Er zijn grotere oorlogen gaande dan de hiphop-oorlog, weet ook Macklemore

Macklemore heeft gedurende zijn carrière talloze taboes bespreekbaar gemaakt in zijn muziek. Zijn nieuwste single Hind’s Hall is misschien wel zijn meest controversiële tot op heden. De drie coupletten tellende song, die hij in eerste instantie via Instagram heeft uitgebracht, is een pro-Palestina-uiting, waarin hij politieke leiders op de korrel neemt omdat ze niets doen om de burgers te helpen. Hij spreekt zelfs de huidige president van de V.S. aan: “The blood is on your hands, Biden, we can see it all.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEN (@macklemore)

Benjamin Hammond Haggerty, alias Macklemore, betuigt zijn steun aan de anti-Israël demonstranten die de afgelopen talloze hogescholen en universiteiten in het hele land hebben verstoord. De titel van het nummer is een verwijzing naar de Hamilton Hall van Columbia University. Het gebouw waar een menigte gemaskerde demonstranten inbrak en het bezette tot ze met geweld werden verwijderd en gearresteerd door agenten. Dat gebeurde ter ere van het zesjarige Palestijnse meisje Hind Rajab, dat werd gedood door Israëlische troepen.

Verzet = dollars

De rapper verschuilt zich niet achter dubbele entendres of verborgen boodschappen. Hij zegt ronduit hoe hij denkt over de huidige situatie in Palestina, en wijst daarbij ook op de recente golf van protesten in zijn eigen land. “History been repeating for the last 75”, rapt hij. “The nakba never ended, the colonizer lied / students in tents posted on the lawn, occupying the quad is really against the law.” Van daaruit bekritiseert Macklemore de prioriteit van winst boven oorlog en de manieren waarop machthebbers profiteren van langdurige oorlog. Strekking: Wie het recht op verzet krijgt, heeft altijd met dollars te maken.”

Timing

De mc verklaart dat Biden niet op hem hoeft te rekenen bij komende herfst. “Het bloed zit aan je handen, Biden”, spreekt hij rechtstreeks tot de huidige president. “And f— no, I’m not voting for you in the fall.” Het nummer verschijnt in de meest roerige tijd voor hiphop in lange tijd, waardoor de boodschap misschien nog wel harder en duidelijker aankomt. Waar twee van de grootste rappers van deze tijd beefen om de kroon, neemt Macklemore plaats op de troon. Hind’s Hall bevat zelfs de anno nu gebruikelijke kritiek op Drake.

“If I was on a label, you could drop me today
I’d be fine with it ‘cause the heart fed my page
I want a ceasefire, fuck a response from Drake
What you willing to risk?
What you willing to give?
What if you were in Gaza?
What if those were your kids?
If the west was pretending that you didn’t exist
You’d want the world to stand up and the students finally did.”

Verlengstuk

Het is niet de eerste keer dat Macklemore zijn steun betuigt aan de Palestijnen. Eerder dit jaar zwaaide hij met een keffiyeh tijdens een concert in Arizona. En in de herfst van 2023 betrad hij het podium tijdens een pro-Palestina demonstratie in Washington, D.C. “Als ik Free Palestine zeg, is dat niet tegen iemand. Het betekent eigenlijk dat we iedereen moeten beschermen,” zei hij in een Instagram Reel, geplaatst in december 2023. “Het betekent gelijkheid voor iedereen, respect, vrede en liefde. En betekent het recht om te bestaan, ongeacht uit welke sector je komt… Er worden onschuldige mensen in Gaza vermoord met onze dollars, en die kostbare mensenlevens zijn een verlengstuk van ons.”

De timing van de track is subliem. Terwijl alle hiphopliefhebbende ogen even gericht waren op de disstracks, zijn er nog altijd belangrijkere dingen gaande in de wereld. We hebben onze lol gehad. Tijd voor focus op wat echt belangrijk is.

Zodra Hind’s Hall op de streamingdiensten staat, zullen alle opbrengsten naar UNRWA gaan, maakte Macklemore bekend. Dat is een organisatie van de Verenigde Naties voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in het nabije oosten.

Geplaatst door bowie op 7 mei 2024