Elzhi – Elmatic

Op Detroit State Of Mind leren we de beweegredenen van Elzhi om het album te maken. In de periode dat hij bezig is met zijn Euro Pass album en de bijbehorende tour in 2008, komt hij Houseshoes (de man wiens producties terug te vinden zijn op Elzhi’s Witness My Growth uit 2004) tegen die het idee aan Elzhi voorlegt: “You need to remake Illmatic, it only makes sense.. Elzhi => Elmatic.” Deze redenering vond Elzhi passend genoeg om het idee uit te voeren.

Illmatic is een classic. Punt. Fashawn dropte vorig jaar al een "Ode to Illmatic Mixtape", ditmaal is het Elzhi die een remake heeft gemaakt van Nas zijn debuutalbum. Het resultaat is het tien tracks tellende Elmatic.

 

Op Detroit State Of Mind leren we de beweegredenen van Elzhi om het album te maken. In de periode dat hij bezig is met zijn Euro Pass album en de bijbehorende tour in 2008, komt hij Houseshoes (de man wiens producties terug te vinden zijn op Elzhi’s Witness My Growth uit 2004) tegen die het idee aan Elzhi voorlegt: “You need to remake Illmatic, it only makes sense.. Elzhi => Elmatic.” Deze redenering vond Elzhi passend genoeg om het idee uit te voeren. In eigen beheer brengt hij nu Elmatic uit in samenwerking met Will Sessions; een funk en hiphopband uit Detroit die de muzikale ondersteuning verzorgt op het album.

Will Sessions heeft de beats van Illmatic opnieuw ingespeeld met live instrumenten waardoor het geheel een compleet nieuwe dimensie krijgt. One Time For Your Mind is de enige track die niet is meegenomen op Elmatic. Op een aantal tracks worden er kleine details door de band toegevoegd. Zo gaan de muzikanten op One Love nog even heerlijk door nadat Elzhi zijn verses gespit heeft, wordt de beat op Life’s A Bitch halverwege de track gemixed naar de sample van de Gap Band welke L.E.S. op Illmatic gebruikte, en wordt her en der een extra orgel of percussie ingezet om bepaalde elementen extra te benadrukken. Elke beat komt hierdoor zuiver en puur door je speakers.

Grotendeels vult Elzhi de tracks op dezelfde wijze als Nas dat heeft gedaan. Veel bekende lines komen terug in de lyrics, maar Elzhi geeft het wel een hedendaagse feel. Hij gebruikt hiervoor termen als HD tv’s en, zoals op Halftime is te horen, “It’s like that, you know it’s like that /I’m who you internethaters wanna strike at”. Ook vult hij bepaalde tracks met onderwerpen die meer persoonlijk zijn voor Elzhi zelf. Op It Ain’t Hard To Tell krijgen we te horen hoe Elzhi zijn jeugd heeft beleefd en op Detroit State Of Mind schetst hij het straatbeeld van Detroit. Wat verder opvalt, is het gemak waarmee Elzhi de lyrics spit. Hij flowt net als Nas aan een stuk door, zonder dat het hem al teveel moeite lijkt te kosten.

Net wanneer je denkt het album volledig gechecked te hebben, komt na een kleine stilte een bonustrack. Op Verbal Intercourse pt 2 legt Elzhi uit welke fouten hij in het verleden gemaakt heeft binnen de muziekbusiness. Hij haalt hierbij uit naar zijn voormalig Slum Village collega’s: “I found out the label and the manager was fake / And the person that betrayed me the most was my partner / Though all three would be the reason for my departure”. En: “I’ma show ‘em / That it was nice to know ’em / Or maybe I should hoe ’em / And throw ’em in a poem / Cuz they think that I’m below ’em”. Een ietwat misplaatste track op een remake van een album.

Toen Houseshoes Elzhi het idee voor een remake voorlegde, had hij waarschijnlijk niet verwacht dat het tot zo een album zou leiden. Natuurlijk zit je tijdens de eerste luistersessie continu met de Nas-versies van de tracks in je hoofd, maar zodra je dat eenmaal voorbij bent en de plaat eens echt gaat luisteren is er maar een conclusie mogelijk. En dat is simpelweg dat Elmatic een superdikke plaat is, die bovendien ook nog eens gratis van het net is te plukken.

Elmatic is hier te downloaden.

Tracklist:

01. The Genesis
02. Detroit State of Mind (Houseshoes Shout)
03. Halftime 
04. Memory Lane
05. The World Is Yours
06. Represent
07. Life’s A Bitch (met Royce Da 5’9 & Stokley Williams)
08. One Love
09. It Ain’t Hard To Tell
10. Pete Rock Shout