Eredivisie – Freestyle Tournee

De aftrap was in Alkmaar en Tim, Klopdokter, Excellent en Jiggy Dje sloten deze tour in hun hometown Rotterdam af. De avond bestond uit 4 showcases en twee freestylesessies. DJ Cut Nice mocht de avond in goede banen leiden.

En daar was ie dan: een knallende afsluiter van de Eredivisie, een freestyletournee met 4 showcases die door de mannen zelf is opgezet. Ze hadden inmiddels al een aantal plaatsen bezocht en nu mochten ze het in hun hometown proberen.

Als openingsact mochten eerst de mannen van Pan-Africains het podium beklimmen. Ze deden een show van een klein half uurtje en ik moet zeggen dat het zeker niet onaardig klonk. Deze relatief onbekende groep kwam met een paar dikke beats en dope lyrics. Een lekker opwarmertje dus.

Na de pauze mocht Excellent aftrappen met “Ze Zijn Niet Klaar”. Verder deed hij nog wat bekende solotracks en kondigde hij wederom aan dat z’n album eraan kwam. Zoals we van Excellent gewend zijn, is hij aardig constant en ook deze show was weer degelijk en bovenal gezellig.

Na een klein halfuurtje mocht Klopdokter de zaal onveilig maken met materiaal van z’n aankomende debuutalbum. Het werd een energieke showcase die bol stond van dikke beats en dope punchlines. Deze man heeft hiermee m’n verwachtingen van z’n album nog meer verhoogd.

Zoals gewoonlijk volgt er na 2 showcases een freestylesessie van de 4 mannen. Hier zat iedereen op te wachten aangezien het overgrote deel van het publiek deze mannen al vaak genoeg een show hebben zien doen. Excellent verdient hier een eervolle vermelding met z’n freestyles. Deze man dropte punchline na punchline over een voorwerp dat iemand uit het publiek omhoog hield. Verder was het een aardige freestyleshow, hoewel ik er wel meer van verwacht had, gezien de freestyleskills van de vier mannen.

Na de freestyle sessie werden er in de pauze lekkere plaatjes gedraaid door DJ Cut Nice. DJ Code Red kon op de laatste Eredivise-avond helaas niet aanwezig zijn. Anyway, er werd lekker geouwehoerd en er werden over het algemeen dikke hiphoptracks gedraaid.

Na de tweede pauze mocht Jiggy Dje, de enige uit Amersfoort afkomstige rapper, z’n ding doen. Zoals bekend staan z’n teksten bol van punchlines en tracks als “Koffie Connect” en “De Kleren van de Keyser” deden het ook in Rotterdam weer goed. Achteraf gezien was Jiggy z’n showcase kwalitatief het best. Jiggy Dje heeft een uitermate goede podiumperformance en hij had amper back-up nodig, hoewel hij het wel kreeg.

De letterlijk dikke shit was voor het laatst bewaard. Bolle Tim mocht de laatste showcase doen van de freestyletournee. Ook hij deed de vooral bekendere tracks als “Geloof Me” en “Je Gaat Dood”. CC en Mike van VSOP mochten ook nog opdraven om het feest compleet te maken met Elleboogwerk. En inderdaad: er vlogen weer een aantal ellebogen, bier en andere voorwerpen door de zaal, chaos alom dus.

Na Tim z’n show volgde er weer een freestylesessie. Tim vertelde dat Jiggy de voorgaande shows zo irritant was, dat hij met Klop en Excellent een battle tegen hem wou doen. Gevolg: 1 grote battle tegen Jiggy waarbij EX punchline na punchline dropte, Klop in z’n nek zat te hijgen en Tim paranoia voor Jiggy stond te paraderen. Helaas duurde de laatste freestylesessie niet zo lang, maar hij was wel vermakelijk.

Kort samengevat was het gewoon een toffe avond, met als hoogtepunt de battle van Jiggy Dje tegen Klop, Ex en Tim. De avond stond bol van gezelligheid, vooral Tim was weer lekker op dreef met z’n droge opmerkingen. Minpunt was wel dat de freestylesessies wat kort waren, terwijl die het meest interessant waren. Maar dat mocht de pret niet drukken, het was gewoon weer een lekker hiphopavondje in Rotterdam Blaak.

Fixtures:
Hoogtepunt: De battle van Jiggy tegen Klop, Ex en Tim.
Dieptepunt: De tijdsduur van de freestylesessies.
Bier: 2 euro
WC: gratis
Garderobe: gratis
Fotograferen: Ja
Geluid: Goed
Bezoekers: ca. 250
Damage: 8 euro
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 4 mei 2006