Extince – 2e Jeugd

Volgens Extince zelf spit hij op zijn derde album “2e Jeugd” weer zoals hij vroeger in het Engels spitte. Wat meer onbelemmerd en met wat meer zin erin. Het album is in Amsterdam opgenomen in de Amo-Lab-studio van Postmen’s Shy Rock en werd grotendeels geproduceerd door DJ Moola.

“Kijk es, hier is de grootste rapper die Nederland rijk is”, rapt de Exter-o-naldus in het lekkere “Voorprogramma” (productie Presto en aanstekelijke vrouwelijke vocalen van Thirza), het openingsnummer op “2e Jeugd”. “Jongens en meisjes, dames en heren/Ik ben relaxt als een onbewoond eiland/Dus probeer me nou niet te koloniseren” (…) “De foute relaties beëindiger en m’n concentratie is venijniger/De nederhopscenereiniger, kan het nog geiniger”.

“Intro” is een skit waarbij Extince rijmt over een human beatbox van Shy Rock. “Funky Nassau” klinkt fris, funky en fruitig met een op dreef zijnde Ex en heerlijke drumbreaks. “Play Station 3” kenden we al en blijft een aardige song. Het snellere “Lage Landen, Hoge Bomen” staat bol van braggadocio en humor zoals we van Extince gewend zijn (“Hey yo kinderen, luister dan/Ik bedoel de boel niet onderbreken hiero, maar hoe is het/Ik kreeg hier net een sms-je van… nee hè zij weer, Plakband!”). Het dope “Euro Express” is een soort “Dutch Touch” deel 2 en kent gastbijdragen van een Fransman (Le Lion), een prima in het Duits rappende Terilekst en een Dominicaan, genaamd Mr. Franklyn.

“Zure Overval” start met een duistere beat waarop achtereenvolgens Duvel Duvel, Klopdokter, Raymzter, Sticky Steez, Kiddo Cee, Extince (“Zonder te overdrijven mijn flow dreef over”) en Phreako Rico hun rhymes busten. Waar met name Kiddo Cee zwak komt, switcht de beat op het einde en spuugt een vervormd klinkende Rico op een soort tropicana ritme. Uiteindelijk toch een nummer waar je iets meer van had verwacht en niet alle MC’s even passend rappen op de monotone beat.

De beat van “Regelneef” klinkt erg speels en een beetje flauw, maar Ex past zijn flow en grappige, laconieke raps goed aan op het voortdenderende ritme (“Yo yo, wie is nou puiker/Extince of die misbruiker/Ik kan meer met een beat dan de tandheelkunde met suiker”).

“Doorgaan” is de omstreden track waarin Extince Brainpower ervan langs geeft. Op een rustige, funky boombapbeat drukt Prins Extince al in de intro zijn stempel op de track (“Nou weet je wat/Omdat ’ie het zo vriendelijk vraagt weet ik het goedgemaakt/Ik bob wel dan (…)/Maar wel op deze beat, je snap toch/Yo, vandaag wil ik graag mijn spreekbeurt houden over neppe rappers”).

Lomp dissen is er niet bij, subtiel en scherp het wel, getuige punchlines als: “Bedoel je mij nou wel of niet/Weet je wel weet je niet/Onderhuids gedoe van jou begrijp ik niet/Misschien ligt het aan mijn zachte g maar m’n kruit verschieten yo daar wacht ik mee/Want als ik jou nou een flauwe mop vertel dan lach je mee/Als een slettenbak, want zo ben je/Oké probeer m’n geest nou niet te lullen want ik ken je/Nog langer dan vandaag/Ook jij hoort bij die rattenplaag/En waar ik gifkorrels heb gestrooid dat is een goeie vraag/Punt of trouwens liever gezegd een uitroepteken/Ik zou niet al te hard schreeuwen voordat die ruiten breken…”.

Het nummer zit vol diepere boodschappen en zelfs over de sample in de beat is nagedacht (bitch). Ook pakkend zijn punchlines zoals: “Kom nou geen toeren bouwen/Je bent niet uniek/Die plaatjes verkoop je maar aan dat blije festivalpubliek” (…) “Mijn succes is bij jou naar je hoofd gestegen maat/Je bent hartstikke cool/Dat komt omdat je in mijn schaduw staat/Dus hou die bril nou op dan zie je de ‘nee nee sticker’/www.werkeloos.nl, nu ben je een WW-wigger/En nou sta je naast die moederneuker in de rij/Maar wie flopt er nou eerder yo: die kakelende kip of dat ei?”. De laatste punches zouden volgens sommigen tevens een verwijzing zijn naar Def P.

“Kutklusjes” is weer zo’n typische Extince-track over ’s mans avonturen met de chicks waarbij de Exter snel spit op een funky up-tempo beat waar de meningen over verdeeld zullen zijn. “04:30” klinkt laidback en losjes met de productie van DJ Moola, en waarborgt ook kritiek op platenmaatschappijen.

De lange track “Tijd” klinkt heerlijk ongedwongen door de fijnzinnige productie van All Star Fresh (King Bee) die een zwaar funky, zonnige vibe aan het nummer geeft. Op afsluiter “Extra Bal” flowt Extince nog nonchalanter dan hij ooit klonk. Op een weirde, tegendraadse beat spit hij in een dusdanige flow dat zijn rhymes als het ware over de beat zweven.

“2e Jeugd” is geen baanbrekend album en bevat weinig echte inhoud. Het is wel weer een lekker lauwe partyplaat vol creatieve taalvondsten en geestige teksten die nog steeds een glimlach tevoorschijn weten te toveren. Zó speels en funky kan alleen de Exter het brengen. Prins Extince is het nog steeds niet verleerd en “2e Jeugd” is wederom raak!

Tracklist:
01. Voorprogramma
02. Intro
03. Funky Nassau
04. Play Station 3
05. Lage Landen, Hoge Bomen
06. Euro Express
07. Zure Overval
08. Regelneef
09. Doorgaan
10. Kutklusjes
11. 04:30
12. Tijd
13. Extra Bal

Geplaatst door bowie op 17 januari 2004