Eyedea & Abilities – E & A

Eyedea & Abilities zijn een MC/DJ duo uit Minnesota, zij zitten bij het Rhymesayers label van Atmosphere… een MC/DJ duo uit Minnesota. Tot nu toe hebben Eyedea & Abilities nog niet uit de schaduw kunnen stappen van hun stadsgenoten, misschien dat dit met hun tweede album “E & A” wel gaat lukken.

Het debuut van Eyedea & Abilities dateert alweer uit 2001, “First Born” was een album dat tegenstrijdige gevoelens met zich meebracht, aan de ene kant waren de teksten van Eyedea geweldig, hij was bekend door zijn overwinningen in battletoernooien, dus kwam het als een verrassing dat zijn teksten erg slim en diepgaand waren. Aan de andere kant werd het album verpest door de saaie en slaapverwekkende beats van Abilities.
Eyedea’s solowerk werd helaas over het hoofd gezien om onbekende redenen, want “The Many Faces Of Oliver Hart” was echt een heel stuk beter dan “First Born”. Hier produceerde Eyedea zelf, maar om een of andere reden liet het publiek dit album links liggen, misschien met “First Born” nog in het achterhoofd.

Dat is echter alweer een paar jaar geleden, Rhymesayers heeft zich als label goed naar voren gebracht, en Ablities heeft laten zien dat hij toch een goede producer is, toen hij vorig jaar samen met I Self Divine “Semi-Official” op de markt bracht. Ook het nieuwe album van Eyedea & Abilities, “E & A” begint erg goed. “Reintroducing” begint met een recht voor-zijn-raap beat, met bijbehorende tekst die exact doet wat de titel aanduidt. Hierna komt “Now” de eerste single van het album, wederom klinkt de beat erg vet, en vooral de scratches van Abilities stelen de show op dit nummer. Dit komt ook omdat Eyedea’s flow op dit nummer wisselt van sloom tot extreem snel waardoor het enigszins vermoeiend tot onmogelijk wordt om echt te volgen waar de beste man het over heeft.
Dit puntje van kritiek gaat eigenlijk ook alleen op voor “Now”. Eyedea komt op de rest van het album eigenlijk gewoon dope, hij experimenteert nog wel op meerdere nummers met flow en stemgeluid, maar dit heeft verder nergens gevolgen voor het luisterplezier.
En Abilities, die flink vooruit is gegaan, zijn producties zijn niet echt spetterend, maar ze zijn niet saai en passen goed bij Eyedea. En dan de scratches op dit album, die zijn echt ongelofelijk dope, op ieder nummer zitten wel een paar momenten dat het scratchen van Abilities de show steelt. Op “Two Men And A Lady” krijgt hij ook zijn moment in de spotlight, dit nummer (met ingespeelde baspartijen door Sean McPherson) is een van de hoogtepunten op dit album door het ijle baslijntje dat ondersteuning biedt voor de vage samples, cuts, scratches en andere vreemde geluiden die Abilities er doorheen gooit.

Al met al is dit een redelijk geslaagd album geworden. Ik betwijfel ten zeerste of het er voor zal zorgen dat Eyedea & Abilities hun fanbase uit zullen breiden, maar het is kwalitatief een stuk beter dan zijn voorganger. Liefhebbers van het Rhymesayers en Defjux niche zullen hier dus weer erg content mee zijn. Maar zoals met de meeste releases op deze labels is de muziek niet voor iedereen weggelegd. Aan de andere kant denk ik niet dat Eyedea & Abilities daar wakker van zullen liggen.

Tracklist:
01. Reintroducing
02. Now
03. Kept
04. Exhausted Love
05. Star Destroyer
06. Paradise
07. One Twenty
08. Man vs. Ape
09. Get Along
10. Two Men And A Lady
11. E&A Day
12. Act Right
13. Glass

Meer info: http://www.rhymesayers.com & http://www.epitaph.com

Geplaatst door bowie op 3 juli 2004