eMC – The Show

Masta Ace heeft die klassiekers met albums als Disposable Arts en A Long Hot Summer al op z’n naam staan. De andere drie leden waren ook al vertegenwoordigd op die schijfjes en die samenwerkingen hebben na jaren intensief touren geleid tot een tastbaar resultaat. Geheel in traditie met de genoemde platen van Ace, loopt ook door The Show een duidelijke rode draad. De gehele organisatie rondom de optredens, van misverstanden met de bookers tot incidenten backstage, wordt vooral in de vele skits weergegeven. De meeste nummers sluiten daar losjes op aan, al heeft de groep zichzelf geen beperkingen opgelegd wat betreft de onderwerpen van tracks. Wel is dus toegewerkt naar een geheel, wat de shuffle mode bij deze plaat overbodig maakt. Ook de foto’s op de cover en in het boekje (met pics van HIJS’ eigen Murph!) zijn in lijn met het concept gekozen.

Zoals bij de optredens begint ook The Show met een introductietrack (Who we be) waarin de verschillende leden zich voorstellen. Voor de trouwe fans is dit voorstelrondje over relaxte pianotonen wellicht overbodig, maar het is wel een heerlijk begin dat de standaard zet voor de rest van de plaat. Vier MC’s die weinig voor elkaar onderdoen en samen daadwerkelijk één groep vormen. Door middel van de vele scherpe punchlines en woordspelingen enerzijds en de inhoudelijk sterke boodschappen anderzijds tillen de groepsleden elkaar naar een hoger niveau. Tekstueel zijn er, op een aantal minder rake punches na, weinig zwakke momenten. Eén van de hoogtepunten wat lyrics betreft is de titeltrack, waarop van de vier rappers afzonderlijk hun hectische laatste uren voor een optreden worden meebeleefd op een al even chaotische productie van J!.

Bovenstaand nummer past natuurlijk perfect binnen het concept van The Show_. Wat onderwerpen betreft bespreekt het kwartet echter nog veel meer dan dat. Onder andere passeren de veranderingen binnen de hiphopscene (Winds of change_), een werkelijk voor kippenvel zorgende ode aan de moeders (U let me grow_) en kritiek op de oorlog in Irak (_Make it better) de revue. Natuurlijk is er ook lichter werk, zoals de nodige opschepperij over de kwaliteiten van de groep (Say now). Alles gebracht met de autoriteit van vier rappers die hun strepen hebben verdiend. De vlekkeloze flow van Ace, Punch & Words en Stricklin draagt er nog extra aan bij dat het album heerlijk weg luistert.

Hoewel dat in principe positief is, is het tegelijkertijd jammer dat niet wat vaker voor een verrassende banger is gekozen waardoor je opschrikt uit die lekkere muzikale roes. Eén van die schaarse knallers is EMC (What it stand for), geproduceerd door onze landgenoot Nicolay. De keiharde boombap productie is erg welkom tussen de vele relaxte soulvolle tracks. De MC’s tonen andermaal hun klasse; even moeiteloos creëren ze een veelvoud aan betekenissen voor de groepsnaam. Git sum met Sean Price en het door gitaren beïnvloede Grudge zijn andere wat hardere tracks. De rustigere producties pakken overigens niet overal even goed uit. Zo is de Ayatollah beat van het clichématige Borrow you tamelijk corny te noemen, maar verdere productionele missers zijn vrijwel afwezig.

The Show is zo exact wat je mag verwachten van rappers van het kaliber Stricklin, Punchline, Wordsworth en Masta Ace; eerlijke kwaliteitshiphop die ook nog eens een doordacht geheel vormt. Dat beetje extra’s waar je op hoopt bij een dergelijke crew blijft echter achterwege, waardoor deze ‘experts’ niet die ‘classic’ afleveren. Al met al is deze cd je euro’s wel waard, maar wanneer je hem besluit aan te schaffen bij een optreden van de mannen, zorg dan wel dat je de tips van The angry merch guy ter harte neemt.

Tracklist:
01. Who We Be
02. The Airport (skit)
03. Leak It Out
04. The Check In (skit)
05. Traffic featuring Little Brother
06. Say Now
07. The Message (skit)
08. Don’t Give Up On Us featuring ADI of Growing Nation
09. Git Sum featuring Sean Price
10. We Alright
11. The Interview (skit)
12. EMC (What It Stand For)
13. The Angry Merch Guy (skit)
14. The Grudge
15. Make It Better
16. The Lobby (skit)
17. Winds Of Change
18. The Show featuring Ladybug Mecca
19. The Backstage (skit)
20. Borrow You
21. Once More
22. U Let Me Grow
23. Feel It featuring Money Harm of Product G&B
24. Bonus Track

Meer info

Geplaatst door bowie op 24 april 2008