HIJS is geblokkeerd op Facebook vanwege de ‘Black Power Salute’

Mocht je de komende weken denken dat HIJS opvallend stil is geworden op Facebook, dat klopt. We zitten de komende 30 dagen in ‘Facebook jail’. Mark Zuckerberg is namelijk bang voor zwarte mensen.

Black power

Toen we vanmiddag weer eens inlogden op de beerput die Facebook heet, werd de HIJS-redactie er pijnlijk aan herinnerd wat voor waanzin er op je wacht als de wereld geleid wordt door algoritmes. Terwijl vleesgeworden Bond-villian Mark Zuckerberg zijn zieligste huiltoon aanslaat omdat een andere tech-baas het stalken van de wereldbevolking voor advertentie-centjes niet leuk meer vindt, blijkt dat er nóg iets is waar ze bij Facebook de bibbers van krijgen: zwarte mensen. Vooral zwarte mensen die voor mensenrechten opkomen. Die zijn namelijk gevaarlijk, zo liet het massaal data misbruikende Facebook ons weten.

Op 4 juni vorig jaar postten wij op onze Facebook-pagina de zogenoemde ‘Black Power Salute’; de opgestoken vuist die al sinds de jaren ’60 symbool staat voor de strijd van zwarte mensen om gelijke rechten. Het kreeg wereldwijde bekendheid nadat de Amerikaanse sprinters Tommie Smith en John Carlos de groet brachten tijdens de Olympische Spelen in Mexico van 1968. De nummers één en drie op de 200 meter bogen op het erepodium hun hoofd en staken hun vuist in de lucht. Hiermee droegen zij hun steun uit voor de burgerrechtenbeweging in hun thuisland, en zij die streden voor mensenrechten wereldwijd.

Tommie Smith en John Carlos tijdens de Olympicsche Spelen van 1968

De nummer twee, Australiër Peter Norman, was van tevoren door hen op de hoogte gebracht van het plan, en droeg in overleg met Smith en Carlos uit solidariteit een badge van het Olympic Project for Human Rights. Het Amerikaans Olymisch comité uit Smith en Carlos toonde zich echter minder begripvol. De sportautoriteit uit hun eigen land stuurde hen naar huis. Pas in 2016 werden zij door Amerika in ere hersteld.

Wij plaatsten het symbool in solidariteit met de Black Lives Matter-protesten van afgelopen zomer. Als platform dat actief deelneemt aan een door zwarte Amerikanen gecreëerde cultuur, waren wij het simpelweg moreel verplicht onze stem ook daarvoor te gebruiken. Een half jaar later besluit Facebook plotsklaps dat deze afbeelding “in strijd was met richtlijnen voor de community” en dat ons account voorlopig opgeschort wordt. Bij verdere misdragingen zal de pagina als geheel worden verwijderd.

Welke richtlijnen überhaupt gebroken zijn werd pas duidelijk toen een ander redactielid probeerde in te loggen. “Het bericht is in strijd met onze richtlijnen voor de community inzake gevaarlijke personen en organisaties”, verscheen op het scherm. De ‘gevaarlijke’ afbeelding van een zwarte opgestoken vuist was voor dat redactielid al verdwenen.

We horen vaak dat de wereld sinds 1968 enorm veranderd is. Algoritmes waren destijds inderdaad een stuk minder leidend, maar de ideeën die ze anno 2021 propageren verschillen toch niet bijster veel. De implicatie dat zwarte mensen die gelijke rechten eisen ‘gevaarlijke personen en organisaties’ zijn, is binnen elke context volslagen bespottelijk. Dat deze ook nog komt van een organisatie die grootschalig allerlei verkiezingen beïnvloedt heeft met het doelgericht verspreiden van leugens en hun betrokkenheid daarbij in de doofpot probeerde te stoppen, is helemaal alle perken te buiten.

Weet je wat een gevaarlijk symbool is, Marky Mark? Die fucking blauwe F van je. Jij belasting ontduikende schijtluis.

Maar ondanks bezwaren die overduidelijk zijn voor iedereen met het historisch besef van een stoeptegel en de moraal van een pan doorgekookte spruiten, is dit binnen Facebook een voor ons een onmogelijk aan te vechten besluit. De optie om bezwaar aan te tekenen? Die bestaat niet. Enige mogelijkheid tot discussie of menselijke interactie? Niet mogelijk. Het algoritme heeft immers gesproken. Computer says no.

Laat ons deze ruimte dan maar gebruiken om toch een antwoord te geven aan robotboy Zuckerberg en zijn enge, data-mijnende vriendjes. In de geest van wijlen Tupac Shakur, zoon van Black Power-activiste Afeni Shakur:

FUCK FACEBOOK AS A STAFF, RECORD LABEL AND AS A MOTHERFUCKING CREW.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 4 februari 2021