Eyedea & Abilities

Niks kon er fout gaan deze dag: ik zou een van mijn favorietste groepen van deze aardkloot gaan interviewen en daarna hun live-optreden bijwonen.

Maar het werd nog beter: terwijl ik voor de Melkweg stond te wachten op ‘HIJS’ medewerker van de maand’ Nalden, liep de legendarische acteur Rob Schneider vlak voor mijn neus langs. Dope! Ik ben een groot bewonderaar van deze man vanwege zijn geniale acteerwerk in Oscar-waardige films als “The Hot Chick” en “The Animal”.

Terwijl Nalden zijn sandwich opat (die hij overigens achteraf vergat af te rekenen!), vroeg ik me af hoe de show zou gaan worden. Ik had al veel gelezen over Eyedea & Abilities en hoe dope ze live moesten zijn, maar ik had het nog niet zelf ervaren. Blijkbaar was het bij de show in Rotterdam erg rustig, dus het Nederlandse publiek had nog wat goed te maken deze avond.

Bij binnenkomst in de Melkweg was de huis DJ alweer bezig zijn plaatjes te draaien. Niks mis met de stijl van deze man, maar hij zou zijn playlist weleens aan mogen passen! Alhoewel ik een groot fan ben van Atmosphere, zou ik toch graag eens een keer wat anders horen als ik in de Melkweg ben, zeker tijdens het wachten op een E&A show.

Een tijdje later was er nog steeds geen voorprogramma geweest. Helemaal niet erg, want kort daarop kwam het duo het podium op. Eyedea stond met zijn rug naar het publiek terwijl Abilities de show startte met wat ille scratches. Het openingsnummer was “One Twenty”, waarmee Eyedea wederom liet zien waarom hij een van de beste rappers is van de hedendaagse underground.

Vol met energie werd de set voortgezet met tracks van het nieuwste album “E&A”. De timing van beide heren was net zo strak als op het album en het duo gaf een geweldig optreden weg. Eyedea had het duidelijk naar zijn zin en zijn psychotische bewegingen op het podium deden het publiek opleven.

Het hoogtepunt van de show was zonder twijfel het nummer “Even Shadows Have Shadows”. Het begon als een spoken word-voordracht die Eyedea compleet flipte met veel emotie en charisma. Toen vervolgens de beat erin beukte, kwam Abilities erbij met zijn turntablism en rockte Eyedea zo’n beetje het podium uit elkaar. Het merendeel van de mensen sprong in het rond en dit was mooi om te zien en te horen!

Ook een ander gedeelte van de show was erg vermakelijk. Het was een soort van MC-DJ battle waarbij Eyedea de geluiden van Abilities’ draaitafel moest nabootsen, en vice versa. Het begon met Abilities die geluiden scratchte en Eyedea die deze geluiden nadeed, maar in plaats van te beatboxen, gebruikte hij teksten (het is vrij moeilijk om uit te leggen, maar het was echt iets bijzonders, vooral wannneer de snelheid werd opgevoerd).

Iets wat gezegd mag worden, is het feit dat Abilities eigenlijk de show stal (waar overigens helemaal niks mis mee is). Wederom liet Abilities het belang van de DJ zien en wat deze kan toevoegen aan de volledigheid van een show. Hier kunnen een heleboel groepen nog wat van leren. Met solo’s die soms wel acht a tien minuten duurden, liet Abilities waanzinnig turntablism zien, wat het publiek dan ook zeer waardeerde.

Wat mij erg beviel aan deze show, was het hoge gehalte aan improvisatie. Lang niet alles was tot in de puntjes gepland, wat het geheel abstract en chaotisch, maar ook erg vermakelijk maakte. Eyedea deed zijn ding met hart en ziel en Abilities injecteerde dope door zijn naalden. Perfect teamwork om kippevel van te krijgen.

Al met al was het een fantastische show; zeer zonde als je het gemist hebt. De entree was goedkoop, het publiek was gezellig en het optreden was geweldig; “E&A, please come back for more!”

Fixtures:
Hoogetepunt: “Even Shadows Have Shadows”
Dieptepunt: ik zou het echt niet weten
Bier: 2 euro
Toilet: gratis
Garderobe: 1 Euro
Foto’s: yes sir
Geluid: goed
Publiek: had eigenlijk vol moeten zijn; zonde!
Damage: 7 Euro (!) + lidmaatschap
Cijfer: 9

Geplaatst door bowie op 26 juli 2004