Lone Wolf Delic is in goed gezelschap in de Melkweg

“DELIC, DELIC! Door naar de volgende beat. Druk maar op iets, CTRL-ALT-DELETE!”, schreeuwde Rico in de slotseconden van het nummer Weg Kwijt op het gezamenlijke Fakkelteit album van Sticks en producer Delic uit 2007. Helaas voor de vele Opgezwolle-fans nam Delic vooral de laatste woorden van Rico ter harte. Delic wilde resetten. Hij drukte de toetsenbordcombinatie in en ging zich na jarenlang touren met zijn Opgezwolle wapenbroeders Rico en Sticks toeleggen op reizen, schilderen en schrijven. Afgelopen weekend zagen we de man weer eens live op een podium.

Het zou elf jaar duren voordat Delic weer een Nederlands poppodium zou bestijgen. In 2018 keerde hij terug met z’n project Kidnap At The Needle Shop waarbij hij z’n reiservaringen vertaalde in een vinylbook van acht hoofdstukken, allemaal begeleidt met een passende track en schilderij. Hierna volgden een aantal samenwerkingen met o.a jazzsaxofonist Benjamin Herman en reggae-artiest Ziggi Recado.

Op zondag 17 oktober, de slotdag van Amsterdam Dance Event 2021, toonde Delic z’n nieuwste muzikale kunst. Het project Lone Wolf creëerde hij samen met creative director en zangeres Huda. Zelf omschrijft Delic z’n nieuwste project als volgt: “Het geheel laat zich misschien het beste omschrijven als een modern 3D-sprookje in een bedje van dikke beats.” Als we de Max-zaal van de Melkweg inlopen zijn de stoeltjes uitgestald en nemen we plaats om het sprookje te beleven.

Het verhaal start met een drietal strijkers en rustige, regenachtige sounds op de achtergrond. Nadat de strijkers het podium verlaten volgt de eerste dikke beat. De visuals van videotechnicus Eboman verschijnen op het grote scherm. Delic staat zelf rechts op het podium, achter een grote desk met voor zich verschillende elektronische drumcomputers en andere apparatuur. Uiteraard is er ook een klein wolfje te vinden tussen al het elektronische geweld. Delic zelf zal niet het middelpunt van de show worden. Dat is ook helemaal niet nodig, want de muziek en visuals staan deze avond centraal.

De muziek gaat van dansbaar en opzwepend naar onheilspellend en rauw. De sound van Delic is dan ook uniek met muzikale inspiraties uit alle windstreken. Dat was in de Opgezwolle-tijd al zo, maar het vele reizen heeft z’n muzikale palet alleen nog maar verder uitgebreid. Tussendoor zijn er gasten zoals een gitarist, strijkers en dansers die het geheel verder ondersteunen en verrijken.

De visuals gaan, net als de muziek, verschillende kanten op. Het ene moment zien we een desolate stad waar een kleine vos doorheen slentert, het andere moment zien we meer futuristische, clubachtige beelden, waarbij Huda vanaf het scherm het publiek toezingt. Dan verschijnt de man achter deze visuals, Eboman, ten tonele. Gehuld in een witte outfit met hier en daar bedrading begint hij over het podium te bewegen. Al snel wordt duidelijk dat de bewegingen van z’n armen synchroon lopen met de beelden op het scherm. Het is één van de hoogtepunten van het optreden. Wat de verdere moraal van het sprookje is dient de aanschouwer zelf in te vullen.

Na de show bedankt Delic z’n crew en complimenteert hij al knipogend het publiek vanwege hun ‘uitmuntende muzieksmaak’. Hij heeft het zichtbaar naar z’n zin en om de avond af te sluiten gooit hij er nog een paar onvervalste hiphoptracks uit, waaronder de klassieker Hoedenplank, en springt hij uitbundig met z’n crew op het podium. Delic is weer helemaal terug. Door naar de volgende beat.

Met het project Lone Wolf zal Delic nog optreden in Hedon in Zwolle (7 november 2021) en Annabel in Rotterdam (20 november 2021). Tot 13 november is de gelijknamige expositie met pastelschilderijen van Delic nog te zien de GO Gallery in Amsterdam.

Geplaatst door bowie op 21 oktober 2021