Wat één track al niet teweeg kan brengen. Jay Electronica was samen met Just Blaze verantwoordelijk voor één van de, zo niet dé beste track van 2009: 'Exhibit C'. Afgelopen vrijdag gaf Jay Elect een exclusieve show in de sfeervolle Sugar Factory.

Terwijl DJ SP het publiek opwarmt met plaatjes, ondersteund met videoclips, maakt een goedgevulde Sugar Factory zich op voor Jay Electronica. Rond 10 uur betreedt hij het podium en na een paar nummers over beats van J Dilla (inclusief onvermijdelijke tribute) is al snel duidelijk wat het devies van Jay is. De teksten van Electronica staan centraal en zijn dj draait dan ook geregeld de volumeknop dicht zodat Jay’s teksten a capella (nog) beter overkomen. Helaas gebeurt dit zo vaak dat je op een gegeven moment het gevoel hebt dat je naar een spoken word artiest luistert in plaats van een hiphopshow. Verfrissend en vernieuwend is het deels wel, maar lang niet voor iedereen weggelegd.

Het onvermijdelijke hoogtepunt van de avond is natuurlijk Exhibit C (gevolgd door Exhibit A). Het publiek wordt uitgenodigd om de rapper uit New Orleans op het podium te vergezellen en de lyrics van het nummer worden luidkeels mee geschreeuwd. Jammer is dat zelfs bij deze joint de beat een paar keer op dicht wordt gedraaid, een belediging voor Just Blaze. De derde expositie is tevens het einde van de slechts half uur (!!!) durende show. Jay Electronica loopt hierna direct de zaal in om met fans te praten en met ze op de foto te gaan. Toch een mooi einde van een apart optreden.

Voor 25 euro, wat sowieso al een belachelijke prijs is voor een dergelijke artiest zonder album, is een half uur echter veel te kort en eigenlijk niet meer dan een showcase. Verfrissend, speciaal, uniek: het zal allemaal wel. Wanneer je een dergelijk bedrag neertelt, verwacht je meer dan een show van 30 minuten waarbij ook nog eens de beats te pas en te onpas worden afgekapt.

Foto’s door Chris Dijksterhuis (www.chrisdijksterhuis.com)

Meer Party reports