Ervaar Dilla’s ‘Donuts’ nu online op een nieuwe manier

Tijdens de Dilla-week die momenteel gaande is op HIJS, om het leven en de carrière van een van ’s werelds meest invloedrijke producers aller tijden te eren, werden we door de Amsterdamse Arvin Leeuwis gewezen op zijn nieuwste creatie. Met een heuse webexperience viert hij het 15-jarige bestaan van de klassieker Donuts op een nieuwe manier.

Arvin Leeuwis is creatief designer en ontwikkelaar. “Het idee was om een digitale ervaring te creëren rondom het vijftienjarig jubileum van Donuts. Dat is iets wat ik doe tijdens mijn werk; mensen inspireren op het web. Toen ben ik eigenlijk gaan kijken naar hoe ik het verhaal van Donuts het beste kon vertalen”, vertelt Arvin Leeuwis. Zo gebruikte hij het gegeven dat Dilla’s magnum opus een infinite album is, een loop, als sterkte die hij wist door te vertalen in Jay Dee’s eigen online winkel; dillasdonuts.shop.

“Zijn muziek raakt mensen in alle leeftijdscategorieën en dat is wat ik wilde samenbrengen.”

“Er komt geen einde aan Donuts, het is een oneindige loop. Vandaar dat je nu oneindig door de donuts heen kunt scrollen. Daarnaast heb ik een referentie naar de MPC erin gezet. Niet alleen een legendarisch apparaat, maar Dilla had er ook legendarische skills op. Op de MPC kun je zien welke track er afspeelt, met wat info zoals het tempo.” Uit die MPC toverde Dilla de meest indrukwekkende loops en samples. Alle sample-informatie is dan ook toegevoegd. “Ook tof aan deze omgeving is dat er door fans van over de hele wereld videoclips zijn aangeleverd. Die video’s spinnen rondom de donut als je er eentje hebt aangeklikt. De oudste videomaker is 52 jaar oud en de jongste 18.”

Oude heads zullen waarschijnlijk meer sentiment voelen bij het opzetten van hun cd of vinyl-exemplaar van het album uit 2006, maar dit concept is voor toekomstige Dilla-fans van de jongere generatie ideaal. Dat gegeven vindt Leeuwis het allermooist. “Zijn muziek raakt mensen in alle leeftijdscategorieën en dat is wat ik wilde samenbrengen. Je kunt het album op een speciale manier beluisteren met user generated content en een tof design. Alles is gemaakt uit liefde voor Dilla’s muziek.” Dat is ook in het bijschrift op de website te lezen: “De mooiste manier om Dilla te eren is tenslotte door zijn muziek te beluisteren.”

Maak via deze link (al dan niet opnieuw) kennis met Donuts en de bronnen van Dilla.

Geplaatst door bowie op 11 februari 2021