EqualEyez

Gent is een kleine en gezellige stad. Het verwonderde me dan ook niet meer dat de hoofdkantoren van EqualEyez maar 5min stappen van m’n voordeur zijn, eigenlijk net om de hoek dus. Nadat Daan me binnenliet via de ingang van de drukkerij van z’n vader werd ik plots door een labyrint van gangen geleid van een enorm grote drukkerij die achter de herenhuizen van de Burggravenlaan in Gent schuil houdt. Na heel wat trappen en machines gepasseerd te hebben komen we uiteindelijk in het hoofdkwartier van EqualEyez en B9000 terecht. Op een groot rek hangen alle shirts, sweaters, hoodies, caps en try-outs die door EqualEyez gemaakt zijn. Daartussen staan nog eens enkele platen van grote namen zoals er zijn Grazzhoppa en Kazi die op B9000 zijn gereleased. Je begrijpt wel dat de gemiddelde hiphopper zich hier direct thuisvoelt!

Stel jezelf is even voor!
Jipsterz: Ik ben Kristof oftewel Jipsterz, we zijn nu al zo’n vier jaar bezig met EqualEyez en daarvoor heb ik al een beetje ervaring opgedaan in een kledingswinkel.
Diezel: Mijn naam is Daan, zo gelijk de Hollanders he. Buiten EqualEyez doe ik ook B9000, samen met de halve Hollander Lefto. We zijn nogal heel spontaan begonnen met EQ. We hadden allemaal ongeveer het zelfde idee om met een kledingslijn te beginnen en toen we elkaar vier jaar geleden in de Fnac tegenkwamen hebben we beslist om ermee te beginnen!

Hoe hebben jullie EQ uit de grond gestampt?
Diezel: We hebben enorm veel grafitti artiesten en grafische mensen in onze vriendenkring. Toen heeft iemand voor ons het logo ontworpen en door veel samen te zijn met veel creatieve mensen kwam van het een het andere. Toen zijn we begonnen met t-shirts die we blanco aankochten en bij een vrouw hier in het Gentse lieten zeefdrukken. Die probeerden we eerst hier in onze eigen stad aan de man te brengen en daarna in andere steden. De eerste reacties waren toch vrij positief.

Durf je EqualEyez nu succesvol te noemen?
Jipsterz: wat is succesvol? In België is dat wel vlug behaald he… Je zit ook in een kleine niche. Maar iedereen vind ons wel de max, dus op dat vlak zijn we toch vrij succesvol!
Diezel: we hebben ook een standje gehad op Lowlands en Werchter. Iemand die we kenden kon daar z’n kleren verkopen dus door voor hem te verkopen konden we onze dingen ook meenemen!

Wie ontwerpt er?
Diezel: Jamz, hij is vrij bekend in de Belgische graffiti wereld. Hij is vooral gericht op stripfiguren. Bue was in het begin ook graffiti gericht maar nu meer richting illustrator op de computer en Joe die ook meer in “de computerwereld” zit.

Wat is de boodschap achter EqualEyez?
Diezel: je kunt er al vlot Equal, Equality en Eyez uit halen. Iedereen heeft zijn eigen visie op de wereld, op kleuren, op politiek, het alledaags leven, zijn eigen mening, … en equality: iedereen heeft zijn eigen rechten, zijn eigen way of life. Dat is ook hiphop: jezelf zijn, je eigen mening, fun in life!

Jullie sponsoren ook DJ’s?
Diezel: ja, we zitten hier in Gent met veel DJ’s en zo groot is het hier niet, hiphop en streetwear is ook niet zo groot.. dus iedereen kent elkaar wel snel en aan je vrienden geef je wat shirts weg en zij helpen je dan ook met het promoten van jou dingen.

Equaleyez zit wel sterk verankerd in Gent he, wat betekent het voor jullie?
Diezel: Gent is een uitvalsbasis voor West-Vlamingen he! (lacht) Nee, Gent is een heel creatieve stad met veel toffe mensen, ik woon hier al heel m’n leven en ga nog niet snel weg!

Jullie zijn onlangs begonnen met Suburban?
Jipsterz: dat is onze zeefdrukkerij voor textiel. Niet alleen voor Equaleyez, dat is maar een klein deel, 90 procent van wat we doen is voor jonge en oude mensen.
Diezel: Het is ook een beetje om die niche markt uit te stappen en het bedrukken van promotiemateriaal.. Wij moeten ook van iets leven he!
Jipsterz: Equaleyez is meer een hobby en Suburban is onze full-time job.

Wat is EqualEyez Radio?
Diezel: dat is meer om promotie te maken voor Equaleyez. Ik ben DJ, vrienden zijn DJ’s. Dat is iets na je uren als hobby. Het is dan ook logisch voor ons om het te betrekken bij wat we mee bezig zijn. Het helpt zo elkaar ook om je dingen te promoten. Met deze nieuwe collectie hebben we ook een mixtape in beperkte oplage uitgebracht.

Vertel eens wat over B9000.
Diezel: We zijn er ook heel spontaan mee begonnen in 1998, nadat ik terugkwam van drie jaar en half in L.A. te wonen waar ik naar school ben gegaan en een beetje heb gewerkt en veel mensen ontmoet heb. Mijn vrienden hier waren al DJ’s en muziekliefhebbers en door de extra push van ginder ben ik ook begonnen DJ’en en platen kopen. Toen ik terugkwam in Belgie moesten we iets doen. M’n vader stond ervoor open en heeft me enorm geholpen met mee te investeren. In de lage landen hier zijn we toch het enigste label met zo’n internationale uitstraling! Nu zijn we wel bekend als label in het buitenland, maar het is ook weer niet iets waar we van kunnen leven he.. Het is niet omdat je platen in alle platenwinkels in de hele wereld liggen dat je al direct binnen bent.
We hebben net de Flowlife Bumz uitgebracht met Omni, CountBassD en veel Gentenaren zoals Grazz, Lamont, Menno, XXL, VersATell, Tradd, … Er zullen nog veel dingen uitkomen zoals oa. een 12" van Ill Bill en een van Wildchild, want die liggen al lang vast, voor de rest nog niets concreet.

Wat gaat er in de toekomst gebeuren?
Jipsterz: we blijven druk! We gaan ook producties in het buitenland doen, we doen het allemaal zelf, dus zijn het vooral de graffics die het hem doen.
Diezel: We gaan het vooral veel exclusiever doen met veel kleinere oplage en om de twee of drie maanden droppen we een nieuwe lading, waar je dan twee weken ofzo voor krijgt om te bestellen. Veel specialere dingen, speciaal voor jullie!

Meer info:
http://www.equaleyezclothing.com
http://www.suburban.be
http://www.b9000records.com

Geplaatst door bowie op 3 april 2006