“Ey Ey Ey Ey!” Dit was The Opposites in de Gashouder

Ja, we zagen Twan en Willem enkele kleine en shows spelen de afgelopen jaren, maar voor een eigen The Opposites-concert moesten we wachten tot mei 2022. En óf ze de torenhoge verwachtingen inlosten. Twan en Willem, met daarachter DJ Fanny West, sloegen als vanouds als een wervelwind de betreffende venue aan gort. Ditmaal was de Gashouder in Amsterdam de plaats delict.

Hoewel de hitlijsten er anders uitzien dan pak ‘m beet vier jaar geleden, toen vaderlandse rap de top van de muziekindustrie domineerde, is het succes niet minder groot. Het mag zich dan minder aftekenen op de streamingdiensten, maar des te vaker op het grote podium. Steeds meer Nederlandse hiphopacts beginnen aan een iconische show; een groots optreden dat buiten hun reguliere tour valt, of een one-off show.

Kevin speelt eind deze maand in Rotterdam Ahoy in zijn thuisstad, op dezelfde dag dat CHO de AFAS Live aandoet. Daar speelden de afgelopen weken ook Frenna en Donnie. Snelle heeft er een concertreeks gepland in juni. Om nog maar te zwijgen over Antoon, die binnen luttele uren de Ziggo Dome uitverkocht en een tweede show aankondigde voor in het najaar.

The Opposites kiezen voor een andere aanpak. Geen van de grote concerthallen wordt afgehuurd; Twan en Willem kiezen voor de Gashouder en trappen de concertreeks van een maand af met een eigen driedaagse. Het mag na afgelopen weekend een wonder heten als de renovatie op tijd klaar is voor de volgende band, want wat werd er een potje geragd, zeg. En natuurlijk hebben ze de hits ervoor, maar ook de b-kanten en albumtracks slaan enkel hout in Amsterdam, en voeren de ontieglijke knaldrang alleen maar op. In Laatste Keer bijvoorbeeld:

De stad die roept me
Gezongen in de maag en de nacht die voedt me
Week na week is de vaste route
Van huis naar de klote op handen en voeten
Zodra de zon onder gaat
Gaan we door tot de wereld ontwaakt

Naast de locatie is er nog een ander belangrijk verschil met de voorgenoemde acts; van The Opposites is er al ruim negen jaar geen nieuw materiaal verschenen. Dat maakt bij een legacy-act van dit formaat amper uit. Want na de opgefokte gabberbeats, party-anthems, Fatima Yamaha-remixes en gastoptredens van onder meer Spasmatic, Dio en Adje is het publiek alsnog helemaal doorgedraaid.

Terwijl er over de hele binnenwand van de Gashouder plotseling Thunderdome-vlaggen verschijnen en Thunder met gemak een keer of vier wordt weggedraaid en in steeds agressievere vorm terugkomt, vliegen bier, shirts en zweet voor de laatste keer door de lucht.

Deze weekender jaarlijks herhalen? Het is te hopen dat The Opposites daar net zoveel zin in hebben als wij. Shali Blok liet zichzelf en zijn camera gaan temidden van de choas, zie hieronder zijn hele foto-report:

Geplaatst door bowie op 9 mei 2022