Fakkelbrigade – Colucci Era

Je loopt de platenzaak uit met je net gekochte cd, geseald en in een tasje, nergens voor nodig. Nog op de stoep voor de winkel moet de cd al in je discman, want op dit moment wacht je al enkele weken. En dan, die eerste geluiden, warme beats, eerste lines afkomstig van frontman Sticks “ooow sjawel” en je weet het meteen weer: “de FB, ze zijn niet meer normaal.”

De druk van het presteren is in het Zwolse kamp al een tijdje er vanaf. Werden de eerste albums jaren geleden nog opgenomen op de slaapkamer van Delic, Colucci Era vloeit voort uit een ongedwongen sessie in Studio Perzië van producer A.R.T. Juist die ongedwongen sfeer heeft tot een heerlijke plaat geleid waarop om te beginnen Typhoon opvallend goed uit de verf komt. Tussen licht en lucht was een wat zwaardere plaat die je dwong aandachtig te blijven luisteren. Op Colucci Era komt Typhoon anders, losser, frisser en schijnbaar moeiteloos. Hij lijkt weer meer op de Typhoon van live-shows tijdens Buiten Westen, energiek, crowd-surfend en het publiek ophypend. Tekenend voor zijn terugkeer op het oude honk is de line: “…bevind me in de meest welwillende klas van de Fakkelteit…”

James bewijst zich als toevoeging van de crew. Evenals Sanders is hij op weinig tracks te horen, maar overtuigt hij door de niet altijd even diepzinnige teksten soepel en duidelijk te brengen: “Lopen met me, als ik deze woorden in je systeem zet/ ik kijk om me heen zie, crazy boys en baseheads daar/ ging van Fila naar de Nikezool met lucht er in/ die ruxpin teddy tijd vol jonko’s met stuff er in is afgeschreven/ vlucht er in of kom stappen nemen/ niks te verliezen vriend ik pluk de vruchten van het leven.”

De boodschap van Colucci Era is natuurlijk een blik op het verleden werpen. Grappige, interessante of gewoon dagelijkse bezigheden uit de tijd van die belachelijke Carlo Colucci truien. De FB heeft al eerder bewezen goed te zijn in reminiscing en rijms worden over het algemeen uit de mouw geschud. Sticks blijft één van de beste mc’s van het land: “Nu breng ik rust in de heisa/rustig klussen met kijkers/de kunst is puntsgewijs rustig te blijven.” Rico bij tijd en wijle de meest onnavolgbare: “Ik party elk lustrum en ik lust rum en met m’n bugs bunny gun ik duckhunt/ nuchter m’n nieuwe high.”

Toch is het niet alleen hosanna. Colucci Era past niet in het rijtje klassiekers afkomstig uit Zwolle simpelweg omdat er teveel tracks op staan die net niet kunnen boeien. Vooral Daar met Ons, Kostbaar, Gezegd en Geschreven, Hitte en Exclusief kunnen als overbodig beschouwd worden. De producties van A.R.T. redden het niet bij de sound die we gewend zijn uit het verleden, de sound van Delic en Kubus.

Goed nieuws is natuurlijk de samenwerking met Duvelduvel. “Van enigszins meningsverschillen tot fok it ook eigenlijk/we zijn toch geen wijven.” De strijdbijl is officieel begraven en er wordt naar de toekomst gekeken. Een toekomst waarin Opgeduveld 2 waarschijnlijk gaat uitkomen. De track Fakkels en Bananen laat zien dat de diverse stijlen een voor Nederland unieke combinatie vormen. Rico, Sticks, Duvel en Supah hebben gezamelijk nog veel te weinig uitgebracht.
Kijkend naar de toekomst zien we ook A.R.T. die, weliswaar in de schaduw van Delic, mooie producties maakt en laat blijken genoeg potentie te hebben. De van huis uit Iraniër experimenteert graag met breakbeat, reggae, salsa en oriëntaalse geluiden en gaat ongetwijfeld met meer frisse producties komen.

Concluderend is het goed weer iets te horen van met name Sticks, Rico en Ty. Ze komen voor in het rijtje beste mc’s die Nederland rijk is en dus ben je haast gedwongen Colucci Era tot je te nemen. Het is geen Zwolse klassieker, maar de plaat bevat zoals alle voorgaande albums genoeg goede tracks, een handjevol bangers en verrassingen genoeg om je voorlopig te kunnen boeien.

Tracklist:

01. Intro
02. Colucci
03. Daar met Ons
04. Kostbaar
05. Gezegd en Geschreven
06. Levensgroot
07. Hitte
08. Groen Gras
09. Kosmos
10. Zo Fris
11. Corazón
12. Karavaan
13. Fakkels en Bananen
14. Medicijn
15. Tot hier
16. Exclusief

Meer info: http://www.fakkelbrigade.com/

Geplaatst door bowie op 1 februari 2010