En de award voor ‘Meest Spannende Line-up’ gaat naarrrr… Festival Downtown!

Progressief, vernieuwend en eigenwijs, noemt Festival Downtown de muziek die het programmeert in het persbericht dat uit werd gestuurd. Op 22 en 23 september beleeft de binnenstad van Rotterdam de negende editie. 45 artiesten op acht podia, verdeeld over een gratis toegankelijk dagprogramma en een avondprogramma waarvoor kaartjes aangeschaft dienen te worden.

Festival Downtown maakt sinds 2014 naam met een eigenzinnig, vooruitstrevend en vooral divers programma. Naast een aantal grote Nederlandse headliners en het imposante scala aan internationale niche-helden zijn de eigen Rotterdamse scenes en makers ook altijd prominent aanwezig. ‘Downtown’ gelooft heilig in de early adaptor-rol van Rotterdam. “Altijd kwamen de nieuwste scenes, genres en trends al in de havenstad aan wal”, beweren ze in het persbericht.

Hipsterstad #1

Immanuel Spoor, oprichter van het evenement, licht toe: “Steeds bewijst deze stad weer de voorlopersplek voor nieuwe scenes te zijn. We laten dat niet altijd even goed zien. Dat was tien jaar geleden de aanleiding om met Festival Downtown te beginnen. Ik denk dat dit een hele interessante tijd is voor Rotterdam. We zijn van een stad met het imago van een afvoerput naar hipsterstad #1 gegaan. Uitdaging lijkt me nu voor Rotterdam om zichzelf te blijven. Met ons programma van dit jaar is dat in ieder geval gelukt, daar ben ik echt trots op. Dat ideetje dat ik ooit had, is uitgegroeid tot een volwassen festival dat écht nergens op lijkt.”

Spanning alom, als men kijkt naar het programma. Onder de grootste namen uit de line-up bevinden zich Flowdan – die op vrijdag 22 september in WORM zijn sterk ritmische tunes met invloeden van grime en dancehall laat horen, en de leftfield bass en halftime meets hiphop van de uit Londen afkomstige Ivy Lab. In de kelder van WORM speelt Ray Fuego, die met eigenzinnige raps de vaderlandse scene sterk beïnvloedde. En nieuw dit jaar is de boat party, met onder meer Carlos Valdes achter de decks. Zijn belangrijke bijdrage aan de elektronische muziekscene en de LGBTQ+-gemeenschap als DJ, promotor, labeleigenaar en inspirator is onbetwistbaar.

Een dag later kun je op het Eendrachtsplein genieten van optredens van Arp Frique & Family en Nusantara Beat, terwijl iets verdeop in het Skatepark onder meer het Brusselse collectief ECHT! en ROLROLROL zullen spelen. Laatstgenoemde is het nieuwe project van Jameszoo en Niels Broos. Verder op de line-up staan ook onder meer Brintex Collective, DeathToAkuma, Joya Mooi, Ruwhel & De Bigi Blues Band en Wowi. Het hele programma check je hieronder en de verschillende ticket-opties kun je vinden op festivaldowntown.nl

Geplaatst door bowie op 30 augustus 2023