Buma Rotterdam Beats 2011

Het driedaagse evenement gaat van start met de State Awards waarbij Nouveau Riche als de grote winnaar uit de bus komt. Daarna volgt een uitgebreide, tweedaagse conferentie en een festivalprogramma. Er staat een gevarieerde mix van masterclasses, vraaggesprekken, paneldiscussies, speeches, workshops en showcases op het programma.

Dag 1

Vandaag ligt de focus op de internationale muziekindustrie met sprekers zoals Liam Tootill (SBTV, GB), Pavan Mukhi (Foreign Beggars, GB), Alex Robinson (The Other Hand, GB), Kees de Koning (Top Notch, NL) en Keith Harris (artist manager, GB). Net als vorig jaar zijn, ondanks de soms druk aandoende ontvangstzaal, sommige conferentiezalen maar halfvol. Jammer, want er staan vandaag genoeg interessante panels op het programma.

Onder leiding van blogger Gary Smith (FR), die vorig jaar ook al aanwezig was, wordt de samenwerking besproken tussen de Amerikaanse en Europese scene. Het panel, bestaande uit Alex Robinson (The Other Hand, GB), Amanda Schupf (Imagem, US) en Christina Prince (0260 Group, US) is het erover eens dat de US een zeer gesloten markt is die vooral op regionale acts is gefocust. Amerikaanse artiesten die het regionaal goed doen, hebben weinig oog voor de Europese markt. Een gemiste kans want de Europese scene is meer eclectisch en vooruitstrevend qua creativiteit en productie volgens het panel. Amanda Schupf, die werkzaam is bij Imagem, de grootste, onafhankelijke publisher ter wereld (bekend van o.a. een deal met Ludacris en de songwriter/producer Angel ‘Onhel’ Aponte (bekend van Lil Wayne)), geeft aan dat ze wel oog heeft voor Europees talent, maar dat de contractuele rompslomp die erbij komt kijken het soms moeilijk maakt om buitenlandse werknemers te tekenen. Allen benadrukken dan ook het bouwen van een following in de thuismarkt en het inzetten van online marketing om het bereik te vergroten. Tips die vandaag nog regelmatig terug zullen komen.
 
Naast de uitdagingen waar een upcoming artiest tegenaan loopt in de US en Europa, is er ook aandacht voor de uitdagingen die komen kijken bij het starten van een label. Onder leiding van Andrew Makkinga gaan Kees de Koning (Top Notch) en Dumi Oburota (UK), manager en neef van Tinie Tempah en eigenaar van het label Disturbing London, het gesprek aan. Het gesprek levert niet echt veel nieuwe inzichten op, hoewel de labeleigenaren benadrukken dat het begint met een passie voor muziek en je vooral leert door te doen, zoals het drukken van cd’s, distributie en promotie. Dumi vertelt dat hij ruim vier jaar lang geen winst maakte, maar features in een magazine of een uitnodiging voor een radioshow toentertijd als zijn beloning zag. Kees beaamt dat je het niet voor het geld moet doen: waarom zit ik eigenlijk in de muziekindustrie die elk jaar weer zowat 20 % in waarde verminderd? Waar vorig jaar een interessante discussie ontstond, mede dankzij de host en de bezoekers, over de positie van labels zoals Top Notch, SPEC en Noah’s Ark, blijft het gesprek nu vrij oppervlakkig. Ondanks dat wordt wel duidelijk dat je met passie en drive ver kunt komen, zolang je professioneel en zakelijk bent ingesteld.
 
 
Pete Philly vertelt ondertussen in een eerlijk en humoristisch gesprek, dat is doorspekt met muziekfragmenten, o.a. over zijn solo debuut One, het creatieve proces dat hij doormaakt en zijn visie op muziek. De rapper/zanger is recentelijk getekend door Imagem waarmee hij de eerste Europese artiest is die de publisher gaat proberen te lanceren in de US. Pete Philly begon zijn muzikale carrière als onderdeel van het hiphopduo Pete Philly & Perquisite. Onvoldoende erkenning voor zijn aandeel en een niet altijd optimaal lopende samenwerking, zorgden ervoor dat de twee uit elkaar besloten te gaan. Pete Philly beschrijft zichzelf meer als doener terwijl zijn voormalige partner af en toe meer een dromer was, waardoor hun visie op muziek wel eens uiteen liep. Zelfs nu als soloartiest voert hij met zichzelf een interne strijd doordat hij regelmatig twijfelt over zijn muziek: is het wel goed genoeg? Een artiest is inderdaad “his own worst enemy”, beaamt hij na een vraag van dirty house DJ Vato Gonzalez. Desondanks wordt zijn muziek wereldwijd opgepikt, hoewel het lastig is om het allemaal bij te houden. “DJ vrienden vertelden me dat ik kennelijk groot ben in Litouwen”, lacht hij. Zijn tip: wees origineel en uniquely yours.
 
Naast eigenheid is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor de branding van artiesten. In een interessante Q&A sessie benadrukt het panel het belang van integriteit, authenticiteit en een connectie tussen merk en artiest. Het merk moet passen bij het imago van het artiest. Denk aan de endorsement deal tussen 50 Cent en Vitamin water waar de rapper miljoenen dollars aan verdiende. De deal voldoet aan alle criteria en 50 Cent maakte een van de beste deals van zijn leven. De vraag wat het panel denkt van de endorsement deal tussen Method Man en Gummi bears leidt tot veel gelach in de zaal en bij het panel. “Hij had beter iets met roken kunnen doen.” Het panel benadrukt dat de bottomline belangrijk is maar dat de match tussen de artiest en het merk voorop staat.
 
