Hier worden we stil van: Fat Windjacks eert ‘HIJS’ met cadeau in audiovorm

Volgende maand blazen we als hiphopplatform twintig kaarsjes uit. In september 1999 werd HIJS opgericht om verslag te doen van alles dat er gebeurde in de nationale en internationale hiphopscene. Anno 2019 doen we als onafhankelijke hiphopwebsite nog steeds enkel dingen die we leuk vinden. En nu we druk zijn met het jubileum, ons gratis festival POW! WOW! Rotterdam, sluipt de stress er af en toe even in. Maar dan zijn er vaak altijd mensen die je tot kalmte manen. Dit keer komt dat uit onverwachte hoek.

Fat Windjacks, de groep bestaande uit rappers Nosa, Tenshun, James en producer Soulution, bracht eerder dit jaar hun plaat C U L T uit. Wij spraken ze er al over ten tijde van de release en off the record bleek toen al het wederzijdse respect. Nu eren ze ons met een track die toepasselijk HIJS getiteld is. Het is precies die hiphop waar we twintig jaar terug al verliefd op waren, maar dan in een nieuwe jas. Opgeknipte soulsamples en drie coupletten van rappers die van spitten een ambacht maken. En dat midden in voor ons de drukste periode van het jaar. We werden niet alleen even uit de rush gehaald en met beide benen op de grond gezet, we stonden er ook nog eens aan vastgenageld.

Toen we dit vanochtend afspeelden hadden we er geen woorden voor. Voor de eerste keer in twintig jaar wisten we even niet wat we van een release moesten vinden. Voor de eerste keer in twintig jaar durfden we niet meteen in de pen te klimmen voor kritieken; en of dat nou positieve of negatieve zijn, we hebben vaak ons woordje meteen klaar. Nee, deze moest even een paar uurtjes landen bij ons. Een ode van gelijkgestemden – Fat Windjacks brengt ook ‘Hiphop In Je Smoel’ – aan ons? Ja, het is echt waar, en hij is hieronder te beluisteren.

Bedankt Noos, James, Ten & Soul a.k.a. Fat Windjacks.