Extince – Lauwe Kletsmajoorsteelo

Met zijn derde album 2e Jeugd is Extince terug van nooit weggeweest. Wij spraken de Exter-o-Naldus in Amsterdam waar hij op de benedenverdieping van het Labels-kantoor (Labels is een platenmaatschappij die aan EMI/Virgin hangt) ten tijden van de release van 2e Jeugd interviews aan de pers gaf.

Je hebt je album 2e Jeugd genoemd omdat je nu meer spitt zoals je vroeger in het Engels spitte. Wat meer onbelemmerd en met meer zin er in?
Ja, klopt. Zo ervaar ik het ook. Vandaar ook die titel 2e Jeugd. Bij die vorige twee albums moest ik mijn draai in het Nederlands nog meer vinden ten opzichte van het Engels. Het is ook een nieuwe start. Nieuw management, nieuwe mensen, nieuwe tour, je weet toch. Baby blue, ik ben net geboren, die steelo.

Maar nieuw omdat je je leven wilde veranderen?
Nee, meer een nieuwe sound hoewel sommigen vinden dat er niet veel veranderd is. Maar ik vind het wel een nieuwere sound, nieuwe flows, luister maar eens naar Extra Bal of Funky Nassau. Het is gewoon een nieuwe feeling, alles is nieuw. Nieuwe chick haha!"

Maar je voelde je ook vrijer?
Ja, ook. Maar dat had meer met andere dingen te maken. Ik zat met goede mensen in de studio. Moola, die de meeste dingen heeft geproduceerd op twee tracks na. Eentje van Allstar Fresh en eentje van Presto. Heb je dat album gehoord?

Ik heb hem gehoord, zeker. Hij is dope.
Ja? Dank je wel man. Thank you. Het is opgenomen in Shy Rock zijn studio, Amo Lab in Amsterdam West en gemixt in Brussel wat ook een frisse vibe was. Een studio met zwembad, fitnesszaaltje, pooltafel, hotel erbij. Ja, lekker weet je. We hebben gewoon lekker gewerkt. Het was lang niet zo’n zware bevalling als de albums daarvoor. Het was makkelijker. De juiste mannen op de juiste plek. Ik kreeg het juiste weerwoord. Sommige tracks stonden er in één keer op, bij anderen zei Shy Rock ‘nee, dat kan je beter’.

Heb je iemand nodig die een beetje tegengas geeft?
Yo, ja tegengas. Ik wil graag horen wat je er werkelijk van vindt. Aan jaknikkers heb ik niet zoveel. En daar had ik heel veel last van in vorige periodes. Toen kon ik niks fout doen bij mensen. Dan was het altijd ‘jajaja!’ ‘Ja, maar jajaja, da’s te gek!’ Dat werkt niet, want ik maak elke song met dezelfde intentie, maar ik ben ook maar een persoon die er naast kan zitten. Het is dus goed om er een paar frisse oren bij te hebben, mensen die weten hoe laat het is, wat dope is en wat niet dope is.

Wat is het verschil tussen 2e Jeugd en de vorige twee albums?
Nou, op Binnenlandse Funk zat sowieso iedereen te wachten, want ik was zeg maar de nieuwe hoop, omdat Spraakwater ineens overal was. Binnenlandse Funk was ineens grote druk, maar ik had het Dutch Masters Dream team met Kees de Koning, DJ Knowhow, Too Tall. Een hoop chicks in de studio, drinken erbij, weed erbij, het was één groot feest. Met Vitamine E was het dan weer zo dat ik helemaal alleen met Nevertheless in een hele andere studio zat. Zoals dat gaat in het leven ging iedereen zijn eigen weg. Kees was heel druk met Postmen, DJ Knowhow was heel druk met Braintje, ik zat in mijn eentje met een nieuwe sidekick in een andere studio. Maar nog steeds was er niet echt veel competitie op het veld zichtbaar, dus ik werd helemaal opgehemeld en doodgeknuffeld door de pers en de mensen op straat. Dan heb je automatisch een andere instelling. Nu heb je Def Rhymz, Braintje, Opgezwolle, Raymzter. Er staan nu een heleboel mensen in de picture, dus dan is er ook meer competitie. Dan gaat het weer leven, snap je. Vandaar dat die wat anders klinkt.

