke track is. Beide MC’s demonstreren dat Nederlanders ook prima in het Engels kunnen spitten zonder vervelend accent. Dave Hunter’s flow is dope, zijn lyrics soms wat onduidelijk. Op No Time geeft hij in 10 stappen een ‘program’ waar ie aan ‘stickt’, maar waar hij het nou eigenlijk echt over heeft is niet duidelijk. Iets wat gedurende de rest van het album vaker voorkomt. Dit wordt echter gecompenseerd door de humor die hij in zijn lyrics verwerkt met zinnen als “I’m Dave Hunter the 3rd, I say that in every track so uuuh.. lekker puh!” en “I don’t know what that means, I just wanted it to rhyme!”.

NeXuSz komt op de plaat heel wisselend uit de hoek. Waar hij het op sommige tracks rustig aan doet, gaat hij op een aantal joints helemaal los met z’n lyrics. Het duo is goed op elkaar ingespeeld en wisselt elkaar voldoende af. Op For You horen we van beide MC’s een meer emotionele kant. Dave Hunter deelt met de luisteraar een zware periode uit zijn leven waarbij een toenmalige liefde centraal staat, NeXuSz’ input op de track doet denken aan 2Pac’s Letter to My Unborn Child. De verse is geschreven voor zijn toekomstige kroost en biedt een positieve heads up, mochten ze zonder vader moeten opgroeien.

Future.XTC is een waardige opvolger van The Albomb. Waar de heren zich in 2008 nog afvroegen of mensen hun humor wel begrepen of dat het gewoon stupid is, wordt op deze plaat duidelijk dat het laatstgenoemde niet het geval is: beide MC’s lijken hun sound en feeling gevonden te hebben. Ondersteund door de aanwezige producties leveren de mannen uit Deventer een gevarieerde plaat met daarop meerdere sterke tracks. Nu maar hopen dat het volgende album niet wederom vijf jaar op zich laat wachten…

Future.XTC is nu uit in eigen beheer. Ga voor meer info naar http://www.floawaz.com.

Tracklist

01. Control (Beat Cirino Brown)
02. Classic (Beat Henning)
03. Egalite (Beat Cirino Brown)
04. No Time (Beat Cirino Brown)
05. Dreams (Beat Dean High)
06. Watche Me (Beat Cirino Brown)
07. Teflon (Beat Cirino Brown)
08. What The… (Beat Cirino Brown)
09. Selfish (Beat Cirino Brown)
10. For You (Beat Cirino Brown)
11. So High, So Fly (Beat Cirino Brown)
12. Take A Bow (Beat Louis Bordeaux)
13. Light Years (Beat Cirino Brown)
14. They Say (Beat Cirino Brown)
15. Superstar (Beat Louis Bordeaux)
16. Solutions (Beat Cirino Brown)
17. Lazy (Beat Dave Hunter the 3rd)
18. Shot Down Part 1 (Beat Cirino Brown)

Geplaatst door bowie op 1 oktober 2010