Exo Z – Met de pet rond mixtape

Als je de mixtape in je handen krijgt wordt de titel van deze mixtape meteen duidelijk, Exo Z is blut en de gemakkelijkste oplossing is dan natuurlijk met de pet rond gaan. Je kan natuurlijk ook een mixtape maken en die verkopen maar heeft Exo Z wel wat nodig is voor goede hiphop te maken?

Als je hem opzet en de intro komt voorbij lijkt het meer reggae te gaan worden, maar met Exomatisch komt hij dadelijk dope, chill en toch simpel op een Dopaganda beat. Hij houdt het namelijk ‘lauw en exomatisch’. Exo Z trekt meteen de lijn door in Hongerig waar hij rapt in diezelfde schijnbaar typerende stijl. Toch kan het nog chiller en enorm lam, dat bewijst hij in Ona Reggae Tip, het klinkt als een bevestiging van zijn liefde voor reggae muziek die al te horen was in de intro. Het belangrijkste doel van een mixtape is natuurlijk voor veel artiesten zichzelf te laten horen en ook alles van hun kunnen tentoon te spreiden. Zo brengt hij op de volgende track een mix van rap, zang en gepraat samen met zangeres Patty Gaddum.
In het tweede deel van de tape brengt Exo Z tussen de interludes door meer “hardcore” rap dan de laid back raps van voorheen. Spijtig genoeg leveren zijn featurings en tevens ex-crewleden de grootste problemen, als het op flow en delivery aankomt overtreffen zowel Heist Rockah als D-Nail hem en meer variëteit in collabo’s had ook gemogen om de mixtape een andere dimensie te geven en zijn huidig milieu te durven verlaten.

Toch komt hij uiteindelijk in zijn freestyle Kom Poëtisch en de twee afsluitende tracks nog enorm vlot met een eigen stijl die mij en waarschijnlijk vele anderen wel zal aanstaan. Hij toont zich het best op rustige tracks met een relaxe flow, maar met het nodige werk kan hij de ook tracks aan waarbij de beat wat meer pompt.

Tracklist:
01. Intro
02. Exomatisch
03. Hongerig
04. Ona Reggae Tip
05. Mary Jane (ft Patty Gaddum)
06. ML Shit
07. Overal waar ik ga (Teveel Bla)
08. Shout out interlude 1
09. Stickup (ft D-Nail a.k.a. “de Deekman” and J. “Heist Rockah” G’deken, Damscoz Finest)
10. Kom Poëtisch (Freestyle @ 8 hoog)
11. Neefsteef de Nevelige (ft J. “Heist Rockah” G’deken)
12. Shout out interlude 2
13. Leg die man uit (ft. D-Nail a.k.a. “de Deekman”)
14. Ontstopping van de oren
15. Zelfkennis
16. Laat je pushe… (Sjeef Le P’unane ft J. “Heist Rockah” G’deken)
17. Outro

Meer info: http://www.exo-z.net

Geplaatst door bowie op 8 januari 2007