Explicit Samourai – RAP

Explicit Samouraï is al een tijdje bezig met zichzelf bekend te maken. Het was natuurlijk een mission impossible om het vorige succes van Saïan Supa Crew te overtreffen, maar ze zijn toch goed op weg…
Hun tocht naar succes begon eerst met een paar nummers op mixtapes (“Futur Proche”, “Hall School”, “Mémoires Vives”), dan een maxi (“La Danse Du Sabre”), optredens in de lage landen (United Festival in Antwerpen en CBE in Den Haag) en zelfs een DVD (“Toxic TV”). Hierdoor hadden ze al lang voor hun nieuwe cd de nodige bekendheid, maar voor een echte presentatie was het natuurlijk wachten op het debuutalbum van dit trio: Leeroy, Specta en DJ Eddy Kent. Dit debuut is er eindelijk in de vorm van 21 nummers en met de titel: “RAP”.

Na het vertrek van Specta uit Saïan Supa Crew in 2003 zou je wel eens kunnen denken dat Explicit Samouraï uit een heel andere hoek wilt komen dan SSC. Niets is minder waar, als luisteraar bevind je je hier op bekend terrein en zal de link met SSC zeker inzien, wat niet echt het geval was met OFX. Net zoals bij Saïan vind je hier de raggarefreinen terug en willen ze zoveel mogelijk genres overbruggen zonder ooit hun eigen identiteit te verliezen. Soms hoor je zelfs stukken tekst van Saïan voorbij vliegen: “Malade Imaginaire” in “Street Chic” en “J’Entends Dire” op “Etat d’Choc”. Ze werken ook samen met dezelfde mensen als in hun Saïan tijd: Alsoprodby, Sandy Cosset, DJ Fun, .. Het succes van “X-Raisons” lag hem in alle interludes zoals freestyles en samples uit films, wat ze hier opnieuw doen (zoals bv. de sample uit “25th Hour” aan het begin van “J’aime Pas”). Deze meerwaarde zorgt ervoor dat een paar “overbodige” nummers (zoals “Intro”, “Roseau Remix” en “Jump Up Millenium”) totaal niet opvallen en dus ook niet echt voor een negatieve kant aan de cd zorgen.
Op RAP staan een aantal eerste klas, sublieme nummers. “Trois Minutes” is een perfecte afwisseling waarbij rustige rap plots overgaat in harde lijnen en weer omgekeerd.
Het is niet altijd zo positief, op “Aux Quatre Points Cardinaux” maken ze een sombere inventaris van Franse rap, om zo terug bij SSC te komen: “Tu nous connais, tous les festivals de rocks on les a faits. Tout ce que tu rêveras de faire, crois-moi, nous on l’a déjà fait” (je kent ons, alle rockfestivals hebben we gedaan, alles waar jij van droomt, geloof me, we hebben het al gedaan).
De hevige producties van Alsoprodby versterken alleen maar de prestaties van de twee rappers. “Ta P’tite Amie” is een lichter nummer, maar toch nog steeds enorm kwalitatief dankzij een catchy refrein, een dope opbouw en enkele dubbele betekenissen die tussen de lijnen zitten.. Andere titels lijken misschien minder, maar de flows en de refreintjes blijven lang in je hoofd hangen (zoals “Etat d’Choc”, “Jump Around”). Bij “Bad Man” en “Bling Bling” is de beat vrij minimalistisch, maar worden de nummers geheel gedragen door de sterkte van Leeroy en Specta.
Soms kan het wel lijken dat Specta verliefd is op z’n eigen naam, hij vernoemt zichzelf in ieder geval wel heel vaak! Maar dit betekend niet dat hij de mindere rapper is: zijn flow, stem, intonaties, .. alles lijkt perfect op elkaar afgestemd. Leeroy daarentegen zet soms teveel woorden in een zin waardoor hij wel eens verstikkend overkomt. Hij maakt dit evenwel goed door zijn vermogen om van zijn snelle flow direct over te gaan in een gezongen refrein.
Het enige verwijt dat je aan deze cd kunt hebben is het verlangen om teveel te droppen, met 21 nummers loopt dit album gewoon over. Er zijn dus wel wat nummers die niet echt voor een meerwaarde zorgen en er gerust af mochten. “Le Temps d’un Rêve” en “Mets-toi High” hebben bijvoorbeeld een gebrek aan enthousiasme en “Mode V-Ver” ontgoochelt dan weer doordat het nummer eigenlijk nergens over gaat… Soms hoor je dan weer enorm dope beats, maar duren deze gewoon te kort omdat ze als interlude gebruikt worden (zoals op “Tribal” en “Outro”).

Deze kleine foutjes kunnen misschien het totaalresultaat afzwakken, maar dan nog… RAP blijft gewoon een album van enorm hoge kwaliteit. Het onderstreept definitief de rijkdom van Explicit Samourai (en zo ook Saïan Supa Crew): een van de creatiefste en meest ambitieuze groepen in Frankrijk!

Meer info: http://www.toxiclabel.com/

Tracklist:
01. Intro
02. Le Roseau
03. Etat D’Choc
04. Interlude 3 Minutes
05. 3 Minutes
06. Mode V-VR (feat. Sly The Mic Buddah)
07. Bling Bling (Street Chic)
08. X-Plicit Sentence
09. Aux 4 Points Cardinaux
10. Tribal
11. BadMan
12. Ta P’tite Amie
13. J’Aime Pas
14. L’Intrus (feat. Al Peco)
15. Mets-Toi High
16. Underground Style (feat. Sly The Mic Buddah)
17. Le Temps D’Un Reve (feat. Sandy Cosset)
18. Jump Up Millenium
19. Le Roseau Remix
20. Outro
21. Jump Around Millenium

Geplaatst door bowie op 23 april 2005