The Five Percenters & Hiphop

Door ONX

Laat ik vooropstellen dat de bedoeling van dit artikel niet is om een waardeoordeel te vellen over de controversiële leerstellingen van de Five Percenters (ook wel bekend als Nation of Gods and Earths en Five-Percent Nation) maar om de nodige achtergrondinformatie te verschaffen over een groep die grote invloed op de ontwikkeling van hiphop heeft gehad.

Geschiedenis

In 1964 besloot Clarence Smith (of Clarence 13X of Allah) weg te gaan bij de Nation Of Islam om zijn eigen groepering in Harlem, New York op te zetten. Groot verschil met de Nation Of Islam was dat hij zijn mannelijke zwarte volgers leerde dat hij en zij allemaal ‘gods’ waren en dat er geen externe god was. Vrouwen waren geen ‘gods’ maar ‘earths’. De god van de reguliere godsdiensten noemde hij een ‘mystery spook’ en hij beschouwde zijn filosofie niet als religie maar als leefwijze. De wereldbevolking was grofweg te verdelen in drie groepen volgens Clarence: 85% onwetenden die geen kennis van zichzelf hadden en eigenlijk ‘deaf, dumb and blind’ waren, 10% die moedwillig de rest onderdrukten en 5% die niet meegaan in de dwalingen van de 10% en rechtschapen zijn. Ze zijn de ‘poor righteous teachers’, niet toevallig ook de naam van een rapformatie uit Trenton, New Jersey, die de 85% op het rechte pad moeten zien te krijgen.

Supreme Mathematics en Supreme Alphabet

Naast de 120 lessons (gebaseerd op de Supreme Wisdom van de Nation Of Islam) die bijvoorbeeld stellen dat de blanke man door een slechte zwarte wetenschapper, Yacub, genetisch in elkaar is gezet, creëerde 13X de Supreme Mathematics en Supreme Alphabet. In de numerologische traditie van de Kaballah koppelde hij de cijfers 0 tot 12 aan een begrip: 0 (Cypher), 1 (Knowledge), 2 (Wisdom), 3 (Understanding), 4 (Freedom), 5 (Justice), 6 (Equality), 7 (Food), 8 (Clothing), 9 (Shelter), 10 (Love), 11 (Peace), 12 (Happiness). Deze termen vertegenwoordigen ook de levensdoelen van een Five Percenter.

Het Supreme Alphabet koppelt iedere letter van het alfabet aan een term. Zo staat bijvoorbeeld de A voor ‘Allah’, de B voor ‘Born’ en de C voor ‘Cypher’. Five Percenters krijgen vaak een naam die bestaat uit een of meerdere letters uit het Supreme Alphabet, gevolgd door Allah. Knowledge Born Allah kan dus goed een naam zijn van een Five Percenter.

Naast de Supreme Mathematics, 120 Lessons en Supreme Alphabet is er nog een handvol geschriften die de basis van de filosofie van de Five Percenters vormen. Het reikt te ver om daar nu diep op in te gaan, maar online is genoeg informatie te vinden voor geïnteresseerden.

Boek Michael Muhammad Knight

De blanke Amerikaanse soennitische moslim Michael Muhammad Knight heeft in 2007 een boek over de Five Percenters geschreven, The Five Percenters – Islam, Hip Hop And The Gods Of New York. Oorspronkelijk was het idee om een uitgebreide recensie van dit boek te schrijven maar het onderwerp is zo ingewikkeld dat een achtergrondartikel een beter idee was. Over het boek: Muhammad Knight gaat zeer gedetailleerd in op de geschiedenis van de Five Percenters. Indrukwekkend om te zien hoeveel onderzoek hij heeft gedaan. Het boek is prima geschreven maar wel echt alleen voor sterk geïnteresseerden geschikt. Het hiphopgedeelte is eerlijk gezegd nogal kort, wat een beetje tegenvalt gezien de werktitel van het boek. Desalniettemin een aanrader voor mensen die echt gedetailleerde informatie over de New Yorkse groepering willen. Interessant is om te lezen over Azrael, een blanke Five Percenter. Hij wordt weliswaar gerespecteerd maar als hij zichzelf ‘god’ gaat noemen, hebben vele Five Percenters daar toch moeite mee.

Five Percenters en hiphop

Omdat de Five Percenters zo typisch New Yorks zijn, is het niet verwonderlijk dat hun aanwezigheid in hiphop aanzienlijk is. De manier waarop de Five Percenters preekten was bijna een soort proto-rap. De leerstellingen van de Universal Zulu Nation (Afrika Bambaataa) zijn schatplichtig aan de Supreme Alphabet. Een greep uit de hiphopartiesten met een Five Percent-insteek: Brand Nubian, Big Daddy Kane, King Sun, Lakim Shabazz, Eric B & Rakim, Poor Righteous Teachers, Wu-Tang Clan en Busta Rhymes. De ironie wil trouwens dat juist Rakim (Paul C), Poor Righteous Teachers (Tony D) en Brand Nubian (Dante Ross) met blanke producers werkten in een tijd dat dit nog niet zo vaak voorkwam. Het idee dat iedere blanke man een duivel is, wordt dan ook lang niet door iedere Five Percenter onderschreven en blijft binnen de groepering een punt van discussie. De tekstuele invloed van de Five Percenters op hiphop was vooral in de late jaren 80 en vroege jaren 90 groot. Termen als Word Is Bond, Droppin’ Science en zelfs Peace als groet komen rechtstreeks uit het Five Percenter-vocabulaire.

In de rhymes van legendarische artiesten kun je denken aan Rakim die bijvoorbeeld zegt: Born to be the sole controller of the universe en They couldn’t cave me in, ‘cause I’m the Asian. Big Daddy Kane die uitlegt: The name Kane is superior to many people, it means King Asiatic Nobody’s Equal. Goed om te vermelden dat de Five Percenters ook geloven dat Afrika een door de Europeanen bedachte naam is en dat de werkelijke naam van de hele wereld Azië is. Daarom dus de nadruk op het ‘Asiatic’ zijn. Vandaag de dag zijn de ideeën van de Five Percenters weliswaar minder expliciet in teksten te horen, maar nog steeds aanwezig. Jay Electronica is bijvoorbeeld een jonge Five Percenter. Het eerder genoemde Wake Up van Brand Nubian is misschien wel de beste weergave van de Five Percenter-denkbeelden. Het afsluitende couplet van Grand Puba:

“The solution: knowledge of self to better ourself
Cause I know myself that we can live much better than this
Nothing’s changed, it’s just another sequel
The devil’s still causing trouble amongst the righteous people
Drugs in our community (That ain’t right)
Can’t even get a job (That ain’t right)
Poisoning our babies (That ain’t right)
Lying who is God (That ain’t right)
Now here’s some food for thought
Many fought for the sport
And the black man still comes up short
It’s time to motiviate, build and elevate
Blind deaf and dumb we’ve got to change their mindstate
So I dip dip dive-a
Civilize a 85er
Gotta let him know the devil’s a conniver
This is the plan from the brotherman
From the motherland now it’s time to take a stand
I keep to striving to do my duty to awaken
To the universal family I say a salaam alakum.”

Als afsluiting drie van de beste Five Percenters-nummers: