Terwijl het publiek nog lijkt te viben op de tunes van Drake, Krept and Konan, Stormzy en Future staat ineens Giggs on stage; zonder aankondiging en zonder poespas. Het is de start van een geweldige klassieke hiphopshow van de Londense rapper, in een uitverkochte Oude Zaal van de Melkweg; één dj en één mc. Meer heeft de Engelsman eigenlijk ook niet nodig.

Vorig jaar stond hij als surprise-act in de show van Drake in gigantische zalen als de Ziggo Dome en het Sportpaleis, maar met de Europe Flexin’ Tour bewijst Nathaniel Thompson (34) a.k.a. Giggs ook met een eigen show de oversteek naar het vaste land van Europa te kunnen maken. En voordat Duitsland en Scandinavië aan de beurt zijn staat Amsterdam in zijn tourschema. De zevenhonderd tickets gingen als zoete broodjes over de toonbank en de Melkweg loopt dan ook al aardig vol tijdens de support-acts Suspect en Ghetts.

Al bij eerstgenoemde is de crowd actief en worden er al refreinen meegescandeerd, maar het is Ghetts die het publiek al vroeg op de avond om zijn vinger windt; “Voor wie niet bekend is met mij of mijn muziek: mijn naam is Ghetts, mijn stage presence is wild en ik geef geen fuck.” De meeste van zijn tracks zijn dan ook bangers, maar hij bewijst ook op de rustige instrumentals een prima mc te zijn. Als er aan het einde, wanneer hij Artillery inzet, op de voorste rij iets gebeurt wat hem niet aanstaat, besluit hij het nummer te herstarten en temidden van de crowd te performen. Een uitstekende warming-up voor wat er komen gaat.

Daarna is het de focus van Giggs die de Melkweg compleet in zijn greep houdt. Elke lettergreep van zijn tekst is verstaanbaar. Met zijn karakteristieke, rasperige stem en luie timing brengt hij trage trapbangers, maar al bij het tweede nummer vindt hij dat het harder kan; “We’re wasting time here”, laat hij het publiek én zijn dj weten, druk gebarend dat er snel een tandje bij moet, om vervolgens The Blow Back van zijn album Landlord (2016) in te starten. Het hele uur blijft het tempo zo hoog en wordt alles van voor tot achter meegezongen, of het nou muziek van Landlord of de recentere mixtape Wamp 2 Dem betreft. Dat heeft maar één reden; als Giggs vraagt of de UK in de building is, is het geluid nog harder dan op de vraag of Amsterdam aanwezig is.

De meeste bezoekers blijken uit Zuid-Londen te komen en dat daar goed gefeest kan worden blijkt wanneer hij een salvo aan samenwerkingen afvuurt op de inmiddels stampvolle zaal; Man Don’t Care (met JME), Active (met Sneakbo) en Ultimate Gangsta (met 2 Chainz) volgen elkaar in rap tempo op en het maakt niet uit op welke beat Giggs zijn herkenbare raps -die hij vaak ná de tel begint- neerlegt, het publiek gaat er heerlijk op. Als niet onverwachte finale van het blokje aan featurings is daar de track waarmee Giggs belooft Londen en Amsterdam voor eens en voor altijd te verenigen; de klapper KMT, zijn bijdrage aan Drake’s More Life. Nadat Drizzy’s verse helemaal te horen is, begint Giggs met het opbouwen van een spanning in zijn eigen couplet, en bij apotheose “Batman, Tudutututu!” is het publiek inmiddels veranderd in een golvende pit. Voor iedere andere rapper zou dat voor een glimlach zorgen, ware het niet dat de man die hier on stage staat al de hele tijd plezier voor tien uitstraalt.

Eigenlijk lijkt het dan al niet meer harder te kunnen, maar Giggs heeft nog energie over om terug te gaan naar zijn begindagen (het geluid dat de Engelsen dan maken is overweldigend) en af te sluiten met -uiteraard- megaklapper Whippin’ Excursion. Dan zit er een geweldige UK-avond in de Oude Zaal van de Melkweg op en kunnen we concluderen dat, als je er niet bij was maar deze zomer wél op WOO HAH! te vinden bent, je zijn tijdslot moet blokken voor wélke act die er dan ook tegelijkertijd met hem wordt ingepland. Strak, hard en back to basics; Giggs is een live mc om rekening mee te houden.

Fixtures:
Hoogtepunt: het constant hoge niveau van de drie UK rappers
Dieptepunt: veel Engelsen die het in de pauzes nodig vinden om in je oor te schreeuwen
Bier: €5,60,- voor een halve liter
WC: Gratis
Garderobe: € 1,50
Geluid: prima
Bezoekers: 700 (uitverkocht)
Damage: € 18,10
Cijfer: 8.5

De rest van de foto’s van XAOUX:

Meer Party reports