‘Feis Forever’: een prachtige ode aan een geweldig mens

Een documentaire maken over een van de meest geliefde figuren binnen de Nederlandse hiphopscene is geen gemakkelijke opgave. Filmmaker Olivier S. Garcia (bekend van de docu-serie Gewoon Boef) werkte maar liefst vierenhalf jaar aan Feis Forever en slaagt erin een indrukwekkend en integer portret neer te zetten. De zorgvuldigheid waarmee de documentaire is opgebouwd, is gedurende de hele vijftig minuten voelbaar. Dit is geen gehaast eerbetoon aan een rapper via de woorden van bekenden, maar een diepgaand en respectvol beeld van de man die Feis was.

De documentaire combineert zeldzame audiofragmenten uit oude interviews – Feis gaf er immers niet veel – met videobeelden waarin niet alleen Feis zelf, maar ook zijn dierbaren aan bod komen. Door een mix van archiefmateriaal en persoonlijke gesprekken met onder andere Winne, U-Niq, Hype, Millz en Bri, wordt de hechte Rotterdamse broederschap onderstreept. Elk interview is zorgvuldig in beeld gebracht en brengt de kijker steeds een stap dichter bij Feis. Je krijgt het gevoel dat je hem met elke scène beter leert kennen. De warmte en liefde waarmee de geïnterviewden over hem spreken, spatten van het scherm af.

Feis zal voor altijd onlosmakelijk verbonden blijven aan de West-Kruiskade – een gevoel dat de mural van Telmo Miel, waarop Feis over de Kade uitkijkt, dagelijks bevestigt. Regisseur Garcia verweeft deze iconische straat op knappe wijze door de documentaire, net zoals de straat verweven was met het leven van Feis.

De beelden tonen telkens een ander stukje van een van Rotterdams bekendste straten en roepen steeds een nieuwe sfeer op, ondanks dat het steeds haast dezelfde plek betreft. Dit geeft de documentaire een extra laag, waardoor je zou kunnen zeggen dat Feis Forever niet alleen een eerbetoon aan Feis is, maar ook aan de omgeving waarin hij opereerde.

Terechte ode

De gesprekken zijn oprecht en tonen op een pure manier hoe ieder individu op zijn eigen manier met rouw omgaat. De persoonlijke anekdotes maken de onderlinge relaties steeds tastbaarder, waardoor er een compleet en genuanceerd beeld van Feis ontstaat. Sleutelwoord daarbij is verbinding; keer op keer wordt duidelijk dat Feis’ leven in het teken stond van elkaar sterker maken in plaats van afbreken.

Feis Forever doet zonder twijfel eer aan de man en artiest die Feis was. De documentaire laat zien waarom hij door zoveel mensen geliefd werd, en zelfs kijkers die nog niet bekend waren met Feis zullen de tragiek van zijn overlijden voelen. Een terechte ode die een groot publiek verdient.

We zagen de film op IFFR. Vanaf 3 juni is de documentaire beschikbaar op NPO Start.

Geplaatst door bowie op 4 februari 2025