Vandaag is tevens een discussiepanel met vertegenwoordigers van enkele Europese festivals, zoals Hip Hop Kemp en Splash, die artiesten enkele handige tips meegeven. Wil je geboekt worden? Zorg dan dat je naast talent een fanbase hebt, veel YouTube hits, stage presence, geduld en als je een demo stuurt, wees origineel. Julian Gupta (Splash, DE) voegt toe: “Als jij media coverage krijgt, weten wij jou te vinden.” De andere panelleden geven ook aan dat programmeurs constant op zoek zijn naar fresh faces, omdat zij ook een pioniersfunctie hebben. Er is dus wel degelijk plek voor opkomend talent.
 
 
Dag 2
 
Vandaag lopen er, net als vorig jaar, in vergelijking met dag 1 beduidend meer artiesten en jongeren rond vanwege de lage toegangsprijs van € 10,-.
 
Beginnende artiesten kunnen onder meer aanschuiven bij een songwriting workshop van electronic soul sensatie Szjerdene Mulcare (GB) en een masterclass beatmaking door Boaz en Mr. Polska. Daarnaast geeft producer Om’Mas Keith (die o.a. werkte aan het album van Jay-Z en Kanye West) een exclusief kijkje in zijn keuken en neemt 50 Cent’s zakenpartner en dj Whoo Kid het publiek mee in de wereld van hiphopimperia en guerrillamarketing.
 
Sticks geeft tijdens een Q&A sessie enkele standaardtips aan beginnende artiesten op o.a. het gebied van professioneel gedrag (gedraag je netjes), gages (wees bescheiden) en het maken van muziek (stel je eigen doelen en werk daar naar toe). Als talentscout zoekt hij met name naar gretig maar professioneel talent. “Hits maken is geen doel, al diss je me kapot in je muziek, als ik maar in jouw muziek geloof.” In een ander panel weet Tim Beumers in een treffende quote van de voormalige FunX directeur samen te vatten waar het om draait in de muziekwereld als beginnend artiest: “Je hebt AK47’s, die ontzettend productief zijn en het ene na het andere uitbrengen, en je hebt scherpschutters.” Het is aan een artiest om zijn pad te bepalen.
 
De bezoekers krijgen ook een reality check tijdens een discussiepanel met o.a. Dumi Oburota (Disturbing London, UK) en Pavan Mukhi (Foreign Beggars, GB). Het is enorm belangrijk dat je als artiest het geld en de infrastructuur hebt om je muziek uit te brengen en te promoten. Online marketing kan een gebrek aan budget slechts deels goedmaken. Alex Robinson (The Other Hand, GB) schat zelfs dat het ruim 150.000 – 200.000 $ kost om een track op de nationale radio te krijgen in de US. Dumi: “Build from the grassroots en start bij je thuismarkt.” Hij benadrukt dat je je wortels niet moet vergeten. “Tinie Tempah is opgekomen uit de underground scene, dus we proberen qua touren bepaalde zalen, zoals S.O.B.’s in New York, aan te doen die hem credibility geven.” Ze halen ook het voorbeeld van Estelle aan die al jaren bezig was en naar de US vertrok om het te maken. Ze werkte hard aan haar netwerk en liep regelmatig feestjes af waar de top van de muziekindustrie zich verzamelde en zo ontmoette ze uiteindelijk John Legend en Kanye West. De eerste nam haar onder zijn hoede en na enkele succesvolle samenwerkingen, vestigde Estelle haar naam. Het is duidelijk dat touren, netwerken, branding, pluggers, het vinden van je publiek, YouTube hits en music charts enkele key aspecten zijn om voet aan de grond te krijgen. Hoewel dit al een bekend verhaal is voor velen, geven de panelleden toch een interessant kijkje in de muziekindustrie, juist doordat ze hun persoonlijke ervaringen en kennis delen.
 
 
Het leukste onderdeel van vandaag is het afsluitende demolition panel waarin jong talent hun demo’s kunnen laten horen aan producer Om’mas Keith (US), labeleigenaar en artiest Pavan Mukhi (Foreign Beggars, GB) en programmadirecteur van BRB Roger Brouwn, onder leiding van Tim Beumers. Met name de beat van jonge beatmaker Obi en een laidback track van Ron le Bass springen eruit, hoewel MC Zanillya en haar producer er met de winst vandoor gaan. Ze winnen onder meer een plek op Hip Hop Kemp, net als de Groningse rapper Kraantje Pappie dankzij zijn geweldige liveoptreden in Exit op dag 1.
 
De 2e editie van BRB is ten opzichte van vorig jaar zeker gegroeid. Er zijn dit jaar meer internationale bezoekers, internationale artiesten en een breder avondprogramma, met onder meer Action Bronson die op dag 2 in Worm zijn eerste Europese show geeft. Daarnaast stonden er bijzondere sprekers op het programma die met hun persoonlijke kennis, ervaring en inzichten een interessante kijk op de muziekindustrie gaven.
 
Niettemin zou het goed zijn als de gesprekken meer de diepte ingaan zodat er meer nieuwe inzichten naar voren komen en er meer aandacht is voor bijvoorbeeld digitale marketing, distributie en muziekdiensten zoals Spotify. Soms leek het namelijk net iets teveel op de eerste editie. Groei is er in ieder geval wel: tegenover respectievelijk 500 en 2100 bezoekers vorig jaar is Buma Rotterdam Beats met 600 conferentiebezoekers en 3.200 festivalbezoekers beter bezocht dan vorig jaar. En dat is wat het festival vooral nodig heeft: volume.
Geplaatst door bowie op 1 december 2011