Erick Sermon – Chilltown, New York

Sommige mensen kennen hem als ‘E-double’ anderen als ‘the green-eyed bandit’, één van de mannen uit de legendarische groep EPMD. Iemand die al meer dan 15 jaar in het vak zit en talloze klassieke nummers op z‘n naam heeft staan. Iemand die meerdere top MC’s naar voren heeft geschoven en het productiewerk van nog meer artiesten voor z‘n rekening heeft genomen. Eén van de pioniers die de funderingen hebben gelegd voor de wereld die hiphop heet. We hebben het over niemand minder dan: Erick Sermon.

Maar het kan raar lopen in de muziek industrie. Je kunt de ene dag aan de top staan en de volgende dag lig je weer helemaal onderaan de berg. De enige manier om dat te voorkomen is door je aan te passen aan de evolutie van de muziekstroming waarin je je begeeft en creatief te werk te gaan met vernieuwende en originele concepten. Maar dat is en blijft een zeer riskante stap waarbij je nooit weet of je fans het zullen waarderen of niet en of je er nieuwe fans mee zult oppikken. Er zijn genoeg rappers te noemen die aan het begin van hun carriëre aan de top stonden en nu alleen nog maar zeer matige of in sommige gevallen zelfs zware sell-out platen uitbrengen. Erick Sermon bewandelt een gouden middenweg. Ook al is het geluid sinds de begindagen van EPMD behoorlijk veranderd, toch heeft Sermon z’n eigen herkenbare sound weten te creëren. Muziek rijkelijk gevuld met zware baslijnen en zeer funky akkoordjes. Daarnaast weet hij toch elke keer weer met prachtige nummers in de hitlijsten te verschijnen. De vraag is alleen, hoe lang nog? Dat is iets wat Sermon bezig houdt en hij doet op z‘n nieuwste album af en toe zelfs wat verbitterd aan. Hij is duidelijk niet tevreden met de weg die de mainstream hiphop heeft ingeslagen en dat laat hij weten ook.

"Chilltown, New york" is nummer zes in de reeks solo albums van Erick Sermon en is na twee wat mindere albums een verfrissend briesje tijdens een bloedhete zomerdag. Waar de productie van het vorige album af en toe het werk was van andere mensen naast Sermon zelf, houdt hij het op "Chilltown" allemaal in eigen hand. Verder heeft Sermon de banden met het label Def Jam doorgesneden en is deze plaat op Universal uitgebracht.

Het openingsnummer "Home" is een stevige introductie waarmee de toon voor dit album wordt gezet. Ook al woont de rapper sinds de break-up van EPMD in Atlanta laat hij duidelijk weten dat New York zijn thuishaven is en dat hij thuis hoort in de hiphop wereld. Op het nummer "wit EE’s" pakt Sermon alles aan wat rijmt op ‘ees’. Dat is leuk maar het klinkt af en toe erg eentonig en gaat wat vervelen. Gelukkig is het daarna tijd voor "Relentless" waarin Erick heerlijk staat te spitten en alles en iedereen op z‘n plaats zet. Van mensen die homogeruchten verspreidden tot mensen die zeggen dat hij het niet meer heeft. Vol passie rekent de Green-eyed Bandit er mee af over een bijna hemelse beat. Ook geeft hij in dit nummer enigszins aan dat het, dit jaar geplande, EPMD album stil ligt. "Some ask about EPMD’s prognosis/ But it won‘t happen til P get focused."

Skits kunnen op albums héél erg vervelend zijn en het liefst skip je ze gelijk, maar de meeste skits op de albums van de Defsquad leden hebben de reputatie toch erg grappig te zijn. Zo is ook de skit "Jackin’ for Rhymes" zeker een glimlach waardig en maakt het een leuke aanloop naar de track "Street Hop" met Defsquad broeder Redman. Een gouden combinatie die volstaat voor een heerlijke hoofdknikker. Naast Redman laat Keith Murray ook van zich horen op "Listen" en ook het nieuwste lid Sy Scott, die onder andere al met Sermon samen te horen was op de "Lyricist Lounge 2", rijmt weer de oren van je kop met ongelofelijke woordcombinaties als:
"I write words I read and then re-word ‘em
Same word, rework ’em without re-wordin ‘em
Word perfect for workin with ’em
Workmen do homework, men at work in the network workin system
Yeah, I overwork, work the middle
Work and turn your homework workbook against you
In the range of a roundabout ratio
I merry-go-round around around the radio
Around around and away we go
Everytime Sy bust down then it‘s up up away you go."

Andere gast optredens zijn van Talib Kweli, Whip Montez, Tre en Khari. En de trend van andere zangers samplen wordt voortgezet. Hier gebruikt Erick Sermon dit maal Sean Paul voor het lekkere nummer "Feel it" en Kurtis Blow voor "Can you hear me now".

Op vocaal gebied is er bij Erick Sermon niet al te veel veranderd de laatste tijd, maar het blijft iemand die lekker rustig flowt en leuke lyrics heeft. Om dan nog maar te zwijgen over zijn productie skills. Stuk voor stuk zijn de tracks op "Chilltown, New York" als overheerlijke gerechten uit een vijf sterren restaurant geserveerd in een gezellig en sfeervol eetcafé. De man mag de titel ’funklord’ met recht dragen, want dat is wat dit is. Pure funk.

Tracklist:
01. Home
02. Wit EE‘s
03. Relentless
04. Jackin’ for Rhymes (skit)
05. Street Hop feat. Redman, Tre
06. Chillin feat. Talib Kweli, Whip Montez
07. Like me feat. Sy Scott, Khari
08. Matrix (skit)
09. God sent
10. I’m not Him
11. MC One Bar (skit)
12. Feel it feat. Sy Scott
13. Future Thug feat. Redman
14. Do You Know
15. Listen feat. Keith Murray, Sy Scott
16. Hip Hop (skit)
17. Can You Hear Me Now

Meer info: http://www.universalrecords.com

Geplaatst door bowie op 16 september 2004