FATA – Gewoon Bam

In 2007 dropten Wan en Louis Bordeaux onder de naam Javaanse Jongens de Krabbels EP. FATA dook tussentijds hier en daar op: de Ecko-mixtape, een plaat van producer Louis Bordeaux op Appletree Records en samenwerkingen met mensen als Kraantje Pappie en Blocnotes. Nu vinden K1 Kerbusch, Wan, Louis Bordeaux en DJ Danja het weer tijd voor een geheel eigen product.

“10 jaar in de game” klinkt op de openingstrack Nog Steeds. FATA heeft de formule van goede tracks maken duidelijk gevonden. De producties lenen zich prima voor aanstekelijke (zang-) refreintjes. Tekstueel gezien zijn de mannen geen visionairs, maar hun flow, stemgebruik en wordplay zijn dusdanig goed dat het boeiend blijft. Mede dankzij de lekkere, zwoele beats van Louis Bordeaux is er op het eerste gehoor weinig aan te merken op Gewoon Bam. De sound van de producer wordt vaak vergeleken met die van Dilla, vooral vanwege de gelijksoortige vibe. Opvallend is de geringe bijdrage van DJ Danja op de EP. Het is te hopen dat zijn ambacht meer tot uiting komt op het album, aangezien cuts toch van toegevoegde waarde zijn.

Het warme stemgeluid van Wan komt goed tot zijn recht in zowel refreintjes als verses. In combinatie met de toffe producties en no-nonsense teksten maakt dit Wan een aangename mc om naar te luisteren. K1 heeft een rauwer stemgeluid, zijn tekstuele insteek is echter hetzelfde. Ook voor deze mc geen duur jargon: gewoon rhymes kicken, zoals op Mooi (Niet) ‘Ze is mooi, maar doet zich nog mooier voor / en daar wordt ze niet mooier door’. Toch is het niet alledaags wat de heren doen. Hun delivery en flow zitten zeer strak op de producties in elke track. Jammer is dat de eerste zeven tracks dezelfde opbouw hebben: twee verses en refreintjes. Possetrack Winnaar’s Mentaliteit biedt de kans voor afwisseling: meer mc’s uit Deventer komen aan het woord. De beat is alleen ietwat eentonig voor een track van vijf minuten. Op een productie van I.N.T. wordt de EP sterk afgesloten met Ganoumanahuis.

Gewoon Bam is een sterke prelude op het aankomende debuutalbum. FATA heeft een sterk team dat zowel zang, tekst, productie als scratchwerk herbergt, hoewel cuts op deze EP niet echt te vinden zijn. De beats op Gewoon Bam maken de winter draaglijk, de tracks zijn luchtig luistervoer, kortom: kom maar op met dat album.

Gewoon Bam is te downloaden via http://fata.nl/

Tracklist:

01. Nog Steeds (Beat: Cirino Brown)
02. Hoor Me Nou (Beat: Louis Bordeaux/Wan)
03. Gewoon Bam (Beat: Louis Bordeaux/Wan)
04. Hey Jij (Beat: Louis Bordeaux/Wan)
05. Mooi (Niet) (Beat: Louis Bordeaux/Wan)
06. Alles Is Niet Alles (Beat: Louis Bordeaux Remix van Sotu The Traveller)
07. Serieus?! (Beat: Louis Bordeaux/Wan)
08. Winnaar’s mentaliteit (met Rob Dekay, Nexusz & DMG) (Beat: Louis Bordeaux/Wan)
09. Ganoumanahuis (Beat: I.N.T.)

Geplaatst door bowie op 14 oktober 2010