Hoe was het om met Moola, Allstar Fresh en Presto samen te werken?
Te gek. Moola ken ik sowieso nog van Samen Sterk, Allstar Fresh ken ik al heel lang van Engelstalige dingen die ik samen met hem heb gedaan. Het was sowieso voor mij een eer om weer met hem in de studio te zitten. En Presto is een soort opkomende producer. Bij de incrowd is ’ie al bekend en is ’ie niet echt opkomend, maar voor het grote publiek wel. Het was gewoon een feest en te gek om met die mensen samen te werken.

Even over de disstrack Doorgaan – over Brainpower. Ik hoorde je onlangs op Kink FM en toen zei je ‘I had to do it, but I love him’
Ja, ik heb gewoon love voor hem. Je moet het zo zien; Je zit in de bioscoop naar een film te kijken en de ene acteur slaat de andere acteur op zijn bek. Dan is dat een onderdeel van de film. Ik denk dat je ook zo een beetje naar de muziek moet luisteren. Of je houdt ervan of niet. Of je vind het tegenvallen of goed.

Maar jij voelt hem niet.
Of ik hem voel? Zijn muziek? Mwoah. Ik bedoel, ik vind hem eigenlijk wel een hele goede rapper. Maar ik vind Def Rhymez beter, haha! Ik vind hem niet slecht, maar ik voel hem niet echt. Dat heeft niet speciaal met de desbetreffende artiest te maken. Degene die mij altijd verassen zijn vaak de gasten die nog niet getekend zijn. Spacekees is bijvoorbeeld iemand die ik nauwelijks ken en ik nooit heb zien optreden, maar ik hoorde demo’s van hem die ik heel goed vond. Sugacane is iemand die ik heel erg goed vind in het Nederlands en het Engels. Gangsta Lee heeft me verrast, VSOP, Klopdokter, Duvel Duvel. Dat zijn mensen die me verassen en dat heeft er misschien ook mee te maken dat zij nog los zijn om te doen wat ze willen. Die gevestigde dingen vind ik niet slecht, maar voelen, voelen is een groot woord. Ik bedoel Bob Marley voelde ik altijd heel erg vroeger. Stevie Wonder, Michael Jackson en die hiphop uit New York. Hier is het meer zo van … ik hoor het…

Heb je Brainpower ook aangepakt omdat verder niemand het doet?
Nee, het is meer elkaar gewoon een beetje krabben. Als ik niet zou rappen, zou ik iemand een brief schrijven. Nu bust ik het gewoon zo voor hem. Beetje leven in de brouwerij, toch?

Maar hij is wel arrogant geworden?
Misschien. Maar misschien was ie dat altijd al. Dat weet ik ook niet. Ik ken hem eigenlijk niet zo lang van voorheen.

Hij is wel de enige rapper die in Nederland zoveel over zich heen krijgt op de hiphopforums.
Is dat zo? Maar waar zou dat door komen? Komt dat door die forums of eh.. Ik weet het niet. Ik weet eigenlijk alleen dat ik hem op de kaart heb gezet. Volgens mij heb ik hem een kans gegeven met Zoete Inval.

En als je hem op straat tegenkomt, alles koek en ei?
Jawel man. Ik feliciteer hem met zijn succes. It’s all good.

De laatste punchlines van die track: “www.werkeloos.nl nu ben je een WW-wigger en nu sta je naast die moederneuker in de rij / maar wie flopt er nou eerder yo, die kakelende kip of dat ei” Is dat ook een dissje richting Def P?
Ok, je hebt hem al goed gehoord die cd. [Lacht] Ja, je weet toch wie zichzelf officieel tot moederneuker heeft gebombardeerd vroeger. Ik hou gewoon van grappen en grollen. Je moet er natuurlijk van houden, niet iedereen houdt ervan.

Maar je moet er wel goed naar luisteren, want het zit wel goed verborgen allemaal.
Ja, het is ook een incrowd ding eigenlijk. Ik snap wel dat mensen graag sensatie willen, maar zoveel heeft het ook niet om handen. Ik bedoel, als ik het nu als single uit zou brengen, maar het is één nummer op het album en naar mijn mening lang niet het sterkste nummer.

