Engel & Daniël – Woonboot Producties

Engel en Daniël, beide afkomstig uit Hoorn, komen met hun nieuwe album Woonboot Producties. Voor de mensen die nog niet bekend zijn met deze gasten, hier dan een kleine introductie. Steven, beter bekent als Engel, is sinds 1997 bezig met hiphop. Woonboot Producties is zijn 4e album in totaal en zijn 2e soloalbum. Hiervoor zat hij in de formatie BSE, daarnaast maakte hij al een soloalbum, genaamd Curriculum Vitae. Op dat album werkte hij met Daniël samen op het nummer Onbekende Bestemming, deze track is ook weer op dit album terug te vinden. De samenwerking verliep zo goed dat ze besloten om een heel album samen te maken. Daniël kent Engel al vanaf de middelbare school. Hier vormden ze het bandje Rap & RockNRoll. Anders dan Engel, was Daniël helemaal niet bezig met hiphop. Daniël had jaren pianoles en gitaarles, echter toen hij Engel wat beats stuurde was het duidelijk dat ze moesten samenwerken. Woonboot Producties is dan ook het resultaat van deze collaboratie.

Woonboot Producties verwijst naar de woonboot van Daniël waar alle tracks opgenomen zijn. Daniël maakt alle beats zelf, met heel weinig hulp van een computer. Zijn jaren gitaarles en pianoles werpen hier zijn vruchten af. Frisse akoestische gitaarsolo’s komen elk nummer weer naar voren zonder dat het gaat vervelen. Naast zijn gitaar komt ook zijn keyboard verschillende keren naar voren om de verscheidenheid van instrumenten hoog te houden. Dit is zeker anders dan anders en over Daniël kan alleen maar gezegd worden dat hij zeer muzikaal is en dat hij erg goed werk levert. Naast echte instrumenten worden er in het nummer Drank klinkende wijnglazen gebruikt voor de beat, dat is weer even wat anders dan de standaard scratches die vaak op een album worden gebruikt.
Engel verzorgt alle raps, hij heeft een prettige en vlotte flow om naar te luisteren. De onderwerpen echter zijn af en toe wat simpel en voor de hand liggend. Zo worden er redelijk wat nummers gebruikt om zichzelf te introduceren en om even te braggen en boasten. Verder behandelt hij de rede dat hij muziek maakt in de track De Rede, deze is uiteraard zijn liefde voor hiphop. Ook komt Drank (gelijknamige nummer) voorbij en rapt hij ook nog over zijn ex vriendin in Beter Zo. Het klinkt allemaal best aardig, alleen zijn het geen verrassende onderwerpen. Wellicht had hier wat meer creativiteit in kunnen zitten. Engel mist in zijn tracks de creativiteit die Daniël laat horen in zijn beats.
In slechts één nummer worden scratches en samples gebruikt, dit is in de Intro, hier hebben Engel en Daniël de hulp in geroepen aan DJ R.E.D.S. die ook even laat horen wat hij kan. Diggydex (van D.A.C.) komt op het nummer Woonboot Stylen even langs om Engel te ondersteunen. Ook Daniël doet de gitaar niet in alle nummers alleen. In het nummer De Rede en Coda heeft hij hulp van gitarist Timber.

Na een goede 35 minuten, wat ik zelf wat kort vind, kunnen we nog genieten van de dvd die meegeleverd is. Deze dvd bevat een interview met beide heren, hier wordt er gesproken over de ontmoeting en de samenwerking, hoe deze tot stand is gekomen. De inspiratie van Engel en Daniël en hoe ze over de toekomst denken.
Verder komt de videoclip van Onbekende Bestemming voorbij, er is 1 take opgenomen tijdens de opname van het album. Ook ontbreekt een optreden niet aan het geheel. De opname van het optreden in de Rode Steen in Hoorn staat ook op de dvd. Al met al is deze dvd dus een leuke extra aan het geheel wat het toch een grotere meerwaarde geeft. Vooral als je beide heren nog niet goed kent, is dit een leuke introductie.

Woonboot Producties is best een aardig schijfje, de beats klinken erg lekker en verfrissend, de raps passen hier goed bij. Helaas zijn de onderwerpen nogal uitgekauwd. Ook het feit dat het album slechts 35 minuten duurt maakt het er niet beter op. Het dvd’tje dat je erbij krijgt is een leuke extra, het geldt vooral als introductie van de twee. Woonboot Producties is niet het album wat erg veel in mijn cd speler te vinden zal zijn, qua raps mist het toch net wat aan originaliteit, hierdoor gaat het snel vervelen. Wanneer beide heren besluiten om nog een album samen te maken, zou het handig zijn om toch wat creatiever met de onderwerpen en de raps te zijn.

Meer info: http://www.woonbootproducties.nl

*Tracklist: *
01. Intro feat. DJ R.E.D.S
02. Engel & Daniël
03. Geweten
04. De Rede feat. Timber
05. Onbekende Bestemming
06. Drank
07. Eindpunt
08. Inhoud !
09. Beter Zo
10. Woonboot Stijlen feat. Diggydex
11. Coda feat. Timber

Geplaatst door bowie op 9 januari 2006