Je hebt uitverkocht en uitverkocht, maar damn wat was de Melkweg uitverkocht voor de enige show in Nederland voor de Run The World tour van Run The Jewels. Niet verwonderlijk, want binnen een periode van drie jaar hebben El-P en Killer Mike met drie knallers van albums hun toch al respectabele carrières met windkracht 10 extra leven in geblazen. Binnen een tijdsbestek van enkele uren was de grote zaal van de Melkweg dan ook uitverkocht toen in januari de voorverkoop startte. Afgelopen week hadden Jaime en Mike slechts 65 minuten nodig om het op elkaar gepropte, maar toch enthousiast springende publiek kapot te beuken.

Na de inmiddels standaard RTJ showopener (We Are The Champions van Queen) is het namelijk vanaf minuut 1 rammen met het almaar beter op elkaar ingespeelde duo. Killer Mike, die met zijn emotievolle stem elke zin rapt alsof het z’n meest relevante en tegelijkertijd laatste is, en El-P met zijn drogere stemgeluid en delivery vullen elkaar ook live in een fijne wisselwerking perfect aan. Zeker bij Everybody Stay Calm is dat genieten geblazen door de korte verses die beide heren na elkaar afvuren. In een moordend tempo komen tracks van Run The Jewels 1, 2 en (vooral) 3 voorbij. Met hulp van DJ Trackstar sprinten ze door het nu al indrukwekkende en harde repertoire. Hoogtepunten zijn talrijk en volgen elkaar op zonder adempauze. Zo is daar het anti- corrupte-en-meedogenloze-elite-anthem Lie, Cheat, Steal dat uit volle borst wordt meegeschreeuwd door de voornamelijk aanwezige twintigers en dertigers. Maar ook het luchtigere Love Again krijgt veel bijval, om begrijpelijke redenen vooral van het mannelijke deel van het publiek. Waar de bewegingsruimte het toe laat wordt de zaal afgebroken op RTJ 2 bangers als Close Your Eyes en Oh My Darling.

Gas terug nemen is er niet bij. Zelfs de dj-momenten van Trackstar zijn zeer kort en de praatjes tussen tracks door duren nooit langer dan vier zinnen. Killer Mike herkent nog wel een look-a-like op het balkon die hij wil gaan inzetten als stand-in om twee shows tegelijk te kunnen doen (en dubbel te kunnen cashen), maar verder is er geen ruimte voor geouwehoer (en helaas dus ook niet voor Mike als politiek activist). De kracht zit ’m ook in de eenvoud van het optreden met niets meer dan twee goede en gretige rappers en een dj. De enige decorstukken zijn de enorme opblaashanden in de vorm van het pistol & fist logo van RTJ die aan het plafond hangen. Na een uur is het tijd voor toegift Down, afkomstig van het meest recente album waarop Mike opent met woorden die zijn urgentie en gretigheid om te rappen uitdrukken: “I hope (I hope), I hope with the highest of hopes that I never have to go back to the trap and my days of dealing with dope. So I, I only spit fire and dope. So later on you can go quote my lines to your people and folk.”

Run The Jewels heeft momenteel geen tijd te verliezen, zo lijkt het. Met orkaankracht stormen ze door het vluchtige en overbevolkte hiphoplandschap waar fans je binnen no time kunnen inruilen voor een andere act. Toch hoeft het tweetal uit Atlanta en New York helemaal geen haast te hebben. Zo lang de kwaliteit en relevantie van muziek en liveshows blijven, bouwen ze verder aan een toch al grote en trouwe fanbase, waardoor deze veertigers nog lang genoeg mee kunnen.

Fixtures:
Hoogtepunt: de chemie tussen Killer Mike en El-P
Dieptepunt: de weinige bewegingsruimte verder naar achteren in de zaal
Bier: € 2,80
Wc: gratis
Garderobe: € 2,-
Fotograferen: ja
Geluid: goed
Bezoekers: uitverkocht
Damage: € 25,-
Cijfer: 8,5

Meer Party reports