Gisteren was ik, met een paar honderd anderen, getuige van het slechtste concert in tijden. Slim Jimmy, Swae Lee deden met hun vaste dj een show in de Effenaar. En wanneer ze dan wat crowdparticipatie doen op een stukje beat waar toevallig géén vocalen staan, wordt pijnlijk duidelijk waaróm alle vocalen op de beats staan.

fbraesremac

Misschien zijn ze wel de hotste rappers van het moment. Nadat Mike WiLL Made-It ze onder zijn vleugels heeft genomen en de naam Dem Outta St8 Boyz verandert in Rae Sremmurd en ze hun debuutsingle No Flex Zone als een bom loslaten op de wereld zijn de jongens overal. De sickte bass-filled beats (die vanavond trouwens wel erg hard staan) werden gisteren door een matig gevulde grote zaal van de Effenaar geblazen. Maar niet voordat de support-acts het podium even mochten rocken.

Poke is na zijn 101Barz-sessie heel lekker aan het gaan. De uitspraak “Je vader is rommel, je moeder is rommel, je bitch: rommel!” wordt ook vanavond door het jonge publiek meegeschreeuwd. Zijn back-up kennen de meesten die de Kamp Ras movement volgen al en als ook dj Cirino Brown een Deux Deux track instart en Rosco opkomt reageert de crowd positief. Aan het korte en krachtige feestje komt een eind met Raak Me Niet Aan, waarmee Poke zelfs een kleine wall of death uit het publiek weet te persen. De gezellige toon lijkt gezet.

Ook scherp geboekt: Sevn Alias is het tweede voorprogramma. Miljoenen views op zijn clips en 101Barz-sessie bewijzen hoe hot hij is. En van die sessie komen alle tracks (inclusief a capella) op de snoeiharde Esko beats voorbij tijdens zijn set. Ook vergeet hij zijn populaire featurings van de laatste tijd niet en hij brengt alles met dezelfde overtuiging. Rauwe straattracks met een grimmige vibe, die hij perfect weet over te brengen.

Dan is het na een kleine pauze tijd voor de hoofdact van de avond. Eerlijk, dit soort tweets lezen in de trein naar de lichtstad deed me al niet echt goed. En er bleek niks van gelogen: Rae Sremmurd is gekomen voor een snelle money Atlanta style: hun hits in razend tempo er doorheen jagen met alle vocalen op tape. Het jonge publiek vooraan slikt het als zoete koek, maar achterin leunen mensen al snel op de hangtafels en tegen de muur. Gaap. En dan ga je al gauw op andere dingen letten:

Slim Jimmy heeft het druk met andere dingen die je doet als je in Nederland bent en Swae Lee is overduidelijk het meest wakker van de twee. Hij probeert er, zeker de eerste tracks (waarbij No Flex Zone al snel voorbijkomt), nog wat van te maken maar daarna kakt ook hij in.

Het voorproefje van hun nieuwe album valt niet zo goed als de tracks van Sremmlife en wanneer er zelfs halve tot hele verses niet worden meegerapt tijdens Blasé, weet je het zeker; dit never meer. Wél wordt duidelijk waarom die derde gast on stage staat:

Rae Sremmurd werd vanavond volledig overklast door de Nederlandse support-acts en gaf zelf een ongeïnspireerde show. Sevn Alias en Poke redden de avond en blijken ook live prima uit de voeten te kunnen. Goed om te zien dat de nieuwe generatie hiphopacts van eigen bodem wél aandacht besteedt aan een degelijke live-show.

Meer Party reports