Fatcap Express

Het beeldende onderwerp leent zich prima voor een film: graffiti. De hoofdrolspelers Geoffrey aka Risk (Riske de Rat) en Vincent aka Express (Jiggy Djé) spelen bevriende graffiti artiesten die in de stad een naam hebben hoog te houden. De gespeelde types zijn naast hun gezamelijke interesse voor graffiti zeer verschillend: waar Geoffrey gedreven is om een piece te zetten, is Vincent voorzichtiger en neemt geen risico’s. Hij is ook degene die vroeg opstaat en foto’s gaat nemen terwijl Risk nog lekker in zijn bed ligt te ronken.
De film laat op een realistische manier zien hoe de levens van schrijvers eruit kunnen zien. De beide mannen hebben een heel verschillende manier van leven; Risk gaat 100% voor graffiti en de rest is bijzaak, Express is een schoolgaande jongen met een leuke vriendin en heeft naast het schrijven meer interesses.
De film ziet er goed uit, en is op een manier gemaakt die we van Kas zijn clips herkennen: mooie shots, vlot gemonteerd en een goede soundtrack.
Het verhaal is aardig, de uitvoering goed. De acteurs hoeven weinig te acteren waardoor het allemaal heel natuurlijk overkomt. De stukjes die geacteerd zijn, zijn weer wat minder van kwaliteit, maar dat mag de pret niet drukken. Een leuke scene in de film is een bezoek aan een underground hiphop party waar veel bekenden te zien zijn zoals Tim, Unorthadox, Excellent en Terilekst. Daarnaast zien we onder andere ook mensen van de Coalitie, Gobz en MP in de film voorbij komen.
Het script is niet echt bijzonder, de acteurs zijn eigenlijk geen acteurs, maar doen het niet onverdienstelijk. De manier waarop het uitgevoerd is maakt deze langspeler wel een goede. Hij kijkt lekker weg en voor je het weet is hij voorbij. Het einde komt naar mijn mening vrij abrupt maar is dusdanig verrassend dat het de film wel compleet maakt.

De extra’s op de DVD bestaan uit een korte “the making of” film van een kleine 20 minuten waarin duidelijk wordt dat dit geen standaard productie is geweest met een dik budget en professionele medewerkers.
Daarnaast is er een fotogallery, een videoclip van de track Geschiedenis Schrijven en een korte “extra’s” met een paar deleted scènes.

Voor de liefhebbers van hiphop is deze film zeker een aanrader, mede door de muziek. Die wordt verzorgd door MP, DJ Optimus & Vindictiv, Poebz, Risk, SirOJ en Terilekst.
Fatcap Express biedt de kijker een goede blik in de wereld van de (illegale) graffitischrijver, wat toch voor veel mensen een ding is dat onderschat of over het hoofd gezien wordt. De kans is groot dat na het zien van de film het respect voor dit vaak achtergestelde element van hiphop, gegroeid is.
Zoals Jiggy Djé in “the making of” zegt zijn het, zoals in hiphop, de beperkingen die de mens creatiever maken. Dat komt in deze film goed naar voren als je het verhaal achter de film kent. Daardoor kan je de film ook beter waarderen, omdat je het gebrek van een budget er niet aan ziet.

Conclusie: voor de hiphop en graffiti liefhebber is dit er een om in de kast te hebben staan!

Meer info

Geplaatst door bowie op 25 januari 2009