Flexxfit – Microfoon Syndroom

Flexxfit is een formatie uit Maastricht en bestaat uit de rappers Julio en Drees. De hiphop is in het Zuiden van het land aan een inspirerende opmars bezig. Producer Rikers kwam al met de Echte Limburgse Vlaai op de proppen, ook op het album van Flexxfit neemt hij twee smakelijke producties voor zijn rekening. Het album kent verder nog een beat van Boff en een vocale bijdrage van Davor, maar de rest van Microfoon Syndroom is louter het werk van de Maastrichtenaren. Ze blijken een vrijgevig tweetal, want het 12-tracks tellende album is gratis te downloaden van hun website.

De rappers zijn trots op hun afkomst. Dit komt tot uiting in het sterke openingsnummer Limburugste met een grimmig grommende bas en Witte ster, een ode aan Maastricht op een heerlijke beat van Rikers. Ook de sfeervolle productie mét panfluit van de tweede track zet de juiste toon voor het persoonlijke Voel je doel. Merkwaardig genoeg lijkt het refrein gevormd door teksten van Opgezwolle te verknippen en in andere volgorde aan elkaar te plakken. Misschien is het bedoeld als knipoog en willen ze antwoord geven op de vragen die de Zwolse band stelt in bijvoorbeeld Doe wat je doet (Waarom doe je wat je doet?) en Hamvraag (Praat je na wat je hoort?).

Na de eerste 4 tracks wordt de nauwe verbondenheid met Maastricht een beetje tegengesproken door een aantal eigen producties, want de invloed van Zwolle en Duvel Duvel is net iets te prominent aanwezig, zeker op een nummer als Zowiezo. De kwaliteit blijft behoorlijk hoog, maar behalve de Zagte G-kragt is van een uitgesproken geluid uit de Maasstad nu helaas geen sprake. En dat mag je wel verwachten van rappers die zichzelf de Limburugste noemen.

Wie ben jij en de titeltrack Microfoon Syndroom vormen hier echter weer een uitzondering op, dus het duo hoeft er niet op worden afgerekend dat het geluid soms schatplichtig is aan hun inspirators. Er is een sterk debuutalbum uitgerold. De beats zijn gevarieerd genoeg om het spannend te houden. De flow en delivery is goed en verstaanbaar ondanks de Limburgse tongval. Tekstueel blijft het dicht bij de rappers zelf en dat past ze op dit moment goed. In de toekomst zou ik graag wat verbreding en/of verdieping zien. Maar met dit album staan de mannen van Flexxfit met twee benen op de grond. Ik kijk reikhalzend uit naar de stappen die ze gaan maken.

Tracklist:

01. Limburugste
02. Voel je doel
03. Zo is ut
04. Witte ster
05. Nagtelijke vergaderingen
06. Zowiezo
07. Arbeidersklasse
08. Zagte G-kragt
09. Pomp dit (feat. Davor)
10. Wie ben jij
11. Eigen man
12. Microfoon syndroom

Meer info: http://www.flexxfit.tk

Geplaatst door bowie op 20 januari 2007