Er staan geen echte tracks met inhoud op, zoals Jonge Ouders of Situatie. Waarom heb je daarvoor gekozen?
Ik heb er niet bewust voor gekozen. Het was meer laat het lekker los, ik heb het gewoon lekker los gelaten en ben gewoon wat gaan schrijven, beats gaan luisteren en wat gaan spitten. In die tijd van Jonge Ouders zat ik meer in een soort fase dat ik het voor mezelf op papier wilde zetten en achteraf ook op heb genomen, maar ik wilde nu gewoon een rapalbum maken. Ik kan wel begrijpen dat sommige mensen misschien zitten te wachten op een ander soort mood. Maar die mood kan ik alleen voor de dag toveren als ik zelf in die mood zit.

Hoeveel tracks heb je opgenomen voor 2e Jeugd en hoeveel zijn er afgevallen?
Nou, wat er op staat is wat we hebben opgenomen. Ik heb wel dingen geschreven die ik op een gegeven moment niet erop wilde hebben en ik heb ook een heleboel beats links laten liggen zeg maar. Als ik iets niet voel ga ik het niet opnemen. Dan zit ik wel thuis ermee te knutselen, maar als we eenmaal de studio ingaan en ik heb besloten van dit doe ik, dan nemen we het op.

Maar hoeveel tracks zijn er afgevallen?
Ja, laten we zeggen zes of zeven.

Skate staat er niet op dit keer.
Nee. Skate was heel druk met andere dingen en ik heb hem wel gevraagd maar hij had zoiets van ik wil me goed kunnen concentreren en voorbereiden en ik wil niks half/half doen, dus vandaar dat ie er nu even niet opstaat.

Heb je alle rappers op Zure Overval uitgenodigd bij Shy in de studio?
Ja, Raymzter kwam met een krat bier aanzetten. Was te gek, gasten kwamen met z’n allen. Was dope. Goeie sfeer.

Hoe was het om in die Amo Lab studio te werken?
Dat was helemaal te gek. Shy Rock is op zijn jonge leeftijd toch al een ouwe rot in het vak. Hij heeft heel veel podium- en studio-ervaring. Heel veel ervaring ook met muzikanten. Het was heel fijn werken, heel relaxed. Moola is ook iemand die al lang bezig is. Het was een hele relaxte vibe.

Wat ik ook wel eens lees op internet is dat je op plaat zwaar dope komt, maar optredens iets minder.
Ja, dat is ook internet hè. Is een beetje gevaarlijk als één man iets schrijft. Ik heb misschien een keer een optreden gedaan dat iets minder was, maar volgens mij was tot nu toe wel iedereen te spreken over de shows. Maar ik zal niet ontkennen dat ik ook wel mindere dagen heb. Soms was het zo dat ik bijvoorbeeld zwaar ziek was en dan zeg je dat niet, maar dan kon die show niet afgezegd worden. Dan sta je daar met een zieke kop of met een zieke keel en dat weet het publiek dan niet, en dat hoeven ze ook niet te weten. Of soms zeg ik het ook wel van ik zit niet echt lekker in m’n vel. Maar dat gaat dan meestal over dat soort momenten. En dan heb je een paar gasten die het leuk vinden om van de daken te schreeuwen dat de show nep was en dan heb je weer gasten die zich daarbij aansluiten. Maar ik snap het ook wel, mensen moeten toch ook wat zeggen.

Wat staat er verder te gebeuren?
Voorprogramma wordt de eerste single en er komt een tour aan. We staan kriskras door Nederland tussen maart en mei. Daarna komen andere activiteiten zoals andere videoclips en andere optredens.

Heb je nog iets toe te voegen?
Nee, maar ik zou zeggen koop dat album en heb je geen geld ga ’m dan zeker luisteren. En kom de shows checken bij je in de buurt, want we gaan los.

Dit interview verscheen (in beknoptere vorm) ook in LiveXS magazine, http://www.livexs.nl

Geplaatst door bowie op 27 februari 2004