Enjoi

De catacomben van het Delftse monumentale gebouw De Koornbeurs waren om 20.30 al gevuld met hiphopliefhebbers. Vijf Delftse crews deden mee aan de voorronde van Podium Enjoi. Er zijn in totaal drie voorrondes in de categorieën R&B/Hip Hop (23 mei), dance (24 mei) en pop/rock (31 mei). Uit elke voorronde zullen uiteindelijk twee acts doorgaan naar de finale van Podium Enjoi op zaterdag 28 juni 2003 op het St. Agathaplein in Delft.

Lost Souls beet de spits af. Ik ben persoonlijk niet gecharmeerd van gangstarap, maar in dit genre maakte Lost Souls een goede indruk. Met zwaar opgezette stemmen rappen ze in accentloos Engels a la DMX over het zware leven in Delft Zuid. De beats zijn zwaar en eentonig, maar gelukkig wordt dit gecompenseerd door raggamuffin intermezzo’s en refreinen die met veel emotie worden gezongen.

Miss Double D is een kleine jongedame met lef. Getooid met een grote rode hoed bracht ze pittige en ruwe raps a la Roxanne Shante. De beats zaten goed in elkaar, maar helaas was het optreden van Double D van korte duur. Na een paar nummers werd haar show ‘overgenomen’ door een aantal mannelijke rappers. Dit vond ik jammer. De rappers waren ok, maar ik wilde meer horen van Double D! Er zijn immers al zo weinig vrouwelijke emcees.

Illements was een aangename verrassing. Ik had al eens een demo van ze gehoord, maar daar was ik lang niet zo enthousiast over als hun optreden in de Koornbeurs. Over geweldig funky beats rapten Illements in het Nederlands over van alles en nog wat. Hun humoristische stijl bevat vaak spitsvondige punchlines, maar soms is het net even te flauw.

Reunited Skillz was de enige act met ‘two turntables and a microphone’. Dit duo bracht eerder de EP Scorpion Style uit. Hun funky Engelstalige hiphop viel goed in de smaak bij het publiek. Het meeste applaus kreeg DJ Psar na een korte turntablism show.

H.I.D.O. was enigszins verlaat, omdat ze zojuist terugkwamen van een optreden in het voorprogramma van Nuclear Family in het Haagse Musicon. H.I.D.O. is een Nederlandstalige duo dat sinds ze onlangs de voorronde van de Kunstbende wonnen al behoorlijk wat naamsbekendheid hebben opgebouwd. Hun beats zijn swingend en de teksten gaan over alledaagse dingen als feesten en het weekend. De toegankelijke hiphop van H.I.D.O. sloeg erg aan bij het publiek en was dan ook een leuke afsluiter van de avond.

Mijn persoonlijke favorieten van de avond waren Reunited Skillz en Illements. De juryleden, bestaande uit de Popunie, MistaSweet (Hague Hiphop) en de hiphopcrew Avalanche, kozen uiteindelijk voor H.I.D.O. en Illements.

Fixtures:
Hoogtepunt: optreden Illements en Reunited Skillz
Dieptepunt: geluid
Bier: 1 euro
Wc: gratis
Garderobe: gratis
Fotograferen: yeah
Geluid: slecht
Bezoekers: circa 100
Damage: gratis
Cijfer: 6.5

Geplaatst door bowie op 24 mei